Válni, de szülőnek maradni!

válás

A válással végződő házasságok száma nagyon magas. Csaknem minden második házasság végződik így. Önmagában a szülők különélése is nehéz a gyerekek számára, de maga a folyamat, míg ide eljut a pár az igazán megviselő – általában az egész család számára.

A gyerekekre gyakorolt hatások is jelentősek, de most a szülőkkel foglalkozunk. Váláskor fontos szem előtt tartani, hogy párként elválhatnak, de szülőkként társak maradnak, és ennek minősége, működőképessége nem csupán a gyerekek számára kulcsfontosságú, de a szülők életének minőségét is nagyban meghatározhatják. Sok esetben közös felügyeleti jog illeti meg a szülőket, így a gyerekeket érintő számtalan hétköznapi vagy épp különleges kérdésben meg kell egyezniük, például iskolaválasztás, vagy akár, hogy kapjon-e pszichológiai segítséget a gyerek (kevesen tudják, de például közös felügyeleti jog esetén a gyerek ellátásához mindkét szülő hozzájárulása szükséges).

Éppen ezért érdemes nem megvárni, míg indulatokkal telítődik a kapcsolat. Érdemes bevonni mediátort a válási folyamatba, aki segíthet a kapcsolat békés lezárásában és a praktikus dolgokban való megegyezésben.

Békés lezárás?

Igen, ez is egy (pár)kapcsolat, amit le kell zárni. És jól kell lezárni, mert egy szülőtárs nem kikerülhető, újra és újra találkozik vele, és ha nem megfelelő a párkapcsolat lezárása, akkor ez a gyerek és a szülők életét is mérgezi. Sokat segíthet, ha békésen, egymást is segítve, és persze a gyerek érdekeit is szem előtt tartva tudják a külön életüket élni.

Gondoljunk bele, mennyivel könnyebbek a közös ünnepek (pl. ballagás), ha nincs feszültség a levegőben. Vagy mennyit jelent, ha az egyik, vagy másik szülő új partnere, annak gyereke, esetleg a közös gyerekük elfogadást kap az elvált partner felől.

A tapasztalatok szerint a legtöbb problémát a mozaik családokban az okozza, hogy indulatok vannak a partnerekben, nem sikerült lezárni kettejük kapcsolatát, sok sérelem nem került a helyére. Ilyenkor a mindennapok szervezése, egyeztetése csak újabb feszültségeket szül. hiszen a dühös, sértett fél ezen a „szűrőn”, „szemüvegen” átlátja partnerének minden tettét és szavát. Ezért aztán nem a valós helyzetre, hanem a sérelmeire reagál – általában nem helyesen. Innentől aztán beindul az ördögi kör, hisz mindketten egyre sértettebbek, dühösebbek, egyre kevésbé értik meg egymást. Ebben a helyzetben mindketten (sőt, a gyerekek is) csak vesztesek lehetnek.

Ha a legjobbat akarják kihozni ebből a helyzetből, akkor tehát érdemes arra figyelni, hogy akkor váljanak, amikor még tudnak beszélni egymással, és érdemes a békés megegyezéshez, a konfliktusok rendezéséhez külső segítséget keresni. Ha ezekre figyelnek, a válás utáni új élet és munkamegosztás hamar, és viszonylag gördülékenyen ki tud alakulni.

fotó: pixabay.com

Erről a témáról a Család rovatban olvashatsz többet!

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..