A 4 legnépszerűbb szoptatási pozíció

szoptatási pozíció

A megfelelő pozíciók megtalálása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Te miként éled meg a szoptatást.

Amennyiben csak egyfajta testhelyzetet ismersz/ használsz, de az valamiért nem komfortos – nyomja a hasadat, fáj tőle a karod, az újszülött nem fér hozzá rendesen a melledhez, szopizás közben nyugtalan -, az elvezethet akár a tej elapadásához vagy épp a mellgyulladáshoz is.

Érdemes több pozíciót is kipróbálni!

Fontos, hogy szoptatás közben – akár mennyire is kényelmes az adott testhelyzet – sose aludj el! Leejtheted vagy akár rá is fekhetsz a csecsemőre!

Ölelő pozíció

Ölelő szoptatási pozíció

Ez a legnépszerűbb és a legkényelmesebb szoptatási testhelyzet. Érdemes az újszülöttet egy párnával alulról megtámasztani, így valóban csak ölelned kell, de tartanod nem. Ennek egy másik variációja, mikor a fejéhez közelebb lévő karoddal támasztod meg, így a másik szabadon marad.

Félhold pozíció

Félhold szoptatási pozíció

A karod alatt, fejét megtámasztva tud így szopizni a kisbabád – itt is érdemes párnát tenni a csecsemő alá. Ideális császármetszés után, nagy mellek esetén, de akár iker szimultán szoptatáshoz is!

Háton fekvő pozíció

háton fekvő szoptatási pozíció

A legtöbb esetben, így szoptatsz először, még a szülőszobán. Otthon is kényelmes megoldás lehet akkor, ha nem esik jól ülni, vagy éjjel eteted a kisbabádat. Érdemes kihasználni ezt a pozíciót a bőrkontaktus megélésére – a babádon csak a pelenka legyen, rajtad pedig felül semmi, nyár kivételével takarjátok be magatokat egy vékony takaróval.

Oldalt fekvő pozíció

oldalt fekvő szoptatási pozíció

Ez a testhelyzet a nagyobb mellű édesanyák számára lehet a legkomfortosabb, ám a kisebb méretekkel rendelkezőknek sem kell lemondani erről az igazán meghitt és kényelmes pozícióról. Ők egyszerűen tegyenek az újszülött alá egy párnát vagy takarót – ne süppedőset! -, így emelve meg őt, hogy elérje a mellet.

Kellékek és eszközök szoptatáshoz a Pepita.hu -n:

Szoptató párnák a Pepitán ›››
Mellszívók ›››
Mellápolók, krémek ›››
Mellbimbó kiemelők és mellbimbó védők ›››
Melltartóbetétek, nyugtatópárnák ›››
Tejgyűjtők, tejtároló kagylók ›››
Cumik ›››
Cumisüvegek ›››
Cumiláncok ›››

képek: pinterest.com, freepik.com

Szoptatási nehézségek

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról a Szoptatás rovatban olvashatsz többet

 

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkKórházban gyerekkel– 5 tipp, hogy könnyebb legyen!
Következő cikk10 tipp, hogyan kezdd gyermeked pénzügyi nevelését – 2. rész