Werner Katalin IBCLC laktációs szaktanácsadó, dúla

16265
Werner Katalin

Téma: a szoptatás kezdete, aluszékony baba, szopási-szoptatási szokások változásai, hozzátáplálás, betegség alatti szoptatás, várandósság alatti szoptatás, gyógyszerszedés

Elérhetőség: 06 20/9440-225

Huszonkét éve kezdtem a szoptatásról testközeli tapasztalatokat szerezni, és közel öt év telt el az életemből, ami során szoptattam valamelyik gyermekemet. Ezek az élmények, és az akkor kapott hatékony segítség sokat számít, amikor szoptató édesanyákat támogatok. Megszereztem a nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát. 2006 óta folytatok laktációs szaktanácsadói gyakorlatot. Nyolc éve vezetek szoptatás támogató baba-mama csoportokat.

Miele DG 6001 GourmetStar gőzpároló

Dúlaként jelen lehettem már sok kisbaba megszületésénél, és mindig lenyűgözött az újszülöttek világra jövetel utáni ébersége, érzékenysége és érdeklődése a körülöttük lévő személyek, de leginkább az anya arca, teste, emlői felé. A szoptatás természetes folytatódása annak a szoros testközeli kapcsolatnak, ami a méhen belüli életben kezdődött a baba és az anya között.

Vannak olyan édesanyák és babák, akiknek a szoptatás a kezdetektől könnyen megy, míg másoknak nehézségekkel kell megküzdeniük. Leginkább az első hetekben adódik sok kérdés, aggódás és probléma, amin felülkerekedve a mellből való táplálás végül jó élmény lehet. Megtisztelő számomra, ha segíthetek abban, hogy a szoptatás könnyebben menjen.

A segítség kérés lehetőségei:

Itt a fórumon

Ezek többségében konkrét kérdések lehetnek, amik a baba érkezése előtti időtől a szoptatási időszak végéig merülnek fel: a szoptatás kezdete, aluszékony baba, szopási-szoptatási szokások változásai, hozzátáplálás, betegség alatti szoptatás, várandósság alatti szoptatás, gyógyszerszedés kérdései. Olyan kérdések megválaszolását teszi lehetővé, ami nem igényel személyes találkozást. Sürgős esetben a telefonos konzultáció is lehetséges.

Személyes konzultáció (a kórház szülészeti, gyermekágyas osztályán, vagy a család otthonában)

A szülés körüli időszakban

Személyre szabott segítséget ad, akár a baba megszületésének pillanatától a szoptatással kapcsolatos kérdésekben.

Hogyan helyezzük a babát mellre?
Milyen szoptatási pozíciót válasszunk?
Hogyan értékeljük a baba jelzéseit?
Mire számíthatunk a baba gyarapodása szempontjából?
Honnan tudom, hogy eleget evett?
Honnan tudhatom, hogy elég-e az anyatej?
Hogyan táplálkozzam szoptató anyaként?
Fájdalmas a szoptatás, mit tehetek?

A szoptatási időszakban bármikor, ha:

Nem elég az anyatej.
Túl sok az anyatej.
Aluszékony baba szoptatása.
Koraszülött kisbaba szoptatása.
Örökbefogadott kisbaba szoptatása.
Beteg, fejlődési rendellenességgel született kisbaba szoptatása/táplálása.
Fájdalmas szoptatás, szoptatás vagy fejés utáni fájdalom a mellben.
Mellgyulladás. A mellbimbó kisebesedése.
Szopási sztrájk.
Sokat sír a csecsemő.

Szeretettel várom kérdéseiteket a fórumon!

