Felborult a ciklusod? Mi lehet az oka?

elbillent piros mérleg

Kínzó fejfájás, vizesedés, szédülés, menstruációs problémák, ingerlékenység- szerteágazó tünetek, és látszólag semmi közük egymáshoz, ám a hormonális egyensúly felborulását jelezhetik. Az ösztrogéndominancia egyre több nőt érint manapság, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak a menopauza tájékán jelentkezik. Dr. Lőrincz Ildikót, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászát a probléma kezeléséről kérdeztük.

Hormonális egyensúly

A nők hormonrendszerében két hormon működése a meghatározó: az ösztrogéné és a progesztroné. Az ösztrogén a menstruációs ciklus első felében termelődik, fő feladata a ciklus szabályozása.  A progeszteron a létrejött terhesség megtartásáért felel, illetve, azért, hogy egyensúlyba tartsa az hormonrendszert, így ennek mennyisége az ovuláció után megugrik.

Bár mind az ösztrogénnek, mind a progeszteronnak vannak határértékei, ám nem csak ez, hanem az egymáshoz való arányuk is fontos, hiszen ha valamelyik eltolódik, úgy a hormonális egyensúly felborul.

Az ösztrogén mennyiség megemelkedésének hátterében leggyakrabban a helytelen életmód, a stressz és a rengeteg kemikália használata áll. Ugyancsak növekedést jelezhetnek bizonyos betegségek is, mint például a PCOS vagy a sárgatest elégtelenség. Ráadásul a vegyipar fejlődésével több ösztrogén-hatású anyaggal is érintkezünk (pl. kozmetikumokban parabének), ami jelentősen megnöveli a szervezet ösztrogén szintjét. Így szinte kikerülhetetlen, hogy a mai kor embere ne találkozna olyan anyagokkal, melyek elősegítik a hormonális egyensúly felbomlását.

Mivel járhat az ösztrogéndominancia?

  • menstruációs zavarok
  • meddőség, vetélés
  • fejfájás
  • mióma
  • ödéma
  • anyagcserezavarok
  • alacsony libidó

Nem kell együtt élni a kellemetlen panaszokkal

Az ösztrogéndominancia nem csak kellemetlen tüneteket, hanem komolyabb betegségeket is okozhat, ezért fontos mielőbbi kezelése. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza szerint amennyiben hosszú időn keresztül zavaró tüneteket tapasztalunk, érdemes erre a problémára is gyanakodni.

A hormonális egyensúly felborulását laborvizsgálattal lehet igazolni. Kezelésében az ösztrogén-hatású vegyszerek és ételek (pl. sok szója) mellőzésén kívül sokat segíthet a progeszteronpótlás, valamint az, hogy kivizsgáltatja, mi is okozza a zavart, hiszen ha az alap problémát kezelik, akkor a hormonális egyensúly visszaáll.

Forrás: Nőgyógyászati Központ
Fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkÁtalakul a napközbeni gyermekellátás 1.rész
Következő cikkSzoptatási nehézségek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..