Hogyan rendezzük be a gyerekszobát kislányok számára?

Hogyan rendezzük be a gyerekszobát kislányok számára?

Minden édesanyának megvan a pillanat (mindenesetre biztosan meglesz, ha épp várandós), amikor elmegy a rutinvizsgálatra az orvoshoz és az ultrahang során a doki arcán széles mosoly terül el. Tudjuk a nemét! Szeretnék tudni a kedves szülők is? Amennyiben itt igenlő válasz érkezik, pillanatokon belül eldől, hogy kisfiú avagy kislány gyermek pihen édesanya szíve alatt. És jön a lélekmelengető válasz: kishölgy lesz! Eztán már jöhetnek a babaruha válogatások, a babakocsi kiválasztása, a babaszoba berendezése. Hogyan érdemes berendezni egy kislány szobáját? Cikkünkben erről fogunk leírni néhány tanácsot.

Egy kislányos szoba színvilágának kiválasztása

A színvilág megválogatása fontos tényező lehet egy szoba berendezése során. Egy kislány érkezésének alkalmával, akarva akaratlanul is a rózsaszín, ami először eszembe jut. A lányokhoz, főleg a picikhez, annyira kellemesen illik egy olyan igazi, krémes, halvány rózsaszín. Nyugtatató hatással bír és igazán csajos. De a világért sem szeretném a lányokat beskatulyázni egy kizárólag rózsaszín világba, ha már az én kedvenc színem is a zöld. Tulajdonképpen bármilyen szín, ami melegséget, nyugalmat, összhangot sugároz megfelelő a célnak.

világos babaszoba baldahinos kisággyal fehér szőnyeggel
staticsfly.com

Úgy vélem a világosabb színek előnyösebbek lehetnek, mert a sok fény, a letisztultság nemcsak elegánssá, de pihentető környezetté varázsolja a szobát. Ezért a falat célszerű világos árnyalatra festeni. A krémszín, a krémes halvány kék, zöld, mogyoró, lila, de akár egy alap fehér is megfelelhet a célnak. Habár a fehér nagyon snassznak tűnhet első hallásra, szuperül fel lehet dobni kiegészítőkkel, egy-egy élénkebb színű ágytakaró, vagy párna hamar életet képes varázsolni az elsőre élettelen térbe.

Ugyan ez igaz, a fentebb felsorolt krémes, világos színárnyalatok esetén, csupán annyi a különbség, hogy adott színek esetén érdemes ügyelni rá, hogy a vásárolt kiegészítők összhangba legyenek a fallal. Akkor alakítható ki a szemnek is kellemes összhatás, ha 3 színnél/színárnyalatnál nem kerül több egy helyre.

rózsaszín szürke babaszoba elefánttal
forrás: donpedrobrooklyn.com

Nagyon jól variálható egy fehér fal, ciklámen színű, erősebb rózsaszín, lila, citromsárga, narancssárga, zöld, kék szinte bármilyen kiegészítőkkel az alábbi arányokban:

  • ciklámen, erős rózsaszín, halvány rózsaszín kiegészítők
  • sötét kék, halvány kék, halvány citromsárga kiegészítők
  • sötét vagy élénk zöld, citromsárga kiegészítők
  • a lila különböző árnyalatai
  • halvány rózsaszín, halvány mentazöld variációk
  • barna, mogyoró, krémszínű kiegészítők
  • narancssárga, szürke, mézszín

Sőt, azzal is lehet játszani, ha a fal színét festjük élénkebbre és a bútorokat, kiegészítőket válogatjuk meg fehérnek vagy világosnak. Ez a módszer is nagyon vidám és könnyed környezetet képes alkotni. De például a klasszikus szürke, fekete kiegészítők bármihez illenek, ha nincs teljes színkavalkád a helységben.

A kislány szoba berendezése

Egy csecsemő számára még kiságyon és egy pelenkázón kívül nem sok mindenre van szükség. Attól függően, hogy világos falat festettünk, vagy sötétebb, élénkebbet: a bútorok színét is ez alapján érdemes választani. Világos fal esetén, sötétebb árnyalatok, sötétett fal esetén világosabb bútorok mutatnak jobban.

kék szobafal, fehér ágy macival
pixabay.com

Azzal viszont sokat spórolhatunk, ha gondolkodunk a jövőre nézve is. Hiszen, ahogy nő a gyerkőc, annál több ruha, játék kerül a környezetbe. Ezért bútor, pelenkázó, ágy, komód kiválasztása során érdemes úgy színt választani, hogy a később pluszban hozzávásárolt szekrény is passzoljon a képbe. Ezért javaslom a fehér bútorokat jobban, mert fehérrel szinte képtelenség mellényúlni.

Dekorációként a falra kerülhetnek virágos, kisállatos, meseszerű fali képek, vagy a színvilághoz illő girlandok a plafon alá lógatva.

Játékbabákat ültethetünk a polcra, vagy nagyobb plüss állatokat egy fotelba a sarokban, ezek az apróságok képesek babavilággá varázsolni a szoba hangulatát.

Mini szobába előnyös a világos színű fal és bútor

A fehérhez közeli árnyalatok megnyitják és szélesítik optikailag a teret, ezt főként akkor érdemes alkalmazni, ha kicsike vagy rossz fekvésű az ablak és a szoba eleve sötét.

Ahol nagy ablakok vannak és sok fény érkezik a lakásba ezen keresztül, ott lehet játszani a sötétebb színek variálásával is, ugyanis egy sötétebb árnyalatú lila/rózsaszín/narancssárga színű fallal is végtelenül jól mutatnak a világos bútorok.

Kellékek, amire szükség lehet a baba szobájába

Jó ötlet lehet beszerezni a kiságy felé lógatható játékokat is, ezekből is temérdek típus is szín kapható az üzletekben. Illetve elektromos hintát, éjjeli fényeket és játszószőnyeget is érdemes lehet vásárolni.

>>> Zenélő forgók <<<
>>> Játszószőnyegek <<<
>>> Éjjeli fények <<<
>>> Pihenő szék, elektromos hinta <<<

Kellemes szobaberendezést kívánok nektek, drága Olvasók, ha éppen aktuális! Nektek milyen színű jelenleg, vagy milyen lesz a csöppcsaj szobácskája?

Jövő héten cikkünk folytatásában, a kisfiús szobákról is szót ejtünk!

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!