Anyaság, avagy hogyan legyen káosz helyett béke

FORRÁSGretchen Bossio
Anyaság, avagy hogyan legyen káosz helyett béke
Anyaság, avagy hogyan legyen káosz helyett béke

Az anyaság igazi kihívás, mégis az egyik legcsodálatosabb dolog a világon. Azonban a temérdek feladat miatt nem jut idő sokszor az édesanyának magára. S napról napra olyan, mintha egy napban a 24 óra vajmi kevés volna.

Gretchen Bossio a mom.com oldalon elmesélte, hogy neki milyen trükkjei vannak a hétköznapokra, amivel békét teremt a lelkében és a mindennapokban is. Pillantsunk bele a történetébe és a családi életébe kicsit.

„Gyakran viccelek a legjobb barátnőmmel, hogy szükségem lenne néhány plusz órára a napomban. Mintha egy 25 órás munkanap egy valóra vált álom lenne. Heti hét plusz óra nagyon jót tenne nekem, hogy befejezzem a teendőimet. […] Éppen ezért kialakítottam néhány szokást, amellyel megkaphatom azokat a plusz időszakokat a hétköznapjaim során, amire annyira vágyom.

Kíváncsi vagy az anyaság ezen rejtett ötleteire? Tarts velem!

Ne aggódj, ezek nem a bejáratott „csak akkor csinálj rendet, ha végeztél a konyhában, hogy később időt takaríts meg” típusú trükkök. Elméletileg ezeknek van értelme. Mégis amikor a babát sárgarépapüré borítja, és az óvodásnak sebkötésre van szüksége, a szennyes meg kiömlik a szennyeskosárból, akkor a konyhai takarítás élvez prioritást. Vannak IGAZI kialakítható szokások, amelyek – legalábbis számomra – segítettek egy békésebb napot megteremteni. Szóval, barátom, az életem egyszerűsítése iránti állandó törekvésem eredményes volt. Ezért megajándékozlak egy maroknyi ötlettel, hogy a te életed is egyszerűbb lehessen.

Hasznosítsd újra a ruháidat!

Az a helyzet, hogy ha meglátsz engem két egymást követő napon, valószínűleg ugyanabban a ruhában leszek. Igen, így van, két nap is ugyanazt viselem. A tisztaságmániásoknak üzenem, hogy nyugalom… minden nap cserélek fehérneműt, inkább a pólóról, cipőről és nadrágról beszélek ruházat alatt.

Legyen egy „szuper-hármas” listád!

Free Ingyenes stockfotó álló kép, anya, arckifejezés témában Stock Photo, anyaság
pexels

Minden este lefekvés előtt feljegyzem a „szuper-hármas” listámat. Ez a legfontosabb tennivalóim listája a következő napra. A kötelező tennivalókból áll. Semmi más. Ez képes megtartani a fókuszt és segít, hogy ne kapkodással kezdd a napot. Minden reggelre meglesz a kötelező hármas, amit mindenképp elvégzel. Ez már összességében segíthet, hogy eleve dicséretesen induljon a nap.

Adj zsebpénzt az idősebb testvérnek, hogy a kistesóra vigyázzon!

Miközben gépelek, a 9 évesem a kisöccsére felügyel. Felajánlottam neki 3 dollárt egy óráért, és élt a lehetőséggel. Ez minden szempontból győzelem:

Pénzt keres – és mindig spórol valamire!

  • A picifiam megtanulja, hogy az édesanyján kívül valaki másra is támaszkodhat és más is vigasztalja. Továbbá így a kötelékük is erősödik.
  • A legidősebbem biztonságos környezetben tanulja a felelősséget – csak egy szobával arrébb vagyok.
  • A zökkenőmentes óra lebonyolítása érdekében „elvonulásom” előtt (a másik szobába) körvonalazzuk, hogy milyen tevékenységeket csináljanak együtt, és mi indokolja, hogy szóljon nekem.

Az a fránya mosás – legyenek mosási napok kijelölve!

A családomban mindenkinek van saját szennyeskosara és saját mosási napja. Aznap reggel, amikor ők vannak soron, bedobják a koszos ruhájukat a mosógépbe, mehet a mosás, ebédidőre átteszik a szárítógépbe, majd lefekvés előtt összehajtják és elteszik. Minden egy nap alatt elkészül családtagonként! Aztán már csak a saját szennyesem marad. És igen, ezt még az én kisebb gyerekemnek is megtanítom. Igaz, neki még sokat segítek, de ő is megtanulja a rutint, és néhány év múlva különösebb segítség nélkül meg tudja oldani ezt a kisebb házimunkát.”

Gretchen Bossio ötleteit úgy gondolom mindenképp érdemes lehet kipróbálni. Hiszen tapasztalatai sok édesanyának segíthetnek. Nektek mik azok a dolgok, amik leginkább békét teremtenek a szürke és rohanó hétköznapokban?

Vajon milyenek egy boldog kisgyerek szokásai?

hirdetés
Ha van kimeríthetetlen téma és témán belüli kérdéskör ezen a csodálatos bolygón, úgy vélem ezek pontosan a gyereknevelés és a család témakörei. Minden nap hoz némi változást, mindig jönnek újabb és újabb fordulatok a világban, mindig lesznek időszerű kutatások, melyekről igenis érdemes írni. Önnön gyermekkori tapasztalatokat, személyes gondolatokat, szakmai cikkek fordításait öntöm szavakba. Az írás az életem fő mozgatórugója. Legyen szó cikkekről vagy versekről, izgalmasnak és gyönyörűnek találom az alkotás ezen módját. Az információáramlás könnyeden zajlik modern világunkban, ezért nagy lehetőség számomra, hogy egy ilyen nagyszerű közösséggel oszthatom meg mondandómat, mint amilyenek Ti vagytok!
Előző cikkVajon milyenek egy boldog kisgyerek szokásai?
Következő cikk3 módszer a hála kifejezésére

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .