Tejes édességek a nagyvilágból: madártej, Panna cotta és Créme Brulée

A tejet sokan isszák és szeretik csak úgy magában, szerencsére a tej további nagyszerű fogásokra ad alkalmat: hiszen van-e olyan gyerek, aki tejbegríz nélkül nő fel? A világ számos országában készülnek hasonló tejes desszertek, következzék most egy nyerő trió: magyar, olasz és francia desszert-ajánlat, készítsük el friss, finom tejből!

Klasszikus madártej

• 1,5 l Tolle 2,8% ESL tej
• 15 dkg cukor
• 4 tojás
• 1 tasak vaníliás cukor

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral habosra keverjük, majd folytonos kevergetés mellett a forró tejbe öntjük. A fehérjéket ezután kemény habbá verjük, és mikor forr a vaníliás cukros tej, vizes kanállal kis halmokat eresztünk bele. A habgombóc mindkét oldalát főzzük meg, majd a tejjel együtt hűtsük le. Hidegen tálaljuk.

Barackos Panna cotta

• 4 dl tejszín
• 2,5 dl Tolle 2,8% ESL tej
• 10 g zselatin
• 5-8 dkg cukor
• 1 rúd vanília
• 3-4 sárgabarack
• 1-2 zöld kardamom

A zselatint 3-4 evőkanál vízzel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a cukrot és a vanília kikapart magját. Folyamatos kevergetés mellett forraljuk fel, majd forrás után adagoljuk tálkákba, és ha lehűlt, tegyük hűtőbe 3-4 órára.

A felezett sárgabarackokat vágott felükkel lefelé tegyük egy forró serpenyőbe fél percre, majd a gyümölcsöket halmozzuk a panna cotta tetejére. A kardamomról fejtsük le a zöld héját, és a belsejében található apró fekete magvakat zúzzuk össze mozsárban, majd szórjuk meg a barackot.

Créme Brulée

• 3,5 dl tejszín
• 1,2 dl Tolle 2,8% ESL tej
• 5 tojássárgája
• 6 dkg + 6 teáskanál cukor
• vaníliakivonat

A sütőt előmelegítjük 140 fokra. A tejszínt a tejjel összeforraljuk, a tojássárgáját, cukrot, vaníliakivonatot egy tálban elkeverjük, majd a forró tejszínes tejet lassan hozzáadjuk, és addig keverjük, míg össze nem áll. Finom szűrőn átszűrjük, a habot lemerjük, majd a soufflé-formába öntjük. A tepsibe annyi meleg vizet öntünk, hogy a formák feléig érjen. 40-45 percig sütjük, míg el nem kezd megszilárdulni.

A sütőből kivesszük, teljesen hagyjuk kihűlni, majd tálalásig hűtőbe rakjuk. Tálalás előtt 1-1 teáskanálnyi cukorral egyenletesen megszórjuk a tetejét és lángszóróval karamellizáljuk.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkEgyen sok sajtot a várandós
Következő cikkNapi tíz perc a szépségedért

1 KÉRDÉS

  1. A Créme Brulée-t régen ki akarom próbálni, mindig emlegetik a filmekben, kíváncsivá tettek 😀 Ez a Panna cotta is jól hangzik, megnézzük 🙂 Egyébként nálunk jobban bejött a Mizo tej, már egy jó ideje csak azt vesszük.. most még a csomagolás se megy kárba: http://fon.gs/logofogo

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..