Hamarosan szülni fogsz? – 5 kérdés, amit még előtte érdemes feltenned

Hamarosan szülni fogsz? - 5 kérdés, ami felmerülhet

Ha babát vársz, vagy babát tervezel a pároddal biztosan temérdek kérdés kering a fejedben. Még a szülés előtt érdemes néhány dolgot tisztázni, ezzel is megkönnyítve az egész folyamat menetét. Elsősorban tisztában kell legyél azzal, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz a szülést illetően, s melyek azok az opciók, amik számodra és gyermeked/eid számára is a legoptimálisabbak lesznek. Amikor arról döntesz hol és hogyan szeretnéd világra hozni gyermekedet, valószínűleg olyan opciók merülnek majd fel, mint a kórház, az otthoni szülés vagy a különféle (akár magán) szülészeti központok. Most pedig vizsgáljuk meg, hogy mely kérdéseket érdemes feltenni szülés előtt?

1. Kérdés – Ki lehet bent velem a szülőszobán?

A családbarát központok, szülészetek, kórházak, otthoni szülést támogató szolgáltatások általában meg szokták engedni az édesanyának, hogy ő döntsön afelől, kit enged be maga mellé a szülés alatt. Ebbe beletartozhatnak a férj, a gyermekek, rokonok és a barátok is.

csók, pár, naplemente
pixabay.com

Továbbá a kismamának megvan a lehetősége az úgynevezett doula [dúla] igénylésére is a szülés során, akit másnéven szüléskísérőnek nevezünk. Ezt a szerepet olyan egyén töltheti be, aki már átélte a szülés folyamatát és képes lelki segítségnyújtásra, bátorításra, biztatásra. Ő végig ottmarad az anyukával a szülés és az édesanya támogatásának céljából.

Ezen kívül szülésznőt is kérhetünk magunk mellé, amennyiben úgy szeretnénk végigcsinálni, mert ő is a személyzet részét képezi.

*** Készülj fel előre pelenkákkal! ***

2. Kérdés – Kérdezzünk róla, hogy miként zajlik a szülés az adott szervezetnél/központban?

Amennyiben anya-barát ellátásban van része a kismamának, el fogják mondani pontról pontra, hogy mi hogyan zajlik. Érdemes viszont megérdeklődni, hogy milyen gyakran vagy egyáltalán adnak-e gyógyszert a szülés felgyorsítására? Vagy hagynak mindent a maga medrében zajlani?

Arról is megéri néhány szót váltani, hogy milyen gyakoriak náluk a császármetszések? Ugyanis, ha ez a szám túl magas, érdemes elgondolkodni azon, hogy mégsem náluk szeretnéd világrahozni gyermekedet.

3. Kérdés – Mozoghatok vagy sétálhatok a szülőszobában szülés előtt?

Az anya-barát helyeken ez természetes és megengedett, az édesanya amennyiben úgy kívánja nyugodtan felállhat, sétálhat vagy megkeresheti azt a pozíciót, amely kényelmes a számára. Hiszen az ilyen szervezetek sosem kényszerítik bele az anyát, hogy csupán a hátán fekhet, felrakott lábakkal.

Vannak, akiknek a mozgás kifejezetten fájdalomcsökkentő hatással bír, sőt olyanok is, akik a vajúdás fájdalmában képtelen lennének egyhelyben feküdni.

4. Kérdés – Milyen érzés, amikor elfolyik a magzatvizem?

A szülés előtti napokban már érdemes beszerezni olyan betétet, amely magzatvíz felszívására is alkalmas lehet, így amikor bekövetkezik a magzatvíz elfolyás, felkészültek lehetünk az útra a kórházig.

Nem minden nőnek folyik el a magzatvíz otthon, van akinek a szülésznő segít ebben a vajúdás alatt. Akinek viszont még otthon elfolyik enyhe pukkanó érzése lehet, ezt követően pedig vagy csepegni kezd, vagy intenzíven folyni. A vizeléssel ellentétben ezt nem fogja tudni visszatartani az édesanya.

Az is elképzelhető, hogy az egészből nem érzel majd semmit, csupán arra leszel figyelmes, hogy mindent elöntött a baba érkezését megelőző áradat.

>> GYÖNYÖRŰ BABAKOCSIK SZÉLES VÁLASZTÉKA <<

5. Kérdés – Mennyire javallott vízben szülni?

vízcsepp
pixabay.com

Igazából, amennyiben úgy érzi az anya, hogy jobban szeretné ezt a szülési módszert alkalmazni, megfelelő választás lehet. Arról még homályos információk vannak, hogy ez a típusú szülés kevésbé fájdalmas-e, mint a kórházi változat, de a tapasztalatok szerint nem sok különbséget fedezhetünk fel.

Viszont, ha a szülés veszélyeztetett, vagy bármilyen komplikáció lépett fel a terhesség során, nem szokták javasolni ezt a módot.

*** JÁTÉKOK A KISBABÁDNAK ***

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkA legtökéletesebb amerikai csokis keksz recept
Következő cikkElhunyt Vekerdy Tamás író, pszichológus

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .