Az a nemszeretem adminisztráció 2. – Nyomtatványok szülés után

Nyomtatványok szülés előtt

Mikor megszületik a kisbabád, teljesen más dimenzió tárul eléd, s abszolút nincs kedved, hangulatod azzal a fránya adminisztrációval foglalkozni. Egy ideális világban csak a babáddal és magaddal foglalkozol, minden más lényegtelen. Anyaként, nőként abszolút megértelek és átérzem a helyzetedet. Valóban így is van rendjén. Független munkaügyesként azonban az a feladatom, küldetésem, hogy támogassalak Téged ebben az időszakban.

Szülés napja

Milyen nyomtatványokat kell beadnom?

 1. Ha jogosult vagy rá ÉS nem igényelted a szülés előtt 4 héttel, akkor a “Nyilatkozat Csecsemőgondozási díj megállapításához” című nyomtatványt kell kitöltve leadnod a munkáltatódnál/kifizetődnél, függetlenül attól, hogy működik-e náluk TB kifizetőhely, vagy sem.Jó hír, hogy a 2 az 1-ben nyomtatványon akár egyszerre is megigényelheted a CSED-et, GYED-et, ezen a nyomtatványon :“Nyilatkozat Csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igényléséhez”, szintén a munkáltatódhoz/kifizetődhöz eljuttatnod.
 2. Ha nem felelsz meg a CSED, GYED jogosultsági feltételeknek, akkor a GYESE-t (Gyermekgondozást segítő ellátást) tudod megigényelni a “Kérelem gyermekgondozást segítő ellátás megállapítására” nyomtatványon.
 3. Családi pótlék igénylés (Kérelem családi pótlék megállapítására c. nyomtatvány)
 4. Egyszeri anyasági támogatás igénylése (ha jogosult vagy rá) “Kérelem anyasági támogatás megállapítására” című nyomtatványon
 5. Apanap, ez az az 5 nap, amit apa igényelhet a munkahelyén a szülést követő 2 hónapon belül. (A munkáltatódnál ha nincs erre formanyomtatvány, akkor itt találsz egyet, amit kitölthetsz.)
 6. Gyermek után járó pótszabadság igénylése munkáltatónál. (A munkáltatódnál ha nincs erre formanyomtatvány, akkor itt találsz egyet, amit kitölthetsz.)
 7. Családi kedvezmény a gyermek után, ha havonta kívánod érvényesíteni a kedvezményt, s nem adtál le igénybejelentőt a magzatra vonatkozóan. (Családi kedvezmény nyilatkozat 2018)

Hova kell a nyomtatványokat beadnom?

nyomtatvány neveleadás helye
Nyilatkozat Csecsemőgondozási díj megállapításáhozkifizető/munkáltató
Nyilatkozat Csecsemőgondozási díj megállapításáhozkifizető/munkáltató
Nyilatkozat Csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igényléséhezkifizető/munkáltató
Kérelem családi pótlék megállapítására
 • elektronikus úton: https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu
 • postai úton: a megyeszékhely szerinti járási hivatalnál
 • személyesen: a megyeszékhely szerinti járási hivatalok családtámogatái osztálya; vagy tartózkodási hely szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal „Kormányablak” Integrált Ügyfélszolgálati Irodáján
Kérelem anyasági támogatás megállapítására
 • elektronikus úton: https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu
 • postai úton: a megyeszékhely szerinti járási hivatalnál
 • személyesen: a megyeszékhely szerinti járási hivatalok családtámogatási osztálya; vagy tartózkodási hely szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal„Kormányablak” Integrált Ügyfélszolgálati Irodáján
Apanapmunkáltató
Gyermek után járó pótszabadság igénylésemunkáltató
Családi kedvezmény nyilatkozat 2018munkáltató/kifizető

Szülési szabadság lejárta

Ennek időpontja attól függ, hogy már a szülést megelőzően igénybe vetted, vagy csak a szülés napjától a szülési szabadságot, mely maximum 168 napra jár. Ennek függvényében a 169. naptól, ha nem szeretnél visszatérni dolgozni, akkor igényelned kell a fizetés nélküli szabadságot. A gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságra a gyermek 3 éves koráig vagy jogosult.

