Tabuk nélkül – a gyerekdalok titkos tartalmáról

Tabuk nélkül - a gyerekdalok titkos tartalmáról

Felnőtt fejjel már mindannyian másként látjuk a világot. Így van ez azokkal a gyerekdalokkal is, amiket kicsiként még előszeretettel énekeltünk és mindenki azt tanította nekünk az oviba, suliba, otthon. Csakhogy akkor még nem vettük észre azokat az utalásokat, amik így később – igenis feltűnőek. Nagyon sok gyermekdalban szerepelnek erotikus utalások, melyek egész más képet festenek elénk, mint azt legelőször hittük régen. Elhoztunk nektek néhány ismert, erotikus tartalommal fűszerezett gyerekdalt, ami lássuk be, kellően illúzióromboló. Innentől biztosan más aspektusból szemlélitek majd a világot.

Elvesztettem zsebkendőmet


Gyerekdalok és mondókák – rajzfilmek gyerekeknek

Az egyik klasszikus gyermekdal, az Elvesztettem zsebkendőmet, ami jó eséllyel minden óvodában, minden háztartásban előfordul néhányszor. Régen mi is tanultuk és elég egyértelmű miről szól a szöveg, ha az ember picikét elgondolkodik rajta.

“Elvesztettem zsebkendőmet, Szidott anyám érte. Annak, aki megtalálja, Csókot adok érte. Szabad péntek, szabad szombat, Szabad szappanozni. Szabad az én galambomnak Egy pár csókot adni.”

A zsebkendő itt a hölgy ártatlanságára utal, amit elveszít, ezért mérges rá az édesanyja. A szappanozás jó eséllyel utal az intim együttlétre, hiszen hétvégén régebben is nagyobb kimenőt kaptak a lányok, így több lehetőségük volt ismerkedni és hamarabb találhattak maguknak partnert az éjszakára. Az elveszített ártatlanság után pedig már mindegy volt, azt visszakapni nem lehet – így a csók is szabad. Ez az ártatlannak tűnő gyermekdal, amit ti is látjátok valójában sokkal erotikusabb tartalommal bír, mint az elsőre tűnne.

Bújj, bújj zöld ág

Gyerekdalok és mondókák – rajzfilmek gyerekeknek

“Bújj, bújj, zöld ág, zöld levelecske… Nyitva van az aranykapu, Csak bújjatok rajta. Rajta, rajta, leszakadt a pajta. Bent maradt a macska.”

A Bújj, bújj zöld ág nevezetű gyermekdalban, mi más is lehetne az a bizonyos aranykapu, mint a leány lábai, a zöld ág a levéllel pedig a legényt jelképezi, akinek szabad a belépés az aranykapun. A pajta leszakadása az együttlét kiteljesülését, az orgazmust jelzi, a bent maradó macska pedig gyanúsan az elővigyázatlanságra utal és a macska hamarosan kisbaba formájában köszönti majd a fiatal párt.

Körben áll egy kislányka


Various Artists – Topic

Körben áll egy kislányka, lássuk, ki lesz a párja! Lássuk, kit szeret a legjobban! Azzal fordul oly gyorsan. Ezt szereti legjobban, ezzel fordul oly gyorsan. Vége, vége, vége mindennek, Vége a szerelmünknek!

A körben áll egy leányzó, ahol a kör nem lehet más, mint egy metaforikusan legényekből álló kör. A hölgy igencsak bohém életet él, hiszen, éppen azzal fordul (bújik ágyba), akit a legjobban szeret – aki a leginkább tetszik neki. Amikor éppen valaki más felől érdeklődik, az előzőt el is hagyja, így vége a szerelemnek.

Hej, Jancsika, Jancsika


OviTeve

Hej, Jancsika, Jancsika, Mért nem nőttél nagyobbra, Dunáról fúj a szél. Nőttél volna nagyobbra, Lettél volna katona, Dunáról fúj a szél. Hej, Dunáról fúj a szél, Szegény embert mindig ér, Dunáról fúj a szél. Ha Dunáról nem fújna, Olyan hideg sem volna, Dunáról fúj a szél.”

Ebben a sokak által ismert gyermekdalban, Jancsika aligha utal konkrét személyre, sokkal inkább egy kisfiú még gyermeki férfiasságának méreteit taglalja, csupán virágnyelven kifejezve. Sőt, valami furcsán gúnyos módon még belelátható a szövegbe az is, hogy a hideg időben még inkább kisebb lesz szegény Jancsika. De, ha Jancsika és kis jancsika is megnő, már lehet a férfiból katona (az ágyban is).

Ég a gyertya, ég

OviTeve

“Ég a gyertya, ég, El ne aludjék! Aki lángot látni akar, Mind leguggoljék!”

Ajaj, ebben a szintén nagyon gyakran énekelt, ártatlannak kinéző gyermekdalban csak nem egy legény gyertyájáról énekelnek, ami igencsak “ég” – melynek, ha a leány előnyeit szeretné élvezni, bizony le kell guggolnia hozzá.

Ugye, milyen érdekes így felnőttként visszatekinteni gyerekkorunk mindennapi énekeire? Nemcsak daloltuk őket, de sok helyen még komplett tánc koreográfiánk is volt. A zsebkendős dalhoz, zsebkendő, épített kapu, minden, amit egy gyermek vizuálisan látva könnyebben megjegyez. A régi életben több, mint nem volt egyszerű nyíltan szexuális témákról szót ejteni, hiszen (bár még sok helyen ma is) tabunak számítottak ezen gondolatok. Ha már beszélni nem lehetett róla, különféple népdalok szövegeiben rejtették el őket, hogy ha virágnyelven is, de mégis meg legyen fogalmazva. Az akkori korokban még a leányok szüzessége nagy kincs volt (úgy vélem ma is érték) és a házasságon kívüli (véletlen) teherbeesés szégyent hozott a családokra. Ezeket a témákat láthatjuk megnyilvánulni az említett gyerekdalokban.

Na és Ti ismertek még olyan gyerekdalt, aminek kétes értelme van? Küldjétek el nekünk Facebook-üzenetben. Ha tetszett ez a cikk és érdekesnek találtad, jelezheted lentebb a like gomb megnyomásával. Köszönjük, hogy olvastatok minket!

Ha van végeláthatatlan kérdéskör ezen a csodálatos bolygón egy adott témáról, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család tárgykörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkHihetetlen családi történetek – 1. rész
Következő cikkBizarr, mégis normális tünetek a terhesség alatt

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .