Lakáscsere: megfizethető nyaralás 50 országban

intervacation

Vakációra vágyók figyelem! Ha Ön az idei nyári szezon kellős közepén úgy érzi sohasem fog sütkérezni a francia riviérán, velencei gondolával átsuhanni a Sóhajok hídja alatt, megmártózni a londoni Trafalgár-tér forgatagában, netán nagyot harapni a new yorki Big Apple-ba, akkor kitűnő hírrel szolgálhatunk: csak tessék választani, a pénz nem számít! Francia nyaraló, olasz villa, londoni ház hátsókerttel, new yorki apartman mind csak Önre várnak! Méghozzá teljesen ingyen – tényleg!

Egyetlen kicsi apróság csupán: míg Ön a Földközi-tengerben lubickol, várost néz Londonban, vagy csemetéivel az Empire State Building tetejére caplat fel, addig nyári szálláshelyük tulajdonosai gyerekeikkel, vagy barátaikkal épp az Ön otthonában helyezik magukat tökéletes kényelembe. Üdvözöljük a lakáscserélők egyre népesebb táborában!

Lássuk be, a szállodai reggeli unalmas és méregdrága, a helybéliek kedvenc kávézójának cappuccinója és friss-illatos croissantja viszont csodálatos és pénztárcakímélőbb. Tán nem is gondolnák, de sok utazni sóvárgó külföldi alig várja, hogy Önnel nyaralás céljából lakást cseréljen! Jó félévszázada még csak kisfizetésű vakációzó pedagógusok csereberéltek, mára viszont zömmel közép- és felsőközép-osztálybeli családok kívánják jó minőségű, akár luxusotthonaikat és/vagy nyaralóikat másokéra elcserélni kiolthatatlan utazási vágyuk csillapítására.

Tervezzük meg a családi nyaralást!

Két évvel ezelőtt elhatároztam, hogy én is kipróbálom ezt a lehetőséget. Felmentem tehát a baráti körömben sikeresen kipróbált és makulátlan hírű Intervac Nemzetközi Lakáscsere Hálózat honlapjára. Ott akciós áron 65 euróért  egy évig szerepelhet otthonom az online adatbázsban, és korlátlan számú cserét köthetek. A rendszer 24 órán belül visszaigazolta tagságomat, kaptam azonosítót és jelszót és máris kitölthettem online adatlapunkat, s feltölthettem lakásfotóinkat, majd izgatottan vártam a fejleményeket. Néhány napon belül be is futottak az első érdeklődő emailek: Hollandiából, Svédországból, Franciaországból és Svájcból, melyeket  kívánatos célországként jelöltem meg az adatlapunkon. Voltak, akik csak információt kértek és adtak és voltak, akik magukról, családjukról, foglalkozásukról, lakóhelyükről is meséltek.

A magyaroknak különösen kedvező ez az forma, mert üdüléskor nekünk a legnagyobb költség a szállás, hiszen étkezni, közlekedni, belépőjegyet váltani itthon is kell. – mondta el Turcsán Pál, az Intervac akkori magyarországi kapcsolattartója. – Az odautazás a másik nagyobb költség, de a fapados repülőtársaságok korában (vagy autócserével) ez ma már a korábbinál jóval olcsóbban megoldható.

A magyar tagság körében másfél évtizede ismert INTERVAC egy nemzetközi, párizsi székhelyű szervezet, amely világszerte családok ezreinek teszi elérhetővé az utazást és kapcsol össze össze különböző kultúrájú embereket. A szervezetben 50 ország több mint 12.000 családja működik együtt Európától Ausztráliáig, Izlandtól a Dél-Afrikai Köztársaságig.

10 hasznos tipp repülőgépes nyaraláshoz

A folyamat lényege, hogy két család, vagy személy az interneten keresztül megállapodik az üdülés időpontjában. Ezt követően levelezés, telefon vagy Internet útján minden szükséges információt közölnek egymással, írásos megállapodást kötnek e-mail-ben, és lehet menni nyaralni. Az üdülés történhet iskola szünetben, húsvétkor, karácsonykor is, lehet megállapodni egy hétre, kettőre, de akár hat hónapra is. A gépkocsik cseréjében is megállapodhatnak (itt fontos a casco és kötelező biztosítás). Mód van a gyerekek csereüdültetésére is, ami magyaroknak fontos a nyelvtanulás szempontjából.

Az egész a bizalmi elven alapszik. – hangsúlyozta Turcsán Pál, aki beszélgetésünkkor tizenegyedik éve cserélt már így. – Adott esetben nem is találkozunk mert a másik fél ugyanazzal a repülővel jön, mint amivel én menni fogok. Ő maga eddig három családdal találkozott, velük a mai napig leveleznek egymással. Újévkor, karácsonykor, unoka születésekor vagy más családi esemény kapcsán írunk egymásnak, hogy megosszuk ezeket az élményeket – meséli. A többi családdal viszont csak otthonát osztotta meg.- Azon kívül, hogy elküldtük egymásnak a fényképünket, nem találkoztam velük, s azon kívül amit közölt magáról az INTERVAC honlapon nem tudtam semmit.

Turcsán Pál szerint külföldön különösen Amerikában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában a lakáscsere bevett üdülési forma, hiszen a szállás mindenhol a legnagyobb költség, ráadásul a cserepartnerek vigyáznak a lakásra, ha van állat, etetik, és nem marad őrizetlenül a lakás.

A magyar tagság egyelőre igen kicsi, e cikk írásakor körülbelül egy tucat magyar Intervac tagot találtam az online adatbázisban. De vajon miért? – A magyarokkal a legnagyobb baj, az, hogy ódzkodnak lakásukat odaadni egy vadidegennek. – magyarázta Turcsán Pál. – Dehát ő is odaadja az övét, és nyilván, amikor elmegyek az ő lakásába, nyolcszor úgy vigyázok az ő dolgaira, mint én itthon a sajátomra. Nem azért megy az ember, hogy tönkretegyen valamit, vagy hogy ellopja mások holmiját. A kis magyar kontingensnek eddig semmilyen rossz tapasztalata nem volt, s velük sem gyűlt meg a baja külföldi cserepartnereknek.

Van azonban egy nagyon fontos szabály: az adott szó kötelez. – Ha valaki már írásban megállapodott a partnerrel (az Intervac honlapjáról letölthető a csereszerződés), akkor kutyakötelessége a megállapodott időpontban a lakást, vagy házat a partner rendelkezésére bocsátani. – hangsúlyozta Turcsán Pál. – Ha nincs más, akkor el kell menni rokonokhoz, vagy szállodába, panzióba, mert súlyos következménye van e szabály megsértésének, nevezetesen Magyarországot 1 évre kizárják e cserelehetőségből és a megállapodás alapján polgári peres eljárásban a partner érvényesíti az elmaradt üdüléssel felmerült költségeit.
Éppen ezért jómagam is óvatos vagyok, s csak akkor köteleztem el magunkat bárhová, ha biztosan tudom, hogy utazhatunk. Nagyon sok Intervac tag pedagógus, akik minden évben pontosan tudják, mikor tudnak utazni és jóelőre szerződni kívánnak, hogy repülő vagy vasúti jegyüket  a legkedvezőbb áron vehessék meg. Ám szellemi szabadfoglalkozásúakként mi jobbára a last minute ajánlatokból válogatunk. Tavaly is indulás előtt két héttel állapodtunk meg bretagne-i cserepartnereinkkel.

Újságíró, író, kommunikációs szakember vagyok. Szívügyem női sorsok, női történetek felkutatása, ábrázolása, a női generációkon átívelő szolidaritás, nyomot hagyni a következő generációink útkereséséhez! Korábban hat évig az ELLE Magazin szerzőjeként, majd főmunkatársaként kaptam remek lehetőséget minderre. Jelenleg családi memoárt írok, könyvírói pályámat építem.
Előző cikkTúróhabos zsömlék
Következő cikkSzoptatásra felkészítő program – 15% kedvezmény

6 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Veronika!
  Javasolom, hogy keresd fel a csereotthon.com magyar nyelvű oldalt (innen levelet is írhatsz nekünk), valamint a Facebook-on a http://www.facebook.com/csereotthon oldalt.

  Júniusban csütörtökönként 19-20 óra között Skype-on a Csereotthon címen élőben válaszolunk a kérdésekre.

  Üdvözöllek:
  Éva

 2. Az ötlet tényleg nagyon jó, én már 2000 óta nyaralok így változatos helyeken. Az ötletet egy filmből ismertem meg, “Kanapé Nyew Yorkban”, de nemrég egy amerikai limonádé, a “The Holliday” is erről szólt. Itthon nemrég indult el a legnagyobb ilyen internetes csereoldal, a HomeExchange.com magyar nyelvű változata, a http://www.CsereOtthon.com – mely több mint 36000, aktív, cserélni vágyó taggal rendelkezik a Föld 130 országában – nem tagadhatom, ennek én vagyok a helyi képviselője.

 3. Egy magyar-osztrák házaspárral pár hónapja ismerkedtem meg itt Wellingtonban. Ők úgy üdültek 3-4 (?) hónapot Új-Zéland különböző városaiban, hogy ezt az üdülési formát használták. Így már bejárták azt mondhatom az egész világot.

  Nagyon jó és nagy ötletnek tartom azoknak akik szeretnek utazni és lakásuk alkalmas a cserére.

Comments are closed.