7 meglepő tény a szülés utáni szexről

7 meglepő tény a szülés utáni szexről

A szülés utáni szex gondolata tulajdonképpen kimerítőnek tűnhet az újdonsült anyukák számára, tekintve mennyi minden halmozódik fel hirtelen az életükben, kezdve a hosszadalmas fájdalmaktól és a tomboló hormonoktól az esetleges szülés utáni depresszió kialakulásán át egészen a test – sokszor maradandó – változásáig. És persze az sem utolsó szempont, hogy egy újszülöttel naphosszat való foglalkozás igencsak kimerítő, így természetes, hogy este inkább pihennél ahelyett, hogy a lepedőakrobatikát gyakorold a pároddal.

Ám jó tudni, hogy ez nem lesz mindig így, sőt egy tanulmányból kiderült, hogy a nők 94%-a elégedett a szülés utáni szexuális életével, illetve több, mint a felük azt mondta, hogy a gyermekáldás javított is a nemi életük minőségén.

Tehát mennyit is kell várnod a szülés után? A legtöbb orvos azt javasolja, hogy legalább 6 hetet adj magadnak (pontosabban a vaginádnak), hogy gyógyulhasson. A lochia (vagyis a megmaradt vér és méhszövet kiürülése) addig biztosan befejeződik. Ám mielőtt lepedő alá bújnátok, igyekezzetek szem előtt tartani az alábbi tényeket, hogy ne érjenek váratlanul az esetlegesen kialakuló helyzetek.

Valószínűleg nem lesz túl jó érzés

A feltételezés, hogy az első alkalommal jelentkező fájdalom a szülési traumából származik, igaz, egészen pontosan az alacsonyabb ösztrogénszint az oka, amely befolyásolja a hüvelyszövetek rugalmasságát – mondta el Rebecca Booth nőgyógyász, a The Venus Week szerzője. Az ösztrogénszint – folytatta – a szülés után leesik, és a szoptatás ideje alatt is alacsony marad. Amikor egy nő szoptat, különösen a kezdetekben, az alacsony ösztrogénszint a magas prolaktin- és oxitocinszinttel együttesen hasonló tüneteket produkálhat az első két-három hónapban, mint ami a menopauzánál tapasztalható: éjszakai izzadás, hőhullámok, hüvelyszárazság és gyakran a fájdalom. A szülési utáni első hat hétben még a császármetszéssel szülő nők számára is fájdalmas lehet az intim együttlét!

Egy természetes ok, amiért nem kívánod a szexet

Alváshiány, eltérő napi rutin a pároddal, illetve néhány, a testeden/testedben bekövetkező változás, amikre ráébredsz, hogy valószínűleg véglegesek – mindezek nem éppen olyan dolgok, amik szexuális hangulatba hoznának. Ráadásul ha szoptatsz, még az anyatermészet is ellened dolgozik, a szoptatás ugyanis oxitocint szabadít fel, ami jó érzést vált ki a gyermeked irányába, ám csökkenti a nemi vágyat. Ez többet között egy természetes védekező mechanizmus a szervezet részéről a túl korán történő újabb teherbe esés megakadályozása érdekében – mondta el Dr. Booth. Hozzátette, a kismamák általában örülnek, amikor ezt megtudják, lévén nem velük van a baj, hanem ez ilyenkor egy természetes állapot.

Emberek, Nő, Lány, Ruházat, Szem, Kötött Pulóver, Divat
pixabay

A vaginád valószínűleg változni fog

A korodtól és a gyermekeid számától függ ugyan a mértéke, de valószínűsíthetően tágabb leszel „odalent”. Dr. Booth szerint ez a probléma olyan nőket is érinthet, akik császárral szültek, mert a terhességi hormonok egyébként is kiszélesítik a medencét, ezzel együtt pedig a vaginát. Többek között ez az oka annak is, hogy ha egy kismama viszonylag gyorsan lefogy a szülése után, lehet, hogy mégsem megy rá a korábbi farmerja. Ezen könnyen segíthet az intimtorna, ám ha az nem vonz túlságosan, próbáld ki a Pilatest, ami szintén hatékony lehet.

Mindezeken felül: a szülés utáni szex fontos

Ha nincs meg a fizikai együttlét, vagy igencsak korlátozott, a párok leginkább szobatársaknak kezdik érezni magukat, ami csak igen ritkán vezet jóra – mondta el Amy Levine, a New York City szexuális tanácsadója. Az eltávolodás – folytatta – hosszú távon neheztelésre adhat okot valamelyik félnek. Kezdjétek csókolózással és gyengéd érintésekkel, majd haladjatok fokozatosan, amíg meg nem jön a kedved az együttléthez. Az az igazság, hogy már nem lesz idő romantikus vacsorákra és meghitt randevúkra, így a szex marad az egyik legfontosabb emlékeztető eszköz arra, hogy ti még mindig egy pár vagytok, nem egyszerűen csak anyuka és apuka. Valamint, legyünk őszinték, a szex igencsak jó hangulatjavító, ami sokat segíthet átvészelni a stresszes hétköznapokat.

Kellemes délutánok

Tea, Kupa, Pihenés, Nyugodt, Délután, Ital, Bögre
pixabay

Mire az esti lefekvésre került a sor, ahhoz is fáradt voltam, hogy egy oldalt elolvassak a könyvemből, a szexről nem is beszélve – emlékezett vissza Maryanne, kétgyermekes édesanya. Azt vettem észre, hogy a férjem sokszor le volt törve emiatt, és ez egyáltalán nem volt jó érzés. Végül kitaláltuk, hogy kihasználjuk a fiunk délutáni alvásidejét az együttlétre. Ez levette a „terhet” az estéinkről, és csakhamar olyasvalami lett, amit mindketten nagyon várni kezdtünk a napjainkban. Azóta is imádjuk ezeket a délutáni kikapcsolódásokat!

A szülés utáni szex talán jobb, mint gondolnád

A legtöbb nő jobban élvezi a szexet miután már szült gyereket, mint előtte. Egy lehetséges magyarázat szerint a szülés felébreszt a nőkben korábban passzív érzékeket, amelyektől érzékenyebbek lesznek a test erogén zónái, például a csikló, és mindez növeli az élvezeti potenciált – mondta Levine. A szülés ugyanakkor a nemi vágyért felelős szerveket is „helyre teszi”, sokkal stimulálhatóbbak lesznek a külső ingerek által. Sok nő számolt be arról, hogy mennyivel jobban érzik magukat a testükben szülés után, illetve intenzívebb orgazmusokat élnek át – tette hozzá.

Kívánni fogod, csak idő kérdése

Ugyanúgy, ahogyan normálisan aludni is fogsz tudni, elmenni szórakozni a barátaiddal, vagy újra gyermeket szülni, a szexet is kívánni fogod előbb-utóbb. Adj magadnak időt, hogy a tested felvehesse ezt az új életritmust, és te is alkalmazkodhass a helyzethez – mondja Christi, kétgyermekes anyuka, akinek komoly kihívást jelentett a szexuális élete helyreállítása az első szülése után. Legyünk egymással őszinték és nyitottak – tanácsolja – és emlékezzünk arra, hogy talán nem vagyunk mindig hangulatban, ám valószínűleg nem fogjuk megbánni, ha végül belemegyünk a játékba.

(VIA)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!