Anyatej: a legolcsóbb és legjobb táplálék

Augusztus első hete az Anyatejes Táplálás Világhete. Tudjuk, hogy a szoptatás a gyermekmentés, gyermektáplálás leghatékonyabb és legolcsóbb módja. Mivel a hathónapos kor alatti csecsemőknek kevesebb, mint a felét táplálják kizárólag anyatejjel, nagy szükség van a szoptatás célratörő népszerűsítésére.

„Nem létezik olyan egészségügyi beavatkozás, amely a szoptatáshoz hasonló hatással bírna a babák és az édesanyák életére, és amely ennyire költséghatékony lenne”– mondja az UNICEF ügyvezetőigazgató-helyettese, Geeta Rao Gupta. „A szoptatás a baba első „védőoltása” és egyben az eddigi leghatékonyabb és legolcsóbb életmentő is.

Az anyatej előnyei a baba számára

A gyermekek, akiket kizárólag szoptatással táplálnak, tizennégyszer nagyobb eséllyel élik túl az első hat hónapot, mint azok, akiket nem szoptatnak. A születést követő első napon megkezdett szoptatás akár 45%-kal is csökkentheti a csecsemőhalál kockázatát. Segíti a gyermekek tanulási képességét, és hozzájárul a túlsúly, illetve a később fellépő krónikus betegségek megelőzéséhez is. Ezen kívül amerikai és brit tanulmányok jelentős megtakarításokra mutatnak rá, mivel a szoptatott gyermekek ritkábban betegszenek meg, mint nem szoptatott társaik.

A csecsemőkori táplálásnak életre szóló hatása van

A szoptatás előnyei az anyának

A szoptatással nem csak a gyermekek járnak jól: azok az édesanyák, akik kizárólag szoptatással táplálják gyermeküket, kisebb eséllyel esnek teherbe a szülést követő hat hónapon belül, gyorsabban felépülnek a szülés után, és könnyebben nyerik vissza terhesség előtti súlyukat. Bizonyított, hogy kevésbé erőteljes náluk a szülés utáni depresszió, és szintén alacsonyabb a petefészek- illetve a mellrák kialakulásának kockázata.

Szoptató szobák a szoptatás népszerűsítésére

Annak ellenére, hogy szoptatás jótékony hatásai világszerte ismertek, 2012-ben a világ hathónaposnál fiatalabb csecsemőinek mindössze 39%-át táplálták kizárólag szoptatással. Az arány csak kis mértékben javult az elmúlt évtizedekhez képest. Ez részben a szoptatást támogató környezet hiányának és azoknak a népes országoknak tudható be, ahol a szoptatás aránya még mindig rendkívül alacsony.

10 érdekesség az anyatejről

Azokban az országoknak azonban, ahol szoptatást támogató stratégiák és minden közösséget megszólító széleskörű programokat működnek, sikerült jelentősen növelni a szoptatás arányát. Kínában azonban, amely nemrég azzal került a hírekbe, hogy olyan mértékben megnövekedett a babatápszer iránti vásárlói igény, hogy az más országokban áruhiányt okozott, a kizárólagos szoptatás aránya mindössze 28%.

Az UNICEF és az Anyák és Gyermekek Nemzeti Egészségközpontja ezt az arányt próbálja növelni a világ legnépesebb országaiban a májusban indított „Tíz m2 szeretet” kampányával, amely keretein belül szoptató szobákat hoz létre. A kampány részeként jött létre az unicef.cn/10m2 webportál, amelyen bármely szervezet bejegyeztetheti a személyzetének, vezetőségének vagy az ügyfeleinek kialakított, a nemzetközi szabványoknak megfelelő szoptató szobáit. A Tíz m2 szeretet szobáinak lokalizációjára képes telefonos applikáció már fejlesztés alatt áll.

Ugyan a szoptatás természetes és ösztönösnek tűnhet, fontos, hogy olyan támogató környezetet hozzunk létre, amelynek segítségével a szoptatás általános normává válhat. Ehhez szükséges van az egészségügyi dolgozók és a közösségi munkások segítségére, kulturálisan érzékeny kommunikációra, és egy az anyatejpótló tápszerekre és a szülési szabadságra is kiterjedő védelmi rendszerre.

szoptatási tanácsadó

Erről a témáról még a Szoptatás rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..