Bioételek, ökotermékek

Bioételek, ökotermékek

Hogy könnyebben eligazodhassunk a kínálatban, tekintsük át, mire nézve jelent garanciát a bio elnevezés, és mi számít igazi bioterméknek.

Környezetkímélő szemlélet

Az ökológiai gazdálkodásról a vegyszermentesség jut eszébe mindenkinek legelőször, azonban ennél sokkal összetettebb rendszerről van szó. A biogazdálkodással foglalkozók alapelve, hogy úgy termesztenek növényeket és tenyésztenek állatokat, hogy az harmonizáljon a hely – azaz a talaj, klíma, vízforrás, természetes növény- és állatvilág – adottságaival. A lehető legkevésbé avatkoznak be az ökoszisztémába, nem használnak fel ionizáló sugárzást, vagy génmanipulált szervezeteket és azok származékait sem. Így azonban a termékek – az alacsonyabb hozam mellett – magasabb költséggel állíthatók csak elő.

A növényvédelemben természetes hatóanyagokat (pl. zsurló-, csalánfőzet), ill. egyéb környezetbarát megoldásokat alkalmaznak (szín- és illatcsapdákat, talajtakarást). Ezzel elősegítik a talaj és a felszín alatti vizek védelmét. Az állatbetegségek kezelésénél is az olyan szelíd gyógymódokat helyezik előtérbe, mint az akupunktúra, homeopátia, gyógynövények.

Így neveld környezettudatosságra!

Különösen nagy gondot fordítanak a megelőzésre, például olyan növények ültetésével, amelyek más növényfajtákkal társítva távol tartják a kártevőket. Az állatjóléti előírások betartása is (megfelelő természetes fény, szellőztetés, stb.) biztosítása a betegségek megelőzését szolgálja.

Azonosító jelek

A valódi biominőség a forgalmazott termék csomagolásán feltüntetett védjegyről, (pl. Biokultúra, Biokontroll stb.) és az utolsó ellenőrzést végző tanúsító szervezet jelöléséről ismerhető fel. A bioélelmiszerek címkéjén ezért mindig keressük az alábbiakat:

  • az ellenőrző szervezet nevét – Magyarországon ez a Biokontroll Hungária  Kht. vagy a Hungária Ökogarancia Kft.
  • az ellenőrző szervezet kódszámát (HU-ÖKO-01 vagy HU-ÖKO-02)
  • a következő mondatot: Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termék.
  • a termék megnevezésében az ökológiai vagy biológiai kifejezéseket, ill. az öko vagy bio előtagokat.

Az ökopiacokon vásárlók a termékkísérő bizonylatok alapján győződhetnek meg az áruk hiteles eredetéről. A termelőknek ezekkel a hivatalos, az ellenőrző és tanúsító szervezet által kiállított iratokkal kell igazolniuk a terméket a vásárlók felé.

Azonban a biotermelésnél sem lehet teljesen kizárni a környezetből érkező szennyeződéseket. Az ökotermékek tanúsítása ezért nem végtermék-, hanem folyamatcentrikus, vagyis azt tudják szavatolni, hogy az előállítás folyamata során nem kerülnek további veszélyes anyagok az élelmiszerekbe.

Fontos! Az élelmiszerek reklámozására gyakran alkalmazott, pozitív tartalmat sugalló jelzők, mint pl. a reform, a natúr, vagy az alternatív önmagukban nem jelölnek bioterméket!

Bio, öko, natúr, reform

Mire jó, ha bio?

A bioélelmiszerek kétségtelen előnye, hogy garantáltan vegyszer-, gyógyszermaradvány-, és mesterséges adalékanyag-mentesek. Éppen ezért vásárlóik között szép számban vannak várandós és kisgyermekes anyukák. Vannak olyan állapotok, betegségek is, amikor előtérbe kerülhet a bioélelmiszerek fogyasztása: mesterséges adalékanyagokkal szembeni érzékenység vagy allergia, ill. legyengült védekezőrendszer (pl. daganatos megbetegedések).

Mire nem megoldás a bio?

A legtöbb tanulmány nem talált különbséget a bioélelmiszerek és a hagyományosan termelt élelmiszerek tápanyag-tartalmában.  Így a tápanyag (pl. vitamin) bevitel nem növelhető csupán bioélelmiszerek fogyasztásával, a zöldség és gyümölcs fogyasztás növelése helyett.

A biotermék nem jelent egyet az energiaszegény, rost- és tápanyagdús termékkel. Ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk őket, az energiadús ökoélelmiszerek éppúgy elhízáshoz és egészségkárosodáshoz vezethetnek, mint a hagyományos termékek.

Újabb út: Az intergrált termékek

Az intenzív termesztésnél, ahol nagy területeken termesztenek egy-egy fajta növényt, sok esetben a biotermesztés kockázatát nem tudják vállalni. Megoldásként kínálkozik az ún. integrált termesztésre való áttérés. Ennek lényege egy olyan átfogó növényvédelem, amelynek keretén belül igyekeznek a kémiai hatóanyagok felhasználását a legkevesebbre csökkenteni. Az integrált termékek emblémája holland termékeken a lepke, a tiroli almán a katicabogár, a spanyol területeken a méhecske, hazánkban pedig a két fátyolka által tartott paprika.

Azzal, hogy mely termékeket részesítjük előnyben, mi, fogyasztók is hatással lehetünk a fejlődés irányára. Válasszunk olyan élelmiszereket, amelyek alacsonyabb feldolgozottságúak, és előállításuk során minél kisebb vegyianyag-felhasználásnak voltak kitéve. Ezzel nemcsak egészségünket, hanem egyben környezetünk védelmét is szolgálhatjuk.

Erről a témáról még az Ökoszemlélet rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBudapest gyerekekkel
Következő cikkAz aranyóra

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..