Szoptatási nehézségek

szoptatás
fotó: Freepik

Érzékeny, fájó, berepedezett mellbimbóval szoptatni elkeserítő, kiábrándító élmény. Szerencsére a nők többsége nem szenved sokáig: a mellbimbó gyorsan megedződik, a fájdalom elmúlik, és a szoptatás örömteli tevékenységgé válik. De mit tegyünk, ha nem tartozunk a szerencsés többséghez?

Fájó, berepedezett mellbimbó

A mellbimbó érzékenység csökkenthető vagy elkerülhető, ha a babát helyesen tesszük mellre, illetve ha megtanítjuk a helyes szopizásra. A legtöbb anyának azonnal megszűnik a problémája, ha ügyel arra, hogy helyesen tartsa a kicsit, illetve hogy a baba ne csak a bimbót, hanem az egész bimbóudvart is bekapja. Ha a mell megnagyobbodása miatt nem lehet az egész bimbóudvart a csöppség szájába adni, szoptatás előtt kézzel vagy mellszívóval nyomjál ki egy kevés tejet, hogy az emlő ne legyen olyan duzzadt, és a baba könnyebben bekaphassa. A nagyon érzékeny mellbimbón segíthet, ha váltogatod a szoptatási testhelyzeteket, hogy a bimbóudvart etetésenként más-más oldalról érje nyomás. A szoptatást érdemes a kevésbé érzékeny mellel kezdeni, mivel az elsőt mohóbban „használja” a baba. Ne szoptass többször a „nem fájó” melledből! Lehetőleg minden etetésnél mindkét melledet „használd”, még ha csak néhány percig is!

A mellbimbó repedezésének megelőzésére lehet kapni különféle krémeket. Szokták javasolni a bimbóvédő használatát, ami megakadályozza, hogy a bimbóhoz bármi hozzáférjen. Ennek használatáról megoszlanak a vélemények. Egyes szakemberek azt mondják, hogy így a babák nehezebben tanulnak meg szopni, és a bimbóvédő használata a tejtermelés csökkenéshez vezet.

Szoptatás: az első napok

Mellgyulladás

Ha berepedezett a mellbimbó, figyelni kell rá, hogy nem mutatkoznak-e a mellgyulladás tünetei. Ha ugyanis a baba szájából baktériumok jutnak a berepedezett bimbón át a mellbe, komoly fertőzés alakulhat ki. Az emlőgyulladás jellegzetes tünete a gyulladt tejcsatorna felett érezhető heves fájdalom, keménység, pír, feszülés, láz. Ebben az esetben fontos a gyors orvosi – antibiotikumos – kezelés, fájdalomcsillapítás, hűtőborogatás. Gyulladt mellből fájdalmas a szoptatás, mégis muszáj, sőt minél gyakrabban rá kell szánnia magát az anyukának, mert a gyakori szoptatás áramlásban tartja a tejet, és nem engedi eldugulni a tejcsatornákat.

A 4 legnépszerűbb szoptatási pozíció

Befelé forduló mellbimbó

Nehézséget jelenthet a befelé forduló mellbimbó is, mert ezt a csecsemő nem tudja rendesen a szájába venni. Érdemes már a várandósság alatt meggyőződni arról, hogy minden rendben van-e mellbimbó „fronton”. Ha azt tapasztalod, hogy lapos vagy befelé forduló mellbimbóval rendelkezel, akkor a harmadik trimeszterben érdemes bimbókiemelőt viselni. Eleinte csak pár órára, később növelni a használati időt. A bimbókiemelő egy műanyagkagyló, aminek belső gyűrűje nyomást gyakorol a bimbóudvarra, és kiemeli a bimbót, a külső borító pedig védi a mellbimbót attól, hogy a melltartó kidörzsölje. Az se gond, ha ez nem történik meg a terhesség alatt, lehet használni a bimbókiemelőt a szoptatások között, illetve a szoptatás előtt fél órával. De segíthet az is, ha a szoptatás előtt mellszívót használsz, aminek a szívó hatásától kiemelkedik a bimbó. Ha ez megtörtént, azonnal helyezd mellre a babát!

A szoptatási nehézségek általában türelemmel, helyes szoptatási technikával, segédeszközökkel leküzdhetők.

Kellékek és eszközök szoptatáshoz a Pepita.hu -n:

Szoptató párnák a Pepitán ›››
Mellszívók ›››
Mellápolók, krémek ›››
Mellbimbó kiemelők és mellbimbó védők ›››
Melltartóbetétek, nyugtatópárnák ›››
Tejgyűjtők, tejtároló kagylók ›››

Fotó: freepik.com

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Ha egy szóval kellene meghatároznom a foglalkozásomat, azt mondanám, hogy kapcsolat-tanár vagyok. Hiszem, hogy a jó párkapcsolat nem szerencse dolga, hanem tanulható készség, és sokat tudunk tenni azért, hogy harmonikus párkapcsolatban éljünk. Ebben támogatom a klienseimet az egyéni beszélgetéseinken, erről beszélek az előadásaimon, tréningjeimen.
Előző cikkFelborult a ciklusod? Mi lehet az oka?
Következő cikkAz inzulinrezisztencia az egész hormonháztartásra hatással van