A terhesség nyolcadik hónapja

A terhesség nyolcadik hónapja

Hosszú út áll mögötted, előtted viszont annál kevesebb, ha éppen a nyolcadik hónapja várod kisbabád evilágra jövetelét. Most már indulhat lassan a visszaszámlálás, ha eddig ne azzal telt volna el minden napod, hiszen kisbabád rohamosan növekszik és nemsokára minden készen fog állni, hogy a kezeidben tarthasd születése után. Az utolsó két hónap nem egyszerű, hiszen a türelmetlenség tetőfokára hág, s a fáradékonysággal karöltve igazán képesek megterhelni az édesanyát, mind fizikailag, mind mentálisan. Most pedig nézzünk néhány nyolcadik hónapra jellemző dolgot, hogy felkészülhess rá valamelyest, mi is vár rád.

Hogyan fejlődik a baba ebben a hónapban?

Ha nyolc hónapos terhes vagy, a kicsi gyorsabban fog hízni és egyre közelebb kerül a várható születési súlyához. A fején lévő haj most már növekedni kezd. A csecsemő agya tovább fejlődik, egészen addig a pontig, amikor már jobban képes érzékelni a testhőmérsékletet – ez egy olyan funkció, amelyre szüksége van, ha az anyaméhen kívül lesz. Noha a csontok egy része megkeményedik, koponya még mindig puha, hogy könnyebben áthaladjon a szülési csatornán, amikor az idő eljön.

GYEREKRUHÁK SZÉLES VÁLASZTÉKA

Lehet, hogy gyermek kissé aktívabb lesz ebben a hónapban. A csuklástól a nyújtózásig és a rúgásokig elképzelhető, hogy nyolc hónapos terhesen közben még jobban érezhető mozgásokat fogsz érezni. Itt egy nagyon szuper videó, amely képes szemléltetni, hogy a harmadik trimeszterben miként fejlődik kisbabád:

8 hónaposan a test változásai

A nyolcadik hónapra kiemelkedően fontos, hogy egészségesen táplálkozzunk, hiszen a gyermek növekedése végett mindennél lényegibb lesz, hogy a szervezeted megkapja a szükséges tápanyagokat. Most már kettő helyett eszel, így minden, amit beviszel étkezések alatt az szolgálja kisbabád egészségét is. Továbbá a megfelelő étkezés sokat segíthet az energiaszinted normális intervallumban tartásában.

HA MÉG NEM VETTETEK BABAKOCSIT ITT AZ ALKALOM

Mivel a pocakod rohamosan növekszik ez időnként lelassíthat a mindennapokban és fáradtabbá is tehet, viszont helyes étkezéssel plusz erőre tehetsz szert, melynek hatására könnyedebb lesz együttélned a benned növekvő új élet térhódításával. Ilyenkor már gyakorta a mozgás sem egyszerű, az éjszakai elalvásról ne is beszéljünk, viszont az egészséges életmód betartása kiemelhet a hirtelen fellépő extrém nehézségek közül.

terhes nő rajz
pixabay.com

A szülés közeledtével elhatalmasodhat azokon is a szorongás érzése, akik alapvetőleg nem szoktak hasonló dolgokat érzékelni. Viszont ez önmagában természetes folyamat, az izgatottság normális, ha előbújik, hogy teret hódítson magának, hiszen hamarosan életet adsz gyermeketeknek…

Ilyenkor rengeteget segíthet, ha relaxációs gyakorlatokat végzünk, amikor csak befelé fókuszálunk és gyermekünkre összpontosítunk. Bízzunk abban, hogy anyai ösztöneink kisétálnak rejtekhelyülről és mindent a legnagyobb rendben kezelünk majd. Nem, nem lesz egyszerű feladat, de ennél csodálatosabb célja nem is lehetne egy embernek, minthogy önnön vérét felnevelje és láthassa, ahogy napról napra elsajátítja az élet nagy dolgait.

Jól jöhet még ilyen esetben az olvasás, meditáció, a masszázs, a jóga vagy zenehallgatás. Ezek mind olyan folyamatok, melyek kikapcsolják az embert a hétköznapi stressz alól, ezért képesek lehetnek a terhesség alatt fellépő szorongást is csillapítani.

Ezeken felül felléphetnek még olyan tünetek is, mint a légszomj a növekvő pocakod miatt, az aranyér a fokozott vérkeringés végett, visszér a megnagyobbodot vénáid következtében vagy lábgörcsök, melyeket még nyugodtan kezelhetsz terhesség velejáróiként…

Bármi egyéb oda nem illő tüneted lenne, inkább kérdezd meg kezelőorvosod, ő készséggel segíteni fog mindenben, amiben csak tud.
Hamarosan érkezünk az utolsó hónappal! Addig is csodálatos, egészséges babavárást kívánunk!

Használt forrás: https://www.pampers.com/

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!