Két új Bababarát Kórház a családok szolgálatában

Két új Bababarát Kórház a családok szolgálatában

2010-ben 8 kórház jelentkezett a bababarát cím megszerzésére – közülük 2 intézmény kapta meg a címet 2010. júliusig. A „Bababarát” kezdeményezés lényege, hogy az anyát és újszülöttjét nyomós egészségügyi indok nélkül ne válasszák el egymástól, és biztosítsák mindazt a gyakorlati segítséget és információt, ami a sikeres szoptatáshoz szükséges.

Magyarországon a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) célul tűzte ki, hogy az egészségügyi szakemberek és civil szervezetek tevékenységének összehangolásával a jövőben jelentősen javítja a 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők arányát. Ennek érdekében az SZTNB kezdeményezte további „Bababarát Kórház”-ak és „Bababarát Terület”-ek kialakítását, összhangban az Európai Uniós ajánlásokkal – számolt be egy mai ünnepélyes esemény kapcsán a Bizottság az ügyet támogató szervezetek nevében.

2009 februárjában az SZTNB pályázatot írt ki a „Bababarát Kórház” cím megszerzésére és megtartására az Egészségügyi Minisztérium pénzügyi támogatásával. 2010-ben már 8 kórház jelentkezett a cím megszerzésére – közülük 2 intézmény kapta meg a címet 2010. július-ig. Így Magyarországon jelenleg 15 „Bababarát Kórház” van.

Bababarát kórházak

 • Budapest – Fővárosi Önkormányzat Szent István és Szent László Kórház és Rendelőintézet
 • Debrecen – DE OEC, Általános Orvostudományi Kar, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
 • Dombóvár – Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Kht.
 • Esztergom – Vaszary Kolos Kórház
 • Győr – Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
 • Kazincbarcika – DE OEC Kazincbarcikai Kórház Kft.
 • Miskolc – B.A.Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház
 • Salgótarján – Szent Lázár Megyei Kórház
 • Ózd – Ózd Város Önkormányzat, Almási Balog Pál Mátrix Kórház
 • Pécs – PTE OEC ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
 • Siófok – Siófok Város Kórház – Rendelőintézet
 • Szolnok – Jász –Nagykun – Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház – Rendelőintézet
 • Zalaegerszeg – Zala Megyei Kórház
 • Vác – Jávorszky Ödön Városi Kórház
 • Miskolc – Misek Nonprofit Kft. – „Semmelweis” Kórház

Már  100 bababarát terület

A 2009-es „Bababarát Kórház” pályázattal egyidejűleg az SZTNB „Bababarát Terület”-ek további kialakítását támogató pályázatot is kiírt. A beérkezett 144 pályázat közül 70 pályázat nyert és ezzel országosan 100-ra emelkedett a „Bababarát Terület”-ek száma. (listájuk a http://bababarat.sztnb.hu honlapon megtalálható)

„Bababarát Terület” lehet minden cég, munkahely, szolgáltató (vendéglő, áruház, hivatal, templom, játszótér, művelődési ház, sportpálya, stb.), amely biztosítja, hogy az anyák megetethetik és tisztába tehetik gyermeküket. Ezen kívül a „Bababarát Terület” működtetői fogalmazzák meg szoptatást támogató elkötelezettségüket, a dolgozók kapjanak tájékoztatást a szoptatás támogatásának fontosságáról, s az intézmény üzemeltetője nem fogadhat el támogatást tápszer- bébiétel-, cumi-, cumisüveg gyártó vagy forgalmazó cégtől, ilyen cégek termékeit semmilyen módon nem reklámozhatja.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNyaralás = punnyadás?
Következő cikkMiért nem működik a naptármódszer?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..