Kérdezni a HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ mezőben tudsz és a választ is itt találod majd meg. Kérlek, tekerj egy kicsit lefelé.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

hirdetés
MEGOSZTOM EZT A CIKKET!
Nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát szereztem, 2006 óta folytatok laktációs szaktanácsadói gyakorlatot. Vezetek szoptatás támogató baba-mama csoportokat és dúla is vagyok.Témáim: a szoptatás kezdete, aluszékony baba, szopási-szoptatási szokások változásai, hozzátáplálás, betegség alatti szoptatás, várandósság alatti szoptatás, gyógyszerszedés.
Előző cikkSzoptatási ambulancia nyílik a Bethesda Kórházban
Következő cikkDown-szindrómás kislány a modellvilág új sztárja

905 EDDIGI KÉRDÉS

 1. Tisztelt Katalin!
  A következőben kérném a segítségét!

  Az Encepur nevű kullancs elleni védőoltás éves ismétlését kéne megkapnom, de szoptatós anyukaként nem tudom, hogy átmegy-e az anyatejbe a szer, okozhat-e bármi problémát a babánál?Sajnos sehol nem találtam erre vonatkozóan információt….Kérem, ha tud segítsen ebben a kérdésben.

  Köszönettel:B.Beatrix

  • Kedves B.Beatrix!
   Próbáltam utána járni a kérdésének. Még nem találtam egyértelmű, megnyugtató választ. Indokoltnak látom az oltásforgalmazó figyelmeztetését. Kocsisné dr. Péterfy Hajnal gyógyszerész válaszai között látom, hogy ugyanerre a kérdésre azt írja: ez az oltás – szoptató anyának adva- nem jelent kockázatot a kisbabájára. Kérem, hogy esetleg vegye fel vele a kapcsolatot, hogy segítsen dönteni a kérdésben.
   A megfelelő öltözék (szellős ruházat vagy zokni alá gyűrt nadrágszár, betűrt ing) megnehezíti, hogy a kullancs a lábszáron vagy az övtájon a ruha alá jusson. A ruházatot – főleg a nyaknál, csuklónál, deréknál és a bokánál – fújjuk le vagy kenjük be kullancsriasztó szerrel. Ezek a szerek távol tartják a kullancsokat, de használatukat 3-4 óránként meg kell ismételni. Fontos a kirándulás utáni “kullancsvizit”, amely során a befúródott, és a bőrön mászó kullancs nehézség nélkül eltávolítható.

   A http://www.e-lactancia.org nevű szoptatással kapcsolatos gyógyszertájékoztató oldal szerint a legtöbb oltás biztonságos szoptatás alatt, akkor is, ha élő attenuált vírust tartalmaz. Sajnos az Encepur készítményről nem volt itt sem konkrét információ. Ha esetleg gyógyszerész tanácsadóhoz fordul, pontosabb tájékoztatást kaphat.
   Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati

 2. Kedves Kati!

  Kisfiam 8 hetes kizárólag anyatejes baba. Se cumi, se cumisüveg, se víz vagy tea. Szépen gyarapszik, 3650-nel született, most 5400g. A szoptatas elég fájdalmas volt az elején, most már elviselhető a fájdalom. Kiderült a mai napon, hogy fiamnak le van nőve a nyelve. Mindenképpen szeretném felvàgatni a későbbi beszédhibák elkerülése végett, és persze minél előbb. Viszont nem szeretném hogy a besvatkozás bármiféle zavart okozzon a már megszokott szopótechnika miatt. Mindenképpen hosszan szeretném még szoptatni. Ön mit javasol, mikor ejtsük meg?

  Köszönettel,
  Kitti

  • Kedves Kitti!
   Köszönöm a bizalmát! Gratulálok a kisfiához! Jól gondolkozik, amikor a minél hamarabbi megoldást tervezi. Ha szükséges a nyelvféket felvágni, akkor nem jó ezzel késlekedni. A beavatkozás legtöbb esetben 1-2 perces, és nem viseli meg a gyerekeket. Utána azonnal javasoljuk a szoptatást, ami rendszerint kevésbé fájdalmas az anyának. Eltelhet pár nap, amíg megszokja a baba az új nyelvmozgást. Általában nem jelentkezik zavar a szopizással kapcsolatban. Örülök, hogy hosszan szeretné szoptatni a csemetét. Kívánom, hogy mindketten jó érzésekkel tehessék ezt, legalább két éven át. Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati

