Budapest gyerekekkel

Hiánypótló kiadvánnyal jelentkezett a Jel-Kép kiadó azok számára, akik tartalmas és élvezetes programokat szeretnének szervezni gyermekeiknek Budapesten és környékén. Aki már végképp kifogyott az ötletekből, ebben a könyvben biztosan talál gyermeke érdeklődésének megfelelő időtöltést.

A könyvben közel 500 ismert és kevéssé ismert látnivaló, programlehetőség közül válogathatunk: a Kölyökhajótól a Vasúttörténeti Parkig, a Tropicariumtól a szentendrei Mikrocsodák Múzeumáig, a veresegyházi Medveotthontól a Solymári-Ördöglyukig.

A könyv részletesen ismerteti az egyes budapesti régiók látnivalóit, de külön kitér a szabadtéri programokra, séta- és kirándulóhelyekre, és a kulturális programok lelőhelyeire, színházakra, bábszínházakra, művelődési házakra. Ezen felül a játszóházakról, és a gyermekbarát éttermekről, cukrászdákról is tartalmaz információkat.

Budapesten kívül a Dunakanyar, Gödöllő és környékének és Budapesttől nyugatra és délre fekvő programlehetőségekre is kitér. Így például a Szentendrei Skanzen és a Budakeszi Vadaspark sem marad ki az ismertetők közül.

A könyv az egyes helyszíneket a gyerekek (csecsemőkortól 12-14 éves korig) szemszögéből mutatja be: csak azt írja le, ami őket is érdekli, megjelölve azt is, hogy hány éves kortól javasolják a szerkesztők az adott programot. Ugyanakkor a felnőttek is sok érdekességet találhatnak ebben a különleges útikönyvben, hiszen a gyerekek számára izgalmas programok általában felnőtt időtöltésnek is kiválóak.

A könyv bevezetőjében egy tematikus összefoglaló nyújt további segítséget a gyerekek érdeklődésének leginkább megfelelő programok kiválasztásában.

Számomra a legvonzóbb a könyvben az volt, hogy a jól ismert “gyerek-célpontokon” kívül számos, kevésbé ismert helyszín is szerepel benne. A szabadtéri helyszínek gyűjteményének különösen örültem így a kirándulási szezon közepén, hiszen jó időben a totyiknak ez jelenti a legnagyobb élményt. Nekünk is a könyv segítségével már szeptember végéig készen állnak a terveink a hétvégi sétákhoz. Csak megerősíteni tudom, amit a könyv fülszövegében is írnak: “Nélkülözhetetlen kézikönyv szülőknek, nagyszülőknek, óvó néniknek, tanároknak.”

Kocsisné Péterfy Hajnal

Kapcsolódó link: Jel-kép kiadó