Akár visszatérsz a munka világába akár nem, a GYED igénylést (ha jogosult vagy rá) is ekkor kell megtenned, ha nem tetted meg korábban a CSED igénylésével egyidőben.

Milyen nyomtatványt kell beadnom?

A GYED igénylést a “IGÉNYBEJELENTÉS gyermekgondozási díjra” című nyomtatvány beadásával tudod megtenni, ha korábban nem igényelted meg a CSED-el együtt.

Hova kell a nyomtatványt beadnom?

A kitöltött nyomtatványt a csatolandó dokumentumokkal együtt a munkáltatódnak kell leadnod függetlenül attól, hogy működik e a munkáltatódnál TB kifizetőhely.

Hol találom a nyomtatványt?

Innen bármikor eléred az aktualizált nyomtatványt.

Gyermek 2. születésnapja

Ha jogosult voltál GYED-re, akkor azt maximum a gyermeked 2 éves koráig folyósítják részedre. Ezt követően a gyermeked 3 éves koráig GYESE-t (Gyermekgondozást segítő ellátást) igényelhetsz. A GYESE, a többi ellátáshoz hasonlóan nem jár automatikusan, azt is igényelned kell.

Milyen nyomtatványt kell beadnom?

“Kérelem gyermekgondozást segítő ellátás megállapítására” című nyomtatványt kell beadnod.

Hova kell a nyomtatványt beadnom?

A nyomtatvány leadására 3 alternatíva közül választhatsz:

 • elektronikus úton: https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu
 • postai úton: a megyeszékhely szerinti járási hivatalnál
 • személyesen: a megyeszékhely szerinti járási hivatalok családtámogatási osztálya; vagy tartózkodási hely szerint illetékes megyeszékhely szerinti járási hivatal „Kormányablak” Integrált Ügyfélszolgálati Irodáján

Hol találom a nyomtatványt?

Innen bármikor eléred az aktualizált nyomtatványt.

További gyermekkel kapcsolatos nyomtatványok

16 évesnél fiatalabb gyermekedre tekintettel jogosult vagy a gyermeknevelési pótszabadság igénybevételére. Ahhoz, hogy a pótszabadság igénybevételére jogosult legyél, szükséges a nyilatkozatot minden évben leadnod a munkáltatód részére.

Családi adókedvezmény év közben történő érvényesítése érdekében minden évben nyilatkoznod kell a munkáltatódnál.

Ha háztartásodban 3, vagy több kiskorú gyermeket nevelsz, igényelheted a GYET-et, ami a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár. Megszűnik a jogosultság ha a legidősebb gyermek betölti a 18. életévét és ezzel a gyermekek száma három alá csökken. A GYET-et is igényelned kell, amennyiben szeretnéd kapni a támogatást.

Ha beteg a gyermeked, s az ő ápolása céljából maradsz otthon, akkor GYÁP igénylése esetén fontos, hogy a táppénzes papír mellé a “Nyilatkozat gyermek ápolása címén igényelt táppénz megállapításához” című nyilatkozatot is kitöltsd.

Röviden tömören ennyi lenne a lényeg. Természetesen azt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a cikkben leírtak nem minősülnek tanácsadásnak, a hiteles forrás minden esetben a törvények, jogszabályok legyenek számodra! Ha a jogszabályok értelmezéséhez, saját esetedre vetítéséhez segítségre van szükséged fordulj hozzám bizalommal!

Az a nemszeretem adminisztráció 1. – Nyomtatványok szülés előtt

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Független munkaügyesként a munkavállalók tájékoztatása áll nálam a legelső helyen. Szeretek és tudok a szakmáról a hétköznapi emberek nyelvén beszélni. Ha segítségre van szükséged a jogszabályok értelmezésében, saját esetedre lefordításában, bátran fordulj hozzám elérhetőségeimen!
Előző cikkAnyatej: a legolcsóbb és legjobb táplálék
Következő cikkSok helyen ingyenesek a műjégpályák

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..