Az a nemszeretem adminisztráció 1. – Nyomtatványok szülés előtt

Nyomtatványok szülés előtt

Mikor áldott állapotba kerülsz, teljesen más dimenzió tárul eléd, s abszolút nincs kedved, hangulatod azzal a fránya adminisztrációval foglalkozni. Egy ideális világban csak a babáddal és magaddal foglalkozol, minden más lényegtelen. Anyaként, nőként abszolút megértelek és átérzem a helyzetedet. Valóban így is van rendjén.

Független munkaügyesként azonban az a feladatom, küldetésem, hogy támogassalak Téged ebben az időszakban, hogy levegyem a terhet Rólad a szükséges adminisztrációs feladatok tekintetében. Fontosnak tartom, hogy elmondjam, az ellátásaid időben történő igénylése a Te érdeked, ezért érdemes figyelned a határidőket, keresned/kérned a kitöltendő, beadandó dokumentumokat.

ellátások várandósság alatt

Kismama-térkép

Mióta a független munkaügyes pályára léptem azon igyekszem, hogy minél jobban megkönnyítsem számodra ezt az időszakot, hogy minél stresszmentesebb, átláthatóbb legyen az ellátások rendszere. Ennek a munkámnak köszönhetően született meg a Kismama-térkép, mely vizuális módon mutatja be számodra a fontos mérföldköveket a gyermekvállalás kapcsán.

A térképet innen ingyenesen le tudod tölteni.

A mai cikkemben pedig igyekszem Neked részletesen összeszedni, természetesen időrendben, hogy mit, mikor érdemes/kell leadnod, beadnod.

Várandósság 91.napja – magzat utáni családi adókedvezmény

Ettől a naptól veheted igénybe anyaként magzat után a családi adókedvezményt. (Apa csak akkor jogosult magzat után a családi kedvezményre, ha a házastársad!)

Mit kell tenned, hogy érvényesíteni tudd a kedvezményt?

  • Kérj igazolást a nőgyógyászodtól! (Neked kell kérned, ő nem fogja adni automatikusan.)
  • Ha év közben szeretnéd érvényesíteni a kedvezményt, akkor töltsd ki és add le a munkáltatódnál/kifizetődnél a “Családi kedvezmény nyilatkozat 2018” című nyomtatványt, amit ide kattintva is megtalálsz. A nőgyógyásztól kapott igazolást NEM kell leadnod, csak a nyilatkozatot a kedvezmény érvényesítéséhez.
  • FONTOS, hogy nem veszik el a kedvezmény, ha nem érvényesíted azt havonta, év közben. Természetesen év végén a bevallásoddal is érvényesítheted egy összegben.

Mikortól jár a magzat után a családi kedvezmény?

A családi kedvezmény a magzat után arra a hónapra jár, amikor a magzat betöltötte a 91. napot, azt nem kell arányosítani az adott hónapban. Vagyis, ha például a magzat 2018.01.30-án töltötte be a 91. napot, akkor a családi kedvezmény már 2018.január hónapra jár!

Hova kell beadnom a nyilatkozatot?

Ha havonta kívánod érvényesíteni a kedvezményt, akkor a nyilatkozatot a munkáltatódnak/kifizetődnek add le.

Hol találom a nyomtatványt?

Innen bármikor eléred az aktualizált nyomtatványt.

Várandósság 36.hete (a szülés várható napját megelőző 28. nap)

Mit jelent a “szülés napja előtt 4 héttel”?

A szülés várható időpontja előtt 4 héttel már igényelheted a szülési szabadságot (168 nap időtartamra). Ez nem kötelező, csak egy lehetőség. (Mt.: “127. § (1)78 Az anya egybefüggő 24 hét szülési szabadságra jogosult azzal, hogy ebből két hetet köteles igénybe venni….(3) A szülési szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen.”)
Ha rendelkezel az ellátás folyósításához szükséges feltételekkel, akkor a szülési szabadság időtartamára jogosult leszel Csecsemőgondozási díjra.

Milyen nyomtatványt kell beadnom?

Ha jogosult vagy rá és szeretnéd igényelni a szülésed várható időpontja előtt már a CSED-et, akkor a “Nyilatkozat Csecsemőgondozási díj megállapításához” című nyomtatványt kell kitöltve leadnod a munkáltatódnál/kifizetődnél, függetlenül attól, hogy működik e náluk TB kifizetőhely, vagy sem. A nyomtatványt ide kattintva is eléred.

CSED – Csecsemőgondozási díj KISOKOS

Jó hír, hogy ha spórolni szeretnél az adminisztrációval, illetve a szülés után már nem akarsz a papírokkal, határidőkkel foglalkozni, akkor már most lehetőséged van a CSED igénylővel egyidőben a GYED igénylésére is. Ehhez ezt a nyomtatványt kell kitöltened: “Nyilatkozat Csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igényléséhez”, szintén a munkáltatódhoz/kifizetődhöz eljuttatnod.

Hova kell a nyomtatványt beadnom?

A kitöltött nyomtatványt a szükséges csatolandó dokumentumokkal együtt a munkáltatódnak/kifizetőnek kell leadnod.

Hol találom a nyomtatványt?
Innen bármikor eléred az aktualizált nyomtatványt.

Folyt.köv.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Független munkaügyesként a munkavállalók tájékoztatása áll nálam a legelső helyen. Szeretek és tudok a szakmáról a hétköznapi emberek nyelvén beszélni. Ha segítségre van szükséged a jogszabályok értelmezésében, saját esetedre lefordításában, bátran fordulj hozzám elérhetőségeimen!
Előző cikkÉrdekes tények a magzat hallásáról
Következő cikkGyorsan, kevés fájdalommal szülni nem lehetetlen

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..