A Watsu (vízi shiatsu)

A Watsu (vízi shiatsu)

A Watsu fantasztikus élmény, adni-kapni egyaránt: masszázs, lebegés, spiritualitás, rendkívül hatékony stresszoldás, együtt áramlás a vízzel, önismeret, lelki felfedezőút, a határaid kitágítása, gyógyulás a test energiarendszerének szintjén, kellemes kényeztetés, mély ellazulás és még oly sok minden egyben! (Nandu)

A Watsu (water shiatsu, azaz vízi shiatsu) egy vízben végzett terápiás eljárás, mely ötvözi a klasszikus mozgásterápia elemeit a zen shiatsu (japán masszázstechnika) és a relaxáció elemeivel.

Az egy órás, egyéni kezelést a terapeuta meleg, 34-35°C-os vízben végzi. A gyakorlatok közben a kezelendő személyt a karjaiban tartja, lebegve mozgatja át az egész testét. A kezelés közben az adó fél kifinomult műszerré válik, mely érzékeli a kapó testének-lelkének minden rezdülését, a testben mozgó energiák változását és érzékenyen reagál rá.

Mikor alkalmazható a Watsu?

A Watsu mindenki számára hasznos, átmozgatja az ízületeket, ellazít, regenerál, feltölt energiával. Azonban vannak olyan állapotok, betegségek, melyeknél ez a terápia kifejezetten ajánlott.

A meleg vízben való kimozgatás és masszázs számos betegség kezelésében kitűnően alkalmazható, mint pl. központi idegrendszeri sérüléseknél, krónikus mozgásszervi megbetegedésekben, háti- keresztcsonti panaszok esetén vagy pszichoszomatikus problémáknál.

A vízben végzett lassú, lebegő mozdulatok az idegrendszerre is nyugtató hatással vannak, így a Watsu hatékony a stressz, lelki megterhelés okozta testi-pszichés panaszok enyhítésében. Depresszióban szenvedők, illetve hiperaktív gyermekek kezelésében is nagy sikerrel alkalmazzák.

A várandósság idején is nagyon hasznos ez a terápia. Mély nyugalmat, boldogságot ad, segíti az önmagunkkal és babánkkal való kapcsolatot, relaxál és feltölt. A meleg vízben való lebegés, az Ősóceán élménnyel, a méhen belüli élettel is kapcsolatba hozható. Így újra átélhetjük ezt az éteri lebegést, amit mi is megtapasztaltunk magzatként, illetve, amit kisbabánk átélhet méhünk magzatvíz-tengerében lebegve.

A vízzel való munka általános szabályai

Mivel a watsu kezelések meleg vízben folynak, ennek a foglalkozásnak is vannak kontraindikációi, melyek megegyeznek a vízben, meleg vízben való tartózkodás általános szabályaival. Súlyos szív- és érrendszeri, keringési, légzési rendellenességek esetén, fertőző vagy lázas állapotok, nagyobb bőrfelületre kiterjedő fertőzések, sérülések esetén a vízben való tartózkodás tilos!

Ezen felül a személyes higiénia mellett, ügyeljünk az óra utáni megfelelő folyadékbevitelre, hisz a vízben történő közel egy órás mozgás, mozgatás hatására, akár fél liter víz is “eltávozhat” szervezetünkből!

Találkozásom a Watsu-val

A módszert Harold Dull alkotta meg 1980-ban. Azóta világszerte számos terápiás központ alakult, elismerve e különleges módszer hatékonyságát. Magyarországon még újdonságnak számít ez a terápia, hazánkban először 2007. júniusában került sor az első hivatalos watsu tanfolyam megrendezésére Budapesten. A tanfolyamon 11 tanítvány vett részt, tízen Magyarországról, köztük én is.

Számomra a Watsuval való találkozás olyan mélyreható élmény volt, amihez hasonlóval még nem találkoztam. Úgy éreztem, megtaláltam a helyem, minden tekintetben. A munkám szempontjából a watsuban és a közösségben is. A csapat már az első napon egy egységgé forrt össze és az összhang napról napra csak erősödött. Napi 12-13 órát töltöttünk együtt, egy héten át. Mindenki kezelt mindenkit és egyben önmagát is. Bizony nagy utat tettünk meg együtt. Tudásban, gondolkodásban, önmagunk felfedezésében. Oktatóink Basia Szpak és a segédje, Kristoph fantasztikus tanárok és csodálatos emberek is egyben. Tőlük tanultuk a szeretetteli, tudatos érintés és ölelés művészetét, mely leold az emberről minden sallangot, konvenciót, elmos minden akadályt és gátat, ami elválaszt igazi Jelenlétünk, Önmagunk megtapasztalásától. Szerintem ez egy kivételes, mással össze nem hasonlítható terápia és nagyon hálás vagyok, hogy részem lehetett egy ilyen csodálatos és intenzív élményben.

Gyógytornász, Aquanatal oktató, babaúszás oktató, hidroterapeuta. A PTE Gyógytornász szakán végeztem 2003-ban. Elvégeztem a Birtlight® kismama jóga oktatói tanfolyamot. a Watsu, vízi terápiás módszerrel is, amellyel 2007-óta foglalkozom és babaúszás oktatóvá is váltam. Ezek a módszerek hatékonyabbá teszik a szülésre való felkészülést, ezért szívből ajánlom nektek! Amint láthatjátok "vízi ember vagyok", várom kérdéseiteket a következő témakörökben: szülésre felkészülés, Aquanatal, kismama jóga, szülőpozíciós jóga, babaúszás.
Előző cikkAz aranyóra
Következő cikkSzülés utáni depresszió

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..