Napi tíz perc a szépségedért

szépségápolás

Időből sosincs elég, amíg a tükörbe nézve rá nem döbbenünk: túl sok telt el belőle. Próbáljunk megbarátkozni az idővel: a szűkösségével és a sietségével is, hogy néha kedvezzen nekünk. Legyen a társunk, szövetségesünk: torpanjon meg és simogasson arcon bennünket. Szánjunk magunkra napi tíz percet – sokkal több amúgy nincs –, hogy kiegyezzünk a tükörben látott arccal.

Fürdő

napi 10 perc szépségápolásHa van rá lehetőségünk, hetente egyszer-kétszer kényeztessük magunkat ülőfürdővel. Egy nagy marék tengeri só a fürdővízbe nagyon jót tesz a bőrnek, de utána érdemes alaposan bekenni magunkat testápolóval. A gyógynövények főzete kellemesebbé teszi a fürdőt és illatossá a bőrünket. Ez lehet kamilla (megnyugtat, fertőtlenít), rozmaring (élénkít, aktivizál), citromfű (nyugtató, görcsoldó, nőbarát), csalán (bőrtisztító, reumára is alkalmazható) stb. Nézzünk körül a gyógynövényekről szóló weboldalakon!

Lábfürdő

Olyan ritkán gondolunk rá, pedig hihetetlenül sokat segít! A lábfürdőbe mindazokat a kellemességeket belepakolhatjuk, amiket az ülőfürdőbe. Ha egy diónyit a testápolónkból is beleteszünk, puhává és ápolttá teszi a lábunkat. Készítsünk a lavór mellé egy pamut zoknit, testápolót vagy sarokpuhítót és persze a papucsunkat. Amikor kivettük a lábunkat, törölgessük teljesen szárazra, krémezzük be, bújtassuk zokniba. Ha valamiért azonnal ott kellene hagynunk lábáztató vizünket – sír a gyerek, csörög a telefon, gyanús illatok pöffennek a konyhából, csönget a postás – elég kiugranunk belőle és egy papucsban elcsattoghatunk a tetthelyre. De utána töltsük ki a lábfürdőzésre szánt időt!

Szemmaszk

Pár percnyi szempihentetés is sokat segít. Különösen azoknak, akik monitor előtt dolgoznak egész nap. Gyakran elég, ha kamillás, vagy akár csak hideg vízbe mártott kendőt teszünk a szemünkre és egy sötét kendővel letakarjuk az egészet. Tíz percre hajtsuk hátra a fejünket: megújul a szemünk. Néha pedig aludjunk sötét kendővel vagy maszkkal letakart szemmel. Egészen más a teljes sötétségben töltött pihenés. Jeget csak nagyon duzzadt, beteg szemre tegyünk: a túlzott hideg nem tesz jót a bőrnek! Kiszárítja, felduzzasztja a szem körüli finom, vékony bőrt – mindez pedig nem mutat túl előnyösen, nagyon öregít.

Arcpakolás

gyors szépségápolásHetente egyszer-kétszer pakolást kellene tenni a bőrre, különösen azoknak, akik betöltötték a harmincat. Beszéljük meg kozmetikussal, hogy milyen a bőrtípusunk, milyen kényeztetésre van szüksége arcunknak: könnyen lehet, hogy megfelelő terméket is kapunk a szakembertől. Fokozza a hatást, ha a krémre vékony, enyhén nedves textilt, pl. gézt teszünk.

Próbáljuk ezt a tíz percet valóban magunkra szánni és ne ugráljunk fel mindenért. Az lenne a legjobb, ha csöndes szobában, esetleg zene mellett tölthetnénk el ezt a kis időt. (Akár lefekvés előtt is kiszakíthatjuk ezt a kis időt. Ér ez annyit, mint a plusz tíz perc alvás lenne.)

Hűtőszekrény

Nézzünk szét a hűtőszekrényben, hogy mit tudunk felhasználni egy pár perces szépüléshez. Tapasztalatból mondom: azért is szerencsés ez a választás, mert az egész családot jó kedvre deríthetjük például egy tojássárgájából készült maszkkal: napokig tudnak vihogni a végeredményen. A bőrünk azonban meghálálja!

A tojássárgáját csepp olajjal és mézzel keverjük ki és széles ecsettel vigyük fel az arcunkra. Tegyünk rá gézlapot vagy egy nedves zsebkendőt, különben el fog mászni az egész. Táplálja, puhítja a száraz, tápanyaghiányos bőrt.

Az olívaolajat a zsírhiányos bőrbe lehet belemasszírozni. Lehetőleg olyankor, ha másnap nem készülünk sminkelni: egy cseppet még zsíros lehet a felülete.

Az élesztő zsíros bőrre való. Kevés tejjel dolgozzuk simára és tegyük az arcukra. Tisztít és finomít.

A barnacukrot kevés vízzel bőrradírként használhatjuk. (Figyeljünk rá, hogy ne a színezett változatot válasszuk!)

Az uborkaszelet remek szemnyugtató hatású – ezt a filmekből, reklámokból mindannyian tudjuk.

Tea, limonádé, egy pohár víz

limonádéNapi két-három liter folyadékot, lehetőleg vizet kellene inni. Inkább többet. Tegyük a szívünkre a kezünket: megtesszük? Én például igen, de nagyon kevés ismerősöm iszik eleget. Pedig tápláltabbá, teltebbé teszi a bőrt, nem alakulnak ki a szem alatt sötét karikák.

Kényeztetésképpen pedig remekül megteszi egy finom, meleg gyümölcstea, amit egy kényelmes székben ülve iszogatunk meg. A pihenés szépít csak igazán.

Gyorssegély

Legyen egy gyors rutinunk, amivel mindig felfrissíthetjük, széppé tehetjük magunkat, ha hirtelen és váratlanul meg kell jelennünk valahol. A legjobb persze, ha ezt a rutint mi magunk alakítjuk ki, de tudok ötleteket javasolni.

  1. Igyunk egy hatalmas pohár tiszta vizet.
  2. Tisztítsuk meg a bőrünket egy vattakorongra nyomott, finom illatú arctejjel.
  3. Színezett hidratálóval töröljük át az arccsontot, az orr két oldalát, a homlokot, a szemhéjat és a nyakat.
  4. Gondosan, szálldosóra fésüljük át a hajunkat, és egy kevés parfümöt vagy virágillatot permetezzünk rá.
  5. Igazítsuk szabályosra a szemöldököt, adjunk egy kis színt az orcáknak, színezzük sötétre a szempillákat, és egy csepp mézet dörzsöljünk a szánkra. Fényessé, teltté és pirossá teszi, és nem utolsó sorban jó illatú is.
  6. Frissítő és illatos, ha citrommal vagy legalább citromos vízzel megmossuk a kezünket.
  7. A csuklónkra és a nyakunkra is tegyünk egy-egy leheletnyit abból a parfümből vagy virágillatból, amit a hajunkra tettünk.
kép: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!