 3. Kedves Kati! 
  A kisfiam most lesz 4 hetes, 2600 grammal született és a szülés òta anyatejes tàplàlás mellett tàpszert kap.Picike volta miatt elfàrad szoptatàs alatt és ezért szükség van kiegészìtésre bár egyre többet tud szopni.Tejem mennyisége is vàltozò, minden szopi utàn kézi fejővel fejem az anyatejet,de érdeklődnék hogy az elektromos mellszìvò jobb lenne-e vagy hogy tudnàm elősegíteni hogy meg tudja szopni az adagját. Tejtermelést segìtő teát használok. Vàlaszàt előre is köszönöm.
  Üdvözlettel :Gina

  • Kedves Gina!
   Gratulálok a kisbabájához!
   Nagyszerű, hogy egyre jobban megy a szoptatás! A fejés segít fenntartani a tejtermelést és a lefejt tejjel pótolni lehet. Ahhoz, hogy jobban lássam a történetüket és javasolni tudjak bármit, jó lenne tudnom, hogy: Hányadik héten született a kisbaba? Mekkora volt a baba legkisebb súlya? Hány napos volt a kisfia, amikor a legalacsonyabb súlyt mérték? Jelenlegi súlya mennyi?
   Hányadik napon kapott a baba először tápszerpótlást? Használnak nyugtatócumit? Hányszor szokott fejni? Mennyi ideig tart egy fejés? Milyen módszerrel (egy vagy két mellből) fej? Mennyi volt legutóbb a 24 órában lefejt anyatej összesen? Kap a baba anyatejen és tápszeren kívül bármi mást, akár vizet, teát? Mennyi tápszerpótlást kapott az elmúlt 24 óra alatt? Mennyi pisis-kakis pelenkája termelődik 24 órában?
   Használnak-e bimbóvédőt? Változást tapasztal a mellen, mellbimbón a szopi során? Milyen érzés a szoptatás?
   Hogyan alszik el, hol alszik a baba nappal, éjjel? Mit tanácsolt a baba orvosa a táplálásra? Van-e/ volt-e valamilyen betegsége? Egészsége milyen a szülés után? Szed-e gyógyszert? Ha igen mit?
   Az elektromos mellszívókból többféle típus kapható. A nagyobb teljesítményű, dupla szívótölcséres mellszívók hatékonyabbak, ha a tejtermelődést szeretnénk előmozdítani. Bár mást javasolnék, ha naponta 100 ml tápszer pótlásra szorul a baba, és mást, ha 300ml vagy több pótlást ad. Hívjon fel telefonon és beszéljük meg a szoptatás, pótlás, fejés kérdéseit.
   Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati

 4. Kedves Kati!
  Szeretném a segítségedet kérni.
  Van egy 10 hetes gyönyörű kislányom,első baba.
  A múlt héten voltunk tanácsadáson,ahol dévény tornát javasotak.A karjai,nyaka be van feszülve picit,izómtónus zavar.Emiatt a szopinál is kérdések merültek fel bennem.

  Már a legelején is “szenvedtünk”,és volt hogy 1,5 órát is szopott,folyton elaludt.Azt gondoltam,hogy pici még és erősödnie kell.Továbbá elég nagy a cicm,így nem is tudok minden pózban szoptatni.
  Az elején váltott mellből szoptattam,majd áttértünk az 1 mell 1 étkezésre.Volt amikor gyorsan-30/40 perc alatt végzett.Most egy ideje,kb 1 hete a másik ciciből is megkínálom ha végzett az elsővel.Pedig van még abban is,de gondolom nehezen jön.Megint 1 óra a szopi..Gondolom van benne növekedési ugrás is,de sírdogál néha,és kapálózik kézzel/lábbal,tekereg.Ez nem tetszik,pláne hogy kiderült ez az izomtónus zavar,szerintem van szerepe benne.

