8 tipp, hogyan csökkentsük a tanévkezdés költségeit

iskolakezdés költségei

A már iskoláskorú gyerekek szülei jól tudják, hogy igencsak mélyre kell nyúlni a pénztárcákba a tanévkezdés közeledtével, ám még így is elkerülhető a felesleges költekezés. Vegyük sorra, hogy mi mindenre kell ilyenkor költeni, és miként spórolhatunk meg a legtöbbet!

1. Nagyon fontos, hogy az iskola megfelelően tájékoztassa a szülőket arról, hogy mire lesz és mire nem lesz szüksége a tanulóknak, így már alapjaiban elkerülhető a fölösleges költekezés. Annak is járjunk utána, hogy melyek azok az eszközök és könyvek, amelyeket kölcsönzés útján is beszerezhetünk.

iskolakezdés költségei2. Az iskolában kérelmezhető az ingyenes vagy kedvezményes tanszerellátás, ami anyagi helyzettől függetlenül megillet minden családot. Erről a 1993. évi LXXIX törvény 10. § (4) bekezdésében olvashatunk részletes és pontos információkat.

3. Bár nagy az öröm, mikor a gyerek végre iskolába mehet, nem kell mindent megvásárolni, ami tetszik. Első osztályban például csak kék és piros ceruzára van szükség, ezért a 12 darabos színesceruza-szett megvétele csak pénzkidobás, elég egy 6 színből álló készletet beszerezni.

4. A tankönyvek ára nagyon változó, míg általános iskolában kb. 10 ezer forintba kerül a tankönyvcsomag, gimnáziumokban akár 25 ezer forintot is kifizethetünk a könyvekért. Érdemes tájékozódni, hogy kitől mit tudunk kölcsön kérni, illetve, hogy milyen támogatásokat vehetünk igénybe.

5. Az osztálypénz is nagyon meghatározó tényező, hiszen minden hónapban be kell fizetni. Ezt osztálykirándulásra és egyéb programokra, költségekre gyűjti az osztály. Ha ezen a területen nem vagyunk tájékozottak, érdeklődjük ismerősöknél, hiszen nemegyszer előfordult már, hogy túl nagy összegeket gyűjtöttek be, és a megmaradt részt végül nélkülözhető dolgokra költött el az osztály.

6. A tanárok nem kérhetik, hogy márkás taneszközöket vásároljunk, továbbá nem kötelezhetnek arra, hogy drága szótárakat és lexikonokat vegyünk, hiszen ezeket az iskolának kell biztosítania.

7. A magántanárok és sportkörök ára nagyon változó, ha szemfülesek vagyunk, találhatunk számunkra megfelelő, pénztárcabarát megoldásokat.

8. A diákigazolvány által nagyon sok kedvezményhez juthatunk, mivel némely szolgáltatás 50%-kal olcsóbban vehető igénybe.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNapi tíz perc a szépségedért
Következő cikkMagzat a méhben – ahogy sosem láthatjuk (videóval)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..