Hamarosan szülni fogsz? – 5 kérdés, amit még előtte érdemes feltenned

Hamarosan szülni fogsz? - 5 kérdés, ami felmerülhet

Ha babát vársz, vagy babát tervezel a pároddal biztosan temérdek kérdés kering a fejedben. Még a szülés előtt érdemes néhány dolgot tisztázni, ezzel is megkönnyítve az egész folyamat menetét. Elsősorban tisztában kell legyél azzal, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz a szülést illetően, s melyek azok az opciók, amik számodra és gyermeked/eid számára is a legoptimálisabbak lesznek. Amikor arról döntesz hol és hogyan szeretnéd világra hozni gyermekedet, valószínűleg olyan opciók merülnek majd fel, mint a kórház, az otthoni szülés vagy a különféle (akár magán) szülészeti központok. Most pedig vizsgáljuk meg, hogy mely kérdéseket érdemes feltenni szülés előtt?

1. Kérdés – Ki lehet bent velem a szülőszobán?

A családbarát központok, szülészetek, kórházak, otthoni szülést támogató szolgáltatások általában meg szokták engedni az édesanyának, hogy ő döntsön afelől, kit enged be maga mellé a szülés alatt. Ebbe beletartozhatnak a férj, a gyermekek, rokonok és a barátok is.

csók, pár, naplemente
pixabay.com

Továbbá a kismamának megvan a lehetősége az úgynevezett doula [dúla] igénylésére is a szülés során, akit másnéven szüléskísérőnek nevezünk. Ezt a szerepet olyan egyén töltheti be, aki már átélte a szülés folyamatát és képes lelki segítségnyújtásra, bátorításra, biztatásra. Ő végig ottmarad az anyukával a szülés és az édesanya támogatásának céljából.

Ezen kívül szülésznőt is kérhetünk magunk mellé, amennyiben úgy szeretnénk végigcsinálni, mert ő is a személyzet részét képezi.

*** Készülj fel előre pelenkákkal! ***

2. Kérdés – Kérdezzünk róla, hogy miként zajlik a szülés az adott szervezetnél/központban?

Amennyiben anya-barát ellátásban van része a kismamának, el fogják mondani pontról pontra, hogy mi hogyan zajlik. Érdemes viszont megérdeklődni, hogy milyen gyakran vagy egyáltalán adnak-e gyógyszert a szülés felgyorsítására? Vagy hagynak mindent a maga medrében zajlani?

Arról is megéri néhány szót váltani, hogy milyen gyakoriak náluk a császármetszések? Ugyanis, ha ez a szám túl magas, érdemes elgondolkodni azon, hogy mégsem náluk szeretnéd világrahozni gyermekedet.

3. Kérdés – Mozoghatok vagy sétálhatok a szülőszobában szülés előtt?

Az anya-barát helyeken ez természetes és megengedett, az édesanya amennyiben úgy kívánja nyugodtan felállhat, sétálhat vagy megkeresheti azt a pozíciót, amely kényelmes a számára. Hiszen az ilyen szervezetek sosem kényszerítik bele az anyát, hogy csupán a hátán fekhet, felrakott lábakkal.

Vannak, akiknek a mozgás kifejezetten fájdalomcsökkentő hatással bír, sőt olyanok is, akik a vajúdás fájdalmában képtelen lennének egyhelyben feküdni.

4. Kérdés – Milyen érzés, amikor elfolyik a magzatvizem?

A szülés előtti napokban már érdemes beszerezni olyan betétet, amely magzatvíz felszívására is alkalmas lehet, így amikor bekövetkezik a magzatvíz elfolyás, felkészültek lehetünk az útra a kórházig.

Nem minden nőnek folyik el a magzatvíz otthon, van akinek a szülésznő segít ebben a vajúdás alatt. Akinek viszont még otthon elfolyik enyhe pukkanó érzése lehet, ezt követően pedig vagy csepegni kezd, vagy intenzíven folyni. A vizeléssel ellentétben ezt nem fogja tudni visszatartani az édesanya.

Az is elképzelhető, hogy az egészből nem érzel majd semmit, csupán arra leszel figyelmes, hogy mindent elöntött a baba érkezését megelőző áradat.

>> GYÖNYÖRŰ BABAKOCSIK SZÉLES VÁLASZTÉKA <<

5. Kérdés – Mennyire javallott vízben szülni?

vízcsepp
pixabay.com

Igazából, amennyiben úgy érzi az anya, hogy jobban szeretné ezt a szülési módszert alkalmazni, megfelelő választás lehet. Arról még homályos információk vannak, hogy ez a típusú szülés kevésbé fájdalmas-e, mint a kórházi változat, de a tapasztalatok szerint nem sok különbséget fedezhetünk fel.

Viszont, ha a szülés veszélyeztetett, vagy bármilyen komplikáció lépett fel a terhesség során, nem szokták javasolni ezt a módot.

*** JÁTÉKOK A KISBABÁDNAK ***

hirdetés
"Írok azért, s úgy élek e kerge világ közepén, mint ott az a tölgy él; tudja, kivágják, s rajta fehérlik bár a kereszt, mely jelzi, hogy arra fog irtani holnap már a favágó, - várja, de addig is új levelet hajt." Radnóti Miklós
Előző cikkA legtökéletesebb amerikai csokis keksz recept
Következő cikkElhunyt Vekerdy Tamás író, pszichológus

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!