Bababarát kórház: a sikeres szoptatás 10 lépése

bababarat_szopi1_250.jpg

A Bababarát Kórház Kezdeményezés célja, hogy a legjobb életkezdetet biztosítsa minden újszülött számára, azzal, hogy a szülészeteken szoptatást támogató környezetet teremt. Kutatások bizonyítják, hogy ha a szülészeten megfelelően támogatják a szoptatni kívánó anyákat, az mind a kizárólagos, mind a részleges szoptatás idejét jelentősen megnöveli.

A Bababarát Kórház Kezdeményezést 1991-ben indította az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az UNICEF-fel közösen. A Kezdeményezés a fenti célok elérése érdekében törekszik arra, hogy elérje a szülészeti osztályok és intézmények átalakulását a “Sikeres szoptatáshoz vezető tíz lépés” elveinek bevezetése révén, és hogy véget vessen az ingyenes és nagyon olcsó tápszerek, tápszerminták szétosztásának a szülészeteken.

Magyarország 1992-ben csatlakozott a Bababarát Kórház Kezdeményezéshez, amikor a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája elsőként vált “bababaráttá” Európában. 2010-ben 15-re emelkedett a hazai bababarát kórházak száma.

Két új Bababarát Kórház a családok szolgálatában

A sikeres szoptatáshoz vezető 10 lépés

A Bababarát Kórház Kezdeményezés alább felsorolt kritériumai a bababarát cím odaítélésének minimum feltételei.

1. Az intézmény rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertetnek az egészségügyi dolgozókkal.

Az intézmény rendelkezik olyan írásban lefektetett szoptatási irányelvekkel, melyek a feltételrendszer mind a tíz pontjával foglalkoznak és ösztönzik a szoptatást. Az irányelvek minden, az anyákat és csecsemőket gondozó dolgozó számára hozzáférhetőek, és ki vannak függesztve minden olyan helyen jól láthatóan, ahol anyákat, csecsemőket és/vagy gyermekeket látnak el.

2. Minden egészségügyi dolgozó kapjon megfelelő gyakorlati felkészítést az irányelvek alkalmazásához.

Minden olyan egészségügyi dolgozó, akinek valamilyen kapcsolata van az anyákkal és csecsemőkkel, eligazítást kap a szoptatási irányelvek végrehajtásával kapcsolatban. Minden olyan dolgozó, aki anyákkal és csecsemőkkel foglalkozik, részt vesz szoptatási és laktáció menedzsment tanfolyamon, az újonnan felvetteket pedig eligazítják és 6 hónapon belül beosztják oktatásban való részvételre.

3. Tájékoztassanak minden várandós anyát a szoptatás előnyeiről és módjáról.

Ha a kórházban terhesgondozó vagy terhespatológia működik, az itt gondozás alatt álló terhes nők többsége részt vesz szoptatási tanácsadáson. A szülés előtti felkészítés minimális tartalma írott formában rendelkezésre áll. A szülés előtti felkészítés kitér az első 4-6 hónap alatti kizárólagos szoptatás fontosságára, a szoptatás előnyeire és a szoptatás alapvető szabályaira.

Anyatej: a legolcsóbb és legjobb táplálék

4. Segítsék hozzá az anyákat, hogy az újszülöttet már a születést követő első félórában a mellükre tehessék.

Hüvelyi szülést követően a szülést követő első félórában az anya megkapja a csecsemőjét bőrkontaktusra legalább 30 percre, és a személyzet valamely tagja segítséget nyújt a szoptatás megkezdéséhez. Császármetszés után az anya legfeljebb 30 perccel azt követően, hogy csecsemőjére reagálni tudott, legalább 30 percre megkapja az újszülöttet bőrkontaktusra és a személyzet valamely tagja segítséget nyújt a szoptatás megkezdéséhez.

5. Mutassák meg az anyáknak, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve újszülöttjüktől.

A személyzet a szülést követő 6 órán belül további segítséget ajánl fel a szoptatáshoz, megmutatják a fejés módját vagy írásos ismertetőt kaptak arról, hogyan kell fejni, ill. tanácsot adnak arról, hogy szükség esetén kihez fordulhat az anya. Azoknak az anyáknak, akiknek a csecsemője speciális ellátásban részesül, segítenek a tejelválasztás megindításában, ill gyakori fejéssel történő fenntartásában.

6. Csak orvosi indikáció esetén kapjon a csecsemő anyatejen kívül más ételt vagy italt.

Ha valamelyik egészséges csecsemőt anyatejen kívül más étellel vagy itallal táplálnak, elfogadható orvosi indoknak kell fennállnia, kivéve, ha az anya valamilyen, a kórházon kívül álló ok miatt, kifejezetten elutasítja a szoptatást. Az intézményben az anyatejen kivül, semmilyen csecsemőétel vagy ital nem reklámozható kitéve vagy kifüggesztve és nem lehet ezekből mintákat adni az anyáknak, a személyzetnek vagy az intézménynek.

7. Legyen általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában.

Az összes rendben szült anyával vele vagy az ágy melletti kosárban van a csecsemője a nap 24 órájában, kivéve, ha az újszülött rövid kórházi eljárás vagy indokolt elkülönítés miatt van távol.

8. Ösztönözzék az anyákat, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptassanak.

Nem korlátozzák az újszülött szoptatásának gyakoriságát vagy időtartamát, és az anyának azt tanácsolják, hogy akkor szoptasson, amikor az újszülött éhes vagy amilyen gyakran a csecsemő szopni akar.

Szoptatás gyakorisága, igény szerinti szoptatás

9. A szoptatott csecsemőnek ne adjanak cumit.

A szoptatott újszülötteket nem táplálják cumisüvegből és nem adnak nekik cumit.

10. Támogassák a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását, és az egészségügyi intézményekből távozó anyákat irányítsák ezekhez.

A szülészeti- és újszülött osztály felelős nővérei ismerik a kórház körzetében működő, szoptatást támogató csoportokat, és ha vannak ilyenek, meg tudják mondani, az anyák hogyan kerülhetnek kapcsolatba velük (pl. írásos tájékoztató anyagokon keresztül vagy tanácsadás útján). Esetleg olyan támogató rendszert tud megnevezni (gyermekágyasok gondozása, laktációs klinika, családlátogatás, telefonon adott információ, anyacsoportok), amely minden a kórházból elbocsátott anyának segítséget tud nyújtani.

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

szoptatási tanácsadó

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkErősítsük esélyeinket: a Karrier területe
Következő cikkTúróhabos zsömlék

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..