Az aranyóra

bab szopik

Minden évben augusztus 1.-7. között ünneplik meg a Szoptatás Világhetét. Az idei világhét témája a szoptatás az élet első órájában. Ideális esetben az első szoptatás bőrkontaktus kialakításával kezdődik már az élet első perceiben, de az első órában mindenképp.

Amikor az egészséges újszülöttet pucéran anyja meztelen mellkasára fektetik szülés után azonnal, kúszni kezd a mellkason, amíg el nem éri az anyamellet. Finom érintése megnöveli az anya szervezetében felszabaduló oxitocin hormon mennyiségét, ami serkenti a tej áramlását, de felelős a kisbaba iránt érzett szeretet kialakulásáért is. A baba megszagolja, nyalogatni kezdi és bekapja az anya mellét, végül szopni kezd. Viselkedése nem véletlenszerű vagy különleges, hanem egy egymásra épülő, ösztönös eseménysor, mely túlélésének záloga.

Kutatók felfigyeltek rá, hogy az első szoptatás időzítése összefügg az újszülött egészségi állapotával: a csecsemőhalandóság mértéke egyértelműen csökken, ha a kisbabák szophatnak életük első órájában. Alapvető hatással van a későbbi szoptatás sikerére is a korai mellretétel.

A Bababarát Kórház Kezdeményezés 10 lépése közül a negyedik elő is írja, hogy hozzá kell segíteni az anyákat, hogy az újszülöttet már a születést követő első félórában a mellükre tehessék, beleértve azokat az anyákat is, akik császármetszéssel szültek. A korai szoptatást elősegíti, ha a pucér kisbabát édesanyja meztelen mellkasára helyezik, úgy, hogy a baba pocakja érintkezzen az anya testével, és együtt takarják be őket. Engedik, hogy a baba maga találja meg a mellet. Az anya természetesen megérinti, simogatja, ezzel tartja fenn a kisbaba érdeklődését, és ösztönösen úgy helyezkedik, hogy segítse a kicsit, hogy könnyeben elérje a mellet. A kisbabát az első szoptatás után se válasszák el az édesanyjától, hadd maradjon a kicsi az anyja testén, amíg mind a ketten jól érzik magukat.

Bababarát kórház: a sikeres szoptatás 10 lépése

A szoptatás támogatása

A WHO és az Unicef közös ajánlása szerint a legjobb, ha a csecsemő élete első fél évében csak anyatejet kap, és a szoptatás folytatódik megfelelő kiegészítő táplálás mellet két éves korig, vagy azon túl.

De vajon elég-e a korai mellre tétel ahhoz, hogy megfelelő ideig tartson a kizárólagos szoptatás? Egyáltalán nem! Az anyának folyamatos támogatásra, szükség esetén konkrét segítségre van szüksége ahhoz, hogy hat hónapig csak anyatejet adjon a babájának. A család, a védőnő, az egészségügyi dolgozók és szakemberek, de valójában az egész társadalom szemlélete hozzájárul szoptatás sikeréhez. Fontos lenne, hogy az egészségügyi dolgozók naprakész információkkal rendelkezzenek, korszerű képzéseken vegyenek részt és tapasztalatokkal is rendelkezzenek a problémák felismerésében, megoldásában.

Ideális lenne, ha a szülés utáni 48-72 órával meglátogatná az anyát és a csecsemőt egy képzett tanácsadó, majd egy hét múlva újra, és a későbbiekben is bizonyos időközönként újra találkoznának, a szoptatás egész időszaka alatt. Így biztosított lenne a lehetőség, hogy a problémákat korán felismerjék és a szakember segítséget nyújtson. Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenénak arra is, hogy az édesanya további biztatást kapjon akkor is, ha a dolgok egyébként jól mennek.

Magyarországon ha az ilyen rendszeres támogatás még nem is honosodott meg, vannak szoptatási tanácsadók, akikhez az anya kérdéseivel fordulhat:

A Szoptatás Világhete

A Szoptatás Világhetét a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (WABA) kezdeményezésére  ünneplik meg 1992  óta minden évben, augusztus 1.-7. között. Mára már 120 ország csatlakozott a kezdeményezéshez, amely a WHO, UNICEF és ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének támogatását is élvezi. 1990. augusztus 1-jén 32 kormány és 10 ENSZ-szervezet tanácskozást tartott Inocentben a szoptatás támogatásáról. Ebben az “Inocenti Nyilatkozat”-ban került megfogalmazásra a világnap gondolata is.

Szoptató párnák a Pepitán ›››
Termékek szoptatáshoz ›››
Mellszívók ›››
Mellápolók, krémek ›››
Mellbimbó kiemelők és mellbimbó védők ›››
Melltartóbetétek, nyugtatópárnák ›››
Tejgyűjtők, tejtároló kagylók ›››

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBioételek, ökotermékek
Következő cikkA Watsu (vízi shiatsu)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..