Miért nem működik a naptármódszer?

naptarmodszer_lead_80.jpg

A fogamzásgátlás egyik legvitatottabb módja, a naptármódszer feltételezi, hogy egy nő csak ciklusa 10-edik és 18-adik napja között tud teherbe esni. E szerint a többi napokon nem szükséges védekezni, mert ilyenkor nem következhet be megtermékenyülés. A legújabb kutatások azonban ellentmondanak e feltételezésnek.

A tudósok most már a korábbinál is megbízhatatlanabbnak tartják a naptármódszert.

A naptármódszer alapja, hogy a peteérés 28 napos ciklus esetén általában a 14. napon történik. Figyelembe véve a petesejt és a hímivarsejt életidejét, kiszámítható, hogy a kilökődés előtti és utáni 3-4. napon jöhet létre terhesség. Tehát elvileg ebben az időben kell tartózkodni a közösüléstől, vagy védekezni más módszerrel. 28 napos ciklus esetén ez a 10.-18. napot jelenti.

Az Amerikai Környezetvédelmi Egészségügyi Tudományok Országos Intézetének munkatársai összesen 213 nő menstruációs ciklusát vizsgálták meg. A tudósok a vizeletben lévő ösztrogén és progeszteron segítségével kísérték figyelemmel a menstruációs ciklust. A kutatók szerint a nők csupán egyharmadának volt olyan rendszeres a menstruációs ciklusa, hogy biztonsággal alkalmazhassa a naptármódszert.

“A legtöbb nőnek nem 28 napig tart a ciklusa – nyilatkozta Dr. Laura Castleman, a kutatás egyik munkatársa – Vannak olyan nők, akiknek a ciklusa 35, és vannak olyanok, akiknek 21 napig tart. Ez személyenként teljesen változó.”

Ráadásul, főleg fiatal korban, a pete akár az orgazmus hatására is kilökődhet, tehát hiába számoltunk, a pete bármikor megérhet.

Medipress – Babafalva

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkKét új Bababarát Kórház a családok szolgálatában
Következő cikkMigrént okozó ételek

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. A naptármódszer valójában egy módszer része. Csak épp a módszer másik része – a hüvelyváladék vizsgálata – már számtalan ideológiának nem felel meg (azaz, hogy egy nő ismerje, és neadjég _hozzányúl_ a saját nemi szervéhez). Éppen ezért gondosan elhallgatták, és így lett egy valódi módszerből ál-módszer. A mechanikus számolás tényleg teljesen értelmetlen. Egy kánikula, utazás, stresszhelyzet, gyomorrontás, stb. mind befolyásolhatja, hogy hogyan vagyunk.

    További részletek ld. Bippan Norberg-Szil Péter: Természetes fogamzásszabályozás

  2. Ohhh, ez nagyon szép, 10 év alatt 3 jövevény is a naptár módszer mellett! 🙂 Gratulálok, biztos sok vidám napot hoztak az életetekbe! 🙂
    Én javítanám a statisztikát! Nálunk 10 évig tökéletesen működött a naptár szerinti módszer, kivéve mikor annyira el voltam foglalva mással , hogy elfelejtettem számolni, és csak 3 átszeretkezett nap után jutott eszembe, hogy 4 napja peteérésem volt! Rá 10 napra már éreztem, hogy anya vagyok! Az egyik legboldogabb anya egy csodálatos kisfiúval! 🙂

  3. Hát, igaz ami igaz. az utóbbi 10 évben mi a naptár módszer használtuk, lett is 2 gyönyörű, egészséges gyerekem. a 3.-at 7 hét mulva várjuk megszületni. Amúgy jól működik.
    Erika

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..