CSED – Csecsemőgondozási díj KISOKOS

csed,csecsemőgondozási díj

A csecsemőgondozási díj: Ki, mikor és hol igényelheti? Pontosan mi alapján kerül megállapításra az ellátás? Minden, amit tudnod kell!

Ki jogosult a Csecsemőgondozási díjra?

Korábban TGYÁS néven ismert ellátást 2015-től kezdődően csecsemőgondozási díjnak azaz CSED-nek hívják. CSED-re az a szülő nő jogosult, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül legalább 365 napon át biztosított volt.

Fő szabály szerint a szülő nő jogosult erre az ellátásra, de vannak olyan élethelyzetek, amikor más is jogosult lehet:

 • Az egyik ilyen eset, ha a gyermeket szülő nő meghal vagy egészségügyi intézményben kerül elhelyezésre a vérszerinti apa válik jogosulttá a csecsemőgondozási díjra.
 • Az a nő, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette szintén jogosultságot szerezhet a csecsemőgondozási díjra.
 • A családba fogadó gyám is jogosult lehet a CSED-re, ha a gyermekvédelmi törvény alapján történt jogerős döntés alapján gondozza a csecsemőt.

A szükséges 365 nap biztosítási jogviszonynak nem kell folyamatosnak, megszakítás nélkülinek lennie és több munkáltatónál is lehetett alkalmazásban a jogosult, de a 365 napnak meg kell lennie. A 365 napba beleszámít a két éven belül táppénz, álláskeresési járadék, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj időtartalma is. Továbbá közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 nap valamint a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás folyósításának ideje.

Másik fontos szempont az igény elbírálásakor, hogy a jogosultság kezdetekor biztosításban kell lennie az igénylőnek vagy a biztosítási jogviszony megszűnését követő 42 napon belül kell a gyermeknek megszületnie.

Mikortól igényelhető a CSED?

csecsemőgondozási díj, csed, tgyás, családtámogatásA CSED legkorábban a szülés várható időpontját megelőző 28 naptári nappal kezdődhet, de legkésőbb a gyermek születésének időpontjától kezdődik és összesen 168 naptári napig tart. Ez nem azt jelenti, hogy vagy a szülés napjától kérhető az ellátás vagy pedig 28 naptári nappal korábban, hanem azt, hogy vagy a szülés napjától vagy bármelyik másik korábbi naptól, DE maximum 28 naptári nappal korábban, tehát itt az igénylőnek van egy szabadon választható lehetősége. A jogosult ebben az időszakban a foglalkoztatási jogviszonyában (munkahelyén) szülési szabadságon van, amely időtartama megegyezik a CSED folyósításának időtartalmával.

Természetesen itt is van néhány kivétel, hiszen az örökbefogadó szülő a gyermek gondozásba vételének napjától, a családba fogadó gyám számára pedig a kirendelés napjától nyílik meg a CSED igénylésének lehetősége.

A csecsemőgondozási díj nem jár, ha az igénylő a szülési szabadság ideje alatt a teljes keresetét megkapja vagy bármilyen más biztosítási jogviszonyban keresőtevékenységet folytat, kivéve a nevelőszülői jogviszonyt.

Csecsemőgondozási díj összege

A csecsemőgondozási díj mértéke a megállapított naptári napi alap 70%-a, így ez mindenkinél más összeg, ezért nem lehet meghatározni csak a pontos jövedelem ismeretében. Fő szabály szerint a jogosultságot megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé keresnek 180, bérrel ellátott napot és ez alapján az egy napra meghatározott átlagkeresetét veszik alapul. Amennyiben nincs 180 bérrel ellátott nap a jogosultság kezdőnapján fennálló jogviszonyban, akkor ettől eltérő számítási mód kerül alkalmazásra. Azok a jövedelmek számítanak, amelyekből levonásra került a 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulék, tehát pl.: a jutalom vagy a túlóra számít, míg a SZÉP kártyára, egészségpénztárba fizetett jövedelem nem vehető figyelembe. Ugyanígy nem számít a keresőképtelenség idejére kifizetett táppénz összege: tehát sem a 180 bérrel ellátott napba, sem a CSED összegének meghatározásába nem számítják bele. A CSED-ből levonásra kerül a 15% személyi jövedelemadó, de természetesen a családi adókedvezményt ennél az ellátásnál is lehet érvényesíteni a levonható adó mértékéig. Fontos tudni, hogy a CSED-nek nincs maximum összege.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy ha az igénylő a jogosultság kezdetekor több biztosítási jogviszonnyal rendelkezik, akkor hogyan kerül megállapításra a CSED összege. Ilyen esetben mind a két vagy több jogviszonyban meg kell lennie a szükséges 365 napnak, mert külön-külön kerül elbírálásra a jogosultság. Abban a jogviszonyban, amelyikben a szükséges feltételek megvannak megállapításra kerül a CSED összege. Természetesen az igénylést minden jogviszonyban be kell nyújtani.

