Bizarr, mégis normális tünetek a terhesség alatt

Bizarr, mégis normális tünetek a terhesség alatt

A várandósság varázslatos, gyönyörű dolog, egy csoda, stb, stb. Ezekkel mindenki tisztában van. A terhesség viszont mindezeken felül rendkívül furcsa is. Vannak tünetek, mint a reggeli rosszullét, ízületi fájdalmak, vagy hogy minimum tizennyolc alkalommal kell kimenni a mosdóba egy éjszaka alatt – ezek mind közismertek, azonban felbukkanhatnak a terhességnek olyan mellékhatásai is, amik inkább bizarrnak hangzanak, mégis normálisak. Íme néhány példa!

A körmök megemelkedése

Az onkolízis nevű állapot régóta ismert, és tény, hogy gyakran sújt terhes nőket. Lényege, hogy a köröm megemelkedik a körömágyról, szélsőséges esetben pedig le is eshet, ugyanúgy, mint amikor egy hatalmas ütés éri a körömágyat. Durván hangzik, de volt már rá példa.

Őrült álmok és rémálmok

A korábbiaknál intenzívebb, életszerűbb és őrültebb álmok megjelenése szokásos tünete a terhességnek. Ennek oka az a szélsőséges hormoningadozás, ami az érzelmeidet is befolyásolja ebben az időszakban, és hatással van az álmokra, ezzel együtt pedig megnöveli a rémálmok kockázatát is. A várandósság csupa öröm, nem igaz?

Sötétebb és nagyobb mellbimbók

A terhesség egyik legismertebb velejárója a mellek növekedése, ez azonban magával hordozza a bimbók növekedését és elsötétedését is, amivel sok nő talán nem számol, és meglepetésként éri. Ennek a jelenségnek is természetes oka van: az újszülöttek homályos látásukkal könnyebben rátalálnak a táplálékforrásra.

>> HASZNOS TERMÉKEK SZOPTATÁSHOZ <<

A haj (és testszőrzet) változása

A megnövekedett ösztrogénszint hatására sok nő tapasztal fényesebb és egészségesebb hajat a várandósság alatt. Ám nem ez az egyetlen terület, ahol a szőrzet változásokon megy át: igen gyakori, hogy a testszőr növekedése lelassul, néhány esetben pedig teljesen meg is állhat! Talán ez az a két tünet, ami leginkább kárpótolni képes minket a terhesség egyéb, kellemetlenebb hatásai miatt.

Woman, Blow, Blowing, Nose, Hand Chief, Grey, Blond

Orrdugulás

A terhességi hormonok gyulladást okozhatnak az orrüregben, minek hatására a nyálkahártya váladékot kezd termelni. A jelenség neve terhességi rhinitis, és a várandók nők csaknem 30%-a tapasztalja. A jó hír, hogy a szülés utáni pár hétben már meg is szűnik, ám addig igencsak kényelmetlenné teheti az életet, hiszen már olyankor is nehezedik a légzés, amikor a baba akkora, hogy elkezdi nyomni a bordákat.

Orrvérzés

Az extra váladék mellett a hormonok tágítják az ereket is, és nem ritka, hogy a nyomás miatt elpattan egy hajszálér az orrban, ami vérzést okoz. Ki gondolta volna, hogy a terhesség ennyi mindennek teszi ki az orrunkat?

Testhőmérséklet-ingadozás

A hormonok okozta vad testhőmérséklet-ingadozások rendkívül bosszantó, de teljesen normális velejárói ennek az időszakban. Olyan, mint egy bepillantás az eljövendő menopauza hőhullámaiba.

Terhességi viszketés

A terhesség néha viszketéssel jár, ennek oka a bőr hirtelen történő nyúlása, feszítettsége. Ennek egy erőteljesebb változata az úgynevezett PUPPP (az angol Pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy után), ami leginkább a harmadik trimeszterre jellemző, és igen gyakori az előfordulása. A kiváltó ok nem pontosan ismert, a tünetek viszont elég egyértelműek: a has, a karok és a lábak rendkívüli viszketése. Nagyon kényelmetlen érzés, viszont teljesen ártalmatlan, és szülés után meg is szűnik.

Furcsa, fémes szájíz

Meglepően gyakori jelenség ahhoz képest, hogy mennyire kevesen tudnak róla. A tünet dysgeusia néven ismert, kiváltó oka pedig megint csak az ösztrogénszint emelkedése, ez a hormon ugyanis szerepet játszik az ízérzékelésben. A fémes, vagy épp savanyú szájíz akkor is felléphet, ha már órák óta nem is ettél semmit. Ez leginkább az első trimeszter velejárója, a másodikban pedig általában meg is szűnik.

Brush, Oral, Care, Clean, Dental, Hygiene, Female, Girl
pixabay

Íny- és fogfájás

A megfelelő szájhigiénia nem csak a babáknak fontos, de a kismamáknak is, várandósan azonban néha igazi kihívás tud lenni a megfelelő fogápolás. Terhesség alatt magasabb a testben a véráramlás (pontosabban a duplája), ez pedig duzzadt és érzékeny fogínyt tud kiváltani. Néhány nő számára az egyszerű fogmosás vagy fogselyem használata is fájdalmas tud lenni ilyenkor, a fogak pedig fokozottan érzékenyek a túl meleg, vagy épp túl hideg ételek és italok iránt.

Pigmentfoltos arcbőr

A melazma gyakori jelenség, „terhességi maszk” néven is ismert. A hormoningadozások okozzák, és bár sokan megijednek, tőle, valójában ártalmatlan tünete a várandósságnak, és a terhesség után meg is szűnik.

>> KISMAMA TERMÉKEK ÉS ÁPOLÓK SZÉLES VÁLASZTÉKA <<

Gombás fertőzés

A hormonális változások felborítják a hüvely pH-ját is, így az hajlamosabbá válik a fertőzésekre. Fontos leszögezni, hogy ez nem visszatérő dolog, rengeteg nő van, aki csak várandósság alatt tapasztalta, utána pedig soha többet.

Csuklás

Bár egyáltalán nincs bizonyítva, illetve nincs is ismert kiváltó oka, számos nő esküszik rá, hogy a gyakori csuklás a terhesség egyik korai jele. Ki tudja, talán lehet benne valami.

VIA

hirdetés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .