Terhesség – 9. hónap, a visszaszámlálás megkezdődik

Terhesség - 9 hónap, a visszaszámlálás megkezdődik

Biztosan már az első pillanattól kezdve, hogy tudomásodra jutott a tény: családotok bővülni fog, repesve vártad gyermeketek érkezését. Most viszont elérkeztünk az igazi visszaszámláláshoz, hiszen csupán egyetlen hónap van hátra a csemete világrajöveteléig. Egyetlen hónap múlva kezeidben tarthatod, láthatod a pofiját, érezheted a jellegzetes baba illatot, hallhatod a kacagását és őrülten figyelmes anya üzemmódba fogsz vátlani, aki teljes lényével a kicsi lelkére tud kapcsolódni. Hidd el, ez az anyai ösztönöd rengeteget fog segíteni, hogy mindig megérezd mire van éppen szüksége az újszülötteteknek. No de, ne szaladjunk ennyire előre, hiszen még hátra van a kilencedik hónap, amiről beszélnünk kell, mielőtt belevágunk a gyermeknevelés rejtelmeibe.

Tested számára egyre inkább terhelő érzés lesz a picike, hiszen ahogy a súlya folyamatosan gyarapodott, úgy a teher a derekadban és a hátadban egyre nagyobb, de ez már nem lesz sokáig így, hiszen alig egy hónap és megszületik a csemete. Az eddigi tünetek erősödhetnek, és valószínűleg folytatódni fognak. A fáradtság, az alvási problémák, a vizeletmegtartási nehézségek, a legszomj és a striák megjelenése teljesen normális folyamatnak mondható. Néhány mazgat ilyenkor a méh alsó részébe helyezkedik, ami enyhíthet a gyomorégésen vagy a székrekedésen.

NAGYON SZUPER ETETŐSZÉKEK A KICSINEK

terhes pocak fekete fehér
pixabay.com

A vizelési inger erős megléte valószínűleg amiatt van, mert a baba növekedése nyomja a húgyhólyagot és ez nagyjából napijegyet fog váltani a mosdóba, hiszen elég gyakori vendég leszel ott. Ha úgy érzed, hogy tüsszentés, nevetés alkalmával szivárog a vizelet használj betétet, ami megóv a kellemetlen percektől.

A folyadék visszatartása végett a szervezeted produkálhatja a végtagjaid, főleg lábaid duzzadását. Ezért a hormonok is felelősek, illetve a méh növekedése nyomást gyakorolhat vénákra, amelyek csökkentik a vér áramlását a test alsó feléből a felső felébe. Azért, hogy enyhüljön ez a tünet, tedd fel magasabbra a lábad, amikor teheted és kerüld a hosszú ideig tartó ácsorgást.

Medence tájéki nyomás amiatt léphet fel, mert mind a szervezeted, mind a kicsi készül a szülés/születés napjára, leereszekedik medence tájékra és ez hátrányos érzést kelthet, mivel nyomja a hólyagot és a csípőt is. Előnye, hogy lélegezni könnyebben fogsz tudni, mert a tüdőre jóval kevesebb nyomás fog érkezni.

A csecsemő változása

A kisbabád változása a kilencedik hónapban az alábbi videóban nagyon szépen megfigyelhető:

Lista, ami jól jöhet az utolsó hónapban

  • Végső előkészületek: 9 hónapos terhesen már nem árt előkészíteni a babaszobát, illetve berendezkedni a megfelelő babaápolási termékekkel, hogy ne az utolsó pillanatra maradjon a rohangálás. Érdemes lehet, ha van nagyobb fagyasztónk, olyan ételeket főzni, amik elállnak és kiolvasztani kell csupán, különösen akkor, ha nincs aki főzzön nekünk az első hetekben felépülésünk során. Illetve eleve előnyös lehet, ha nem kell időt fektetni külön a főzésre, eleinte bőven lesz elég újdonság és teendő, ami minden időnket felemészti.  
  • Tervezzük meg a kórházi látogatásokat és a szülés utáni teendőket: Gondolj arra, hogy kivel szeretnél bent lenni a szülőszobán, hogy kikkel szeretnél még bent találkozni, kitől fogadsz el segítséget. Abban az időben, amíg bent tartózkodtok a picivel nem mindegy, hogy kikkel töltesz időt, s kiket látsz igazán szívesen.

BABAHORDOZÓK SZÉLES VÁLASZTÉKA

  • Babaneveken való gondolkodás: Ha a tökéletes nevet keresitek még mindig, már nincs túl sok idő dönteni róla, hogyan is szeretnétek szólítani a kicsit. Ezen oknál fogva érdemes lehet összeírni mindent, ami eddig szóba jött, hogy el tudjátok kezdeni kizárni azokat, amik biztosan nem betfutó. Már vannak internetes névgenerátorok is