  Normális ez?Én reagálom túl?

  Előre is nagyon köszönöm!😘

  • Kedves Éva!
   Gratulálok a kisbabádhoz! Okozhat az izomtónus zavar szopási nehézségeket. Érdemes kikérni a Dévényes szakember véleményét erről is. Nem írtál a baba gyarapodásáról. Születési súly, legalacsonyabb súly, jelenlegi súly mennyi volt? Miért gondoltad, hogy a babád pici és erősödnie kell?
   Korábban érkezett? Vagy kis súlyú? Kizárólag szopizik? A fiatal kisbabáknak általában 24 óránként 8-12 szopásra van szükségük ahhoz, hogy jól gyarapodjanak, megfelelő stimulus érje az anya emlőit, serkentve ezzel a tejtermelését. A legtöbb csecsemő 2-3 óránként szopik, egy hosszabb, 4-5 órás szünetet hagyva éjszaka. Ha a baba hosszú órákon át alszik, szükség lehet az ébresztgetésére, hogy gyakoribb szopásra ösztönözzük. Némelyik baba elalszik a mellen anélkül, hogy elegendő ideig szopna. Fontos, hogy a kisbaba legalább 10-15 percig aktívan szopjon az első mellből. Amikor elégedettnek látszik, vagy csökken az érdeklődése, kínáld meg a másik mellből is. Lehet, hogy a második mellből nem kér minden alkalommal. Ha a baba aluszékony, érdemes levetkőztetni szopizáshoz (pelenka body, zokni marad). Kapott a baba a kötelező oltásokon kívül más választható oltást? Változott veled valami az utóbbi időben (feszültség, diéta, fogyókúra, stressz, betegség, kevesebb ivás, munka, vizsgaidőszak)?
   Szeretettel üdvözöllek, Werner Kati

 5. Kedves Kati!

  5 hónapos babám két hete a nappali evések közben 1-2 perc után mindig hátra veti magát és közben sír. Ezután visszateszem a cicire,mert ha arra fordítom már tátja a száját,hogy éhes, de párat kortyol és megint ugyanezt csinálja. Így is csak 5-6 perceket eszik. Van tejem, mert spriccel közben meg folyik ki a száján mikor lefordul róla. Szinte minden etetésnél ezt csinálja. Néha előfordul persze, hogy 8-10 percet szépen szopizik,de ez nagyon ritka mostanában. Nappal eddig 3 óránként evett mostanában van hogy 3,5 vagy 4 óra is eltelik a kettő között és utána is csak így eszeget. Próbáltam mindkét mellből etetni,de ugyanezt csinálta akkor is. Éjjelente is 3 óránként evett eddig, de mióta ez van még gyakrabban felébred. Teljesen tanácstalan vagyok. Szeretém minél tovább szoptatni de félek hogy ha nem szívja ki rendesen a cicit akkor el fog apadni a tejem.

  Köszönettel várom válaszát!

  Hajni

  • Kedves Hajni!
   Megértem az aggodalmát! Sok anyuka meglepődik a negyedik hónap után, mert megváltozik a szoptatott baba viselkedése. Már többet éber, lerövidül a szopizás ideje, lelassul a gyarapodása, gyakrabban ébred éjjel.
   A változás az idegrendszer fejlődésével kapcsolatos. A baba hirtelen éberebb, ügyesebb, kinyílik a figyelme, egyre inkább a világ felé fordul, nincs türelme kitartóan szopni. Az éjjeli, és az alváshoz kapcsolódó szopizások sikeresebbek, hosszabbak. Igen, a gyerekek nagy része ezekben a hetekben többször felébred. Ilyenkor pótolják a hiányzó kalóriát. A gyarapodásuk üteme az előző hónapokéhoz képest lecsökken, kisebb az energia igényük. A nyugtalan szopizás oka lehet, hogy a fogcsírák már mozognak és ez kellemetlen érzés a babának. Mit lehet tenni ilyenkor? Próbáljon időnként ingerszegény környezetben szoptatni. Egy félig világos, csendes szobában lehet, hogy tovább eszik a kicsi. Türelemmel próbálja újra és újra megkínálni. Fogadja belenyugvással, hogy éjjel újra gyakrabban kér szopni. Próbáljon nappal aludni a babával, hogy pótolja az éjjeli fent létet. Ne aggódjon, a tej termelődik mindaddig, amíg a baba szopizik, akár éveken át. Váltják egymást a nehezebb és a könnyebb szakaszok, ez most egy nehezebb, de nem sokáig tart.
   Türelmet és kitartást kívánok,
   Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati

