Túróhabos zsömlék

Túróhabos zsömlék
hirdetésLevilla Pöttöm Tanoda

Hozzávalók a zsömlékhez:

  • 50 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • két evőkanál vaj,
  • élesztő,
  • fél bögre tej,
  • cukor, fekete bors, köménymag.

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg sovány túró,
  • egy evőkanál tejföl,
  • 2-3 evőkanál krémsajt,
  • 10 dkg kéksajt, e
  • gy evőkanál vaj, só, bors, kapor

Beleszitálunk a tálba fél kiló finomlisztet. Egy élesztőt belemorzsolunk egy fél bögre langyos tejbe, egy kanál lisztet és egy kevéske cukrot szórunk mellé, kétszer megkeverjük, és állni hagyjuk. Közben a lisztbe jó két teáskanál sót szórunk, én kevés fekete borsot is bele szoktam őrölni, sőt: néha kurkumát is kap egy leheletnyit, mert attól gyönyörű színe és érdekes íze lesz. Durvára tört köménymag is mehet bele. Két nagy kanál vajat adunk hozzá, és beleütünk két tojást. Ha van otthon sikér, akkor egy késhegynyit hozzáadunk a masszához. Beleöntjük az élesztős tejet, ha már szép magasra feljött. Többnyire egy pohár vizet is szokott kívánni – ez majd érződik a tészta állagán. A liszt minőségétől függően változik, hogy mennyi vizet vesz fel. Jól formálható, ruganyos, könnyű tésztának kell lennie.

Tökéletesre kidolgozzuk a tésztát, hogy elváljon az edény falától, és kis cipó formában kucorogjon az alján. Belisztezzük, és hagyjuk kelni. Úgy egy óra múlva vizes kézzel zsömléket szaggatunk belőle, sütőpapíros tepsin hagyjuk még állni fél órát, majd vízzel lekenve a tetejüket, 220 fokon pirosra, ropogósra, illatosra sütjük.

Közben 25 dkg friss, sovány túrót kidolgozunk egy kanál tejföllel, néhány kanál krémsajttal, 10 dkg morzsásra tört kéksajttal és egy kanálnyi vajjal. Sima, sűrű krém lesz belőle, amit ízlés szerint ízesíthetünk sóval, borssal, kaporral, kakukkfűvel, mustárral. (Természetesen nem minddel: válogassuk ki ezekből azt, ami tetszik.) A fűszeres zsömléket megtöltjük ezzel a krémmel, és teához kínáljuk. Délután, egy nagy fa árnyékában a lehető legfinomabb, amit csak választhatunk.

fotó: freepik.com

Szólj hozzá Te is!