CSED igénylés

A kérelmet ott kell benyújtani, ahol a biztosítási jogviszony fennáll tehát általában a munkáltatónál és ő továbbítja az átvételtől számított 5 napon belül a székhelye szerint illetékes járási hivatal felé a nyomtatványt. INNEN TUDOD LETÖLTENI!

GYED és CSED egyszerre

Szintén sokan kérdezik, hogy ha kis korkülönbséggel születnek a gyerekek mi alapján kerül megállapításra a CSED összege, hiszen anyuka GYED-en van a nagyobbik gyermekkel. Ilyen esetben van egy kedvezményszabály. Kétféle módszerrel kerül megállapításra a CSED összege és amelyik kedvezőbb az kerül folyósításra, de nem lehet kevesebb mint amit korábban a nagyobbik gyermekre tekintettel megállapítottak, ha a jogosult változatlanul ugyanannál a foglalkoztatónál van.

Párhuzamosan több gyermekre egyszerre is igénybe vehetőek az ellátások, tehát az új szabályok alapján CSED-et és GYED-et is lehet egyszerre kapni, de mindig csak az egyik szülő veheti ezt igénybe. Arra nincs lehetőség, hogy az egyik szülő CSED-en míg a másik GYED-en legyen két különböző gyermekkel.

Képek: pixabay.com

Erről a témáról a Pénzügyek, támogatások rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Mónika!
  Kislányom 2016.08.01-én született. Utána Csed-et, majd a maximális GYED-et kaptam/ kapom.
  Testvére 2018 decemberében fog megszületni, amikor már GYES-en leszek kislányom után.
  Kérdésem: ha Csed-et majd GYED-et igényelek második gyermekem után, azt milyen összegből fogják kiszámolni?
  Köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel: Erika

  • Kedves Erika!
   Feltételezem a munkahelye az eltelt időszakban nem változott. Ebben az esetben a második gyermekére nem lehet kevesebb az ellátása (a jelenleg érvényben lévő kedvezmény szabály miatt), mint amennyit az első gyermek után kapott. Viszont épp a kedvezmény szabály miatt a szerződés szerinti jövedelme alapján is megállapítják az újabb gyermek után járó CSED/ GYED alapját és a két összeg közül a kedvezőbbet fogja automatikusan kapni. Amenniben további kérdése szívesen állok rendelkezésére a http://www.tbellatasok.hu oldalon

 2. Jó napot kívánok! Kisfiam 2016.júliusában született, jelenleg gyeden vagyok vele. A munkáltató fele felmondtam a fizetés nélküli szabadságom, és veszélyeztetett terhességemre való tekintettel táppénzen vagyok a gyed mellett.2018.júniusára várjuk 2.gyermekünk. A kérdésem az lenne, hogy a születendő gyermek után mely összeg után számolják az ellátásokat, a 2016 vagy a mostani? Köszönöm szépen! Szép napot

  • Kedves Edit!

   Ebben az esetben mivel a munkáltató nem változott és a kistestvér megszületik a kisfia után folyósított gyermekgondozási díj ideje alatt így kétféle módon fogják az ellátást megállapítani.
   Egyrészt van az úgynevezett “kedvezményszabály” ami alapján ebben az esetben nem lehet kevesebb az ellátása, mint amennyit az előző gyermekre kapott. Másrészt pedig megállíptják a szokásos módon is az ellátást a jelenlegi bére (szerződés szerinti vagy tényleges bére ) alapján és a két összeg közül automatikusan a kedvezőbbet fogja kapni.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..