  • Kedves Hajni!
   Megértem az aggodalmát! Sok anyuka meglepődik a negyedik hónap után, mert megváltozik a szoptatott baba viselkedése. A kicsi már többet éber, lerövidül a szopizás ideje, lelassul a gyarapodása, gyakrabban ébred éjjel. A változás az idegrendszer fejlődésével kapcsolatos. A baba hirtelen éberebb, ügyesebb, kinyílik a figyelme, egyre inkább a világ felé fordul, nincs türelme kitartóan szopni. Az éjjeli, és az alváshoz kapcsolódó szopizások sikeresebbek, hosszabbak. Igen, a gyerekek nagy része ezekben a hetekben újra, többször felébred. Ilyenkor pótolják a hiányzó kalóriát. A gyarapodásuk üteme az előző hónapokéhoz képest lecsökken, kisebb az energia igényük. A nyugtalan szopizás oka lehet, hogy a fogcsírák már mozognak és ez kellemetlen érzés a babának. Mit lehet tenni ilyenkor? Próbáljon időnként ingerszegény környezetben szoptatni. Egy félig világos, csendes szobában lehet, hogy tovább eszik a kicsi. Türelemmel próbálja újra és újra megkínálni. Fogadja belenyugvással, hogy éjjel újra gyakrabban kér szopni. Próbáljon nappal aludni a babával, hogy pótolja az éjjeli fent létet. Ne aggódjon, a tej termelődik mindaddig, amíg a baba szopizik, akár éveken át. Váltják egymást a nehezebb és a könnyebb szakaszok, ez most egy nehezebb, de nem sokáig tart.
   Türelmet és kitartást kívánok,
   Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati

 6. Üdvözlöm! Kisfiam tehéntejfehérje allergiás gyógytápszert eszik. 5hónapos már a kóstoltatást megkezdtem. Szeretném kérdezni hogy primőr áru hiányában (őszibarack) adhatok e bébiételt neki ha fel van tüntetve a tejmentesség? Mit adhatok neki uzsonnára mert gyümölcsöt csak tizóraira szeretnék. Válaszát előre is köszönöm! Soós Beáta

  • Kedves Beáta!
   Kóstoltatásnál kulcsszó a türelem.
   A legtöbb kisbaba hetekig csak kóstolgatja az új ételeket, és a tej vagy itt az önök esetében a más, tápszeralapú táplálás jelentősége nem csökken. Öt hónapos korú kicsiknek nincs szüksége még nagy mennyiségű, változatos ételre. Lehet őszibarackból készült bébiételt adni, ha a termék más összetevőt nem tartalmaz. Bár inkább azon a véleményen vagyok, hogy még mennyiségre sok lenne, és nem olcsó az üveges bébiétel, ezért inkább az otthon készültet tartom jobbnak. Kezdetben napi néhány kanál babaétel fogyasztására készüljön. A legegyszerűbb valami olyasmivel kezdeni, ami friss, éppen kéznél van, és könnyen feldolgozható. Ilyen az alma, a sárgarépa, a sütőtök, a krumpli. Ha van fagyasztott gyümölcs, akkor szóba jön a kérdéses őszibarack, és a meggy előbb lé, majd püré formájában. A reszelt almát pár perc alatt elkészítheti. Ha zöldséget párol, saját levével hígítsa, hogy a baba könnyebben lenyelje. Tartson ki egyféle ételnél legalább négy-öt napig, csak azután kínáljon újdonságot. Két alapanyagot csak akkor keverjen össze, ha tudja, hogy a babának egyik sem okozott panaszt korábban (hasfájás, hasmenés, székrekedés, kiütés). A hozzátáplálás első heteiben jelentős változások mennek végbe a kisbaba emésztőrendszerében: több emésztőnedvet és enzimet kell termelnie, átalakul a bélflóra, újfajta baktériumok telepedtek meg bélrendszerében. Időre van szüksége, amíg hozzászokik a nagyobbak ételeihez.
   Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati

 7. Kedves Katalin! 5. hetes babám mellett hurutos köhögéssel küzdök. Terhességem előtt az acc és a mucopront szirup segített. Vajon szedhetem most is, szoptatás alatt?

  • Kedves Klára!
   Mézes gyömbérteát, hársfateát javasolnék. A kamillás gőzölés is oldja a nyákot, és csökkenti a gyulladást a légutakban. A reszelt fekete retek (most van a szezonja) mézzel eszegetve kiváló gyógyhatású csemege ilyenkor. Carbocisteine hatóanyag tartalmú Mucopront az http://e-lactancia.org/marca/11237 tájékoztató szerint, nem jelent veszélyt a szoptató anya és kisbabája számára.
   Jobbulást kívánok!
   Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati

  • Kedves Klára!
   Mézes gyömbérteát, hársfateát javasolnék. A kamillás gőzölés is oldja a nyákot, és csökkenti a gyulladást a légutakban. A reszelt fekete retek (most van a szezonja) mézzel eszegetve kiváló gyógyhatású csemege ilyenkor. Carbocisteine hatóanyag tartalmú Mucopront az http://e-lactancia.org/marca/11237 tájékoztató szerint, nem jelent veszélyt a szoptató anya és kisbabája számára.
   Jobbulást kívánok!
   Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati

 8. Kegyes Eszter 2016. október 19. at 14:08

  Szép napot!
  Kisfiam 5 hetes és kezdeti sárgaság miatt igény szerint szoptattam, és ezt azóta is tartjuk. Nappal eszik ha felébred és mielőtt lefekszik, közte általában 2-3 óra telik el, este inkább 3-4. 10-20 perc alatt végez, de mivel van tejem egy mellet általában 2 adagban szív ki (figyelünk, hogy ki is ürüljön). A gyermekorvos azt tanácsolta ne etessem ilyen gyakran, adjak teát de nem szeretném, csak ha tényleg gond ha akár óránként is eszik. Éjjel amúgy 4-5 órát alszik egyszerre, utána kevesebbeket 2-3 órákat. Egy nap összesen 13-16 órát alszik, többre nem hajlandó (éjszaka van hogy csak 8-9 órát összesen, nappal 2×2 órát). Gyarapszik rendesen (3100g hazaérkezéses súlyról 4700 g lett mára), széklete (napi 1 híg, nagy adag), pisis pelenkája rendesen van.
  A kérdésem, hogy kell-e ennél nagyobb rendszert teremteni az étkezéseiben, alvásában? Lehet, hogy attól hasfájós, mert túl sokat eszik egy ébrenlét alatt? Köszönöm a választ!

  • Kedves Eszter!
   Gratulálok a kisbabájához! Folytassa tovább az igény szerinti szoptatást. Szépen fejlődik a kisfia. A kisbabának, az anyatejen kívül nincs semmilyen más táplálékra, vagy innivalóra szüksége. Arra figyeljen, hogy a kezdő mellet a baba ürítse ki, mielőtt a másikból is inna. Lehet, hogy szerencsésebb 3 órán belül mindig ugyan abból a mellből kínálni a babát, és csak utána váltani. Minden babának van nyűgösebb napszakja (1-2 óra nagyjából ugyan abban az időszakban), ilyenkor többet panaszkodik, karba, ölbe, mellre vágyakozik. Ha felveszik békés, ha leteszik sír. Később/máskor nyugodt. Ha nagyjából jó a közérzetük, akkor ez így pont jó lesz. Figyelje a kisbabája jelzéseit, így ismeri fel leghamarabb a növekedési ugrást, vagy a változást az étkezésben alvásban.
   Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati IBCLC

 9. Kedves Katalin!
  14 hetes a kislányom. Hasfájós sírással is küzdöttünk, most több, mint egy hete a szopizás elején csinálja. Nem minden alkalommal, de nagyon sokszor. Eddig még etetést nem hagytunk ki, de nagyon nehéz rávenni, hogy szívjon is. Türelmetlen kivárni, míg szépen megindul a tej, inkább idegeskedik, elkezd sírni. Különböző trükkökkel próbálkoztam. Más póz, félálomban szoptatni, sokszor a szájába tenni a cicit, hogy megnyugodjon. Van , hogy egy órába is beletelik, mire ráveszem, hogy normálisan egyen. Egyébként szépen gyarapodik, nem beteg. Növekedési ugrás lehet, az idegrendszeri érés vagy a hasfájás? Nem szeretném a szoptatást abbahagyni, tápszert nem adnék neki (azt persze elfogadná, mert hamarabb jön, mint a tej). Rég nem komfortszopizik, három óránként eszik, szépen beállt a napirendje. Cumit használunk, mert a hasfájós sírásnál segített. Azzal alszik el vagy megnyugtatja, de amint nem kell, kiköpi. Ha cumizavar, akkor nem tudom elvenni tőle, próbáltam, csak sír, még ringatva is. Fejni valamiért most nem tudok, sem elektromossal, sem kézivel, de tej biztos van, mert ha szopik mindig hallom, érzem, hogy szív és nyel és szépen gyarapszik. 350 g-ot hízott legutóbb 2 hét alatt. Köszönöm :Andrea

  • Kedves Andrea!
   Megértem az aggodalmát. Miből gondolja, hogy a babája hasfájás miatt sír? Andrea, hányszor szoptat egy nap? Meddig tart egy szoptatás. Kap-e a baba vizet, teát, mást az anyatejen kívül? Ha igen mit, mennyit és miből kapja? Volt, hogy lefejte a tejet és üvegből kínálta a babának? Milyen érzés a szoptatás? Van-e, volt-e problémája a mellével (sebes, fájdalmas…)? Hogy reagált az oltásokra a baba? Kapott-e a kötelező oltásokon kívül más oltást? Szed-e valamilyen gyógyszert (fogamzásgátlót is ideértve)? Tart-e valamilyen diétát? Mit lát a baba orvosa, védőnője? Kapott-e tőlük javaslatot a problémára? Andrea, abból, amit írt, én arra gondolok, hogy a kisbabája alvásnál, és megnyugvásnál a mell helyett a cumihoz kötődik. A cumi a szoptatások közötti időt növeli, és ezzel csökkenti a mellen töltött szopási időt, ami akadályozza a baba szükségletei szerinti tejtermelődést és szoptatást. A cumizó kisbaba kevesebbszer, és rövidebb időre kerül mellre. Amikor pedig kevesebb inger éri az emlőt, és a tej kiürülése ritkább, a tejtermelés csökkenni kezd, ami összességében a szoptatás korai befejeződéséhez vezethet. Kérdezném még, hogy mekkora volt a baba súlya születésekor, mennyi volt a legkisebb, és mennyi most a 14. héten? A felgyorsuló idegrendszeri érés is jellemző erre az életkorra, ami jelentősen változtathat a babák szopási viselkedésén. Várom válaszát!
   Szeretettel üdvözlöm, Werner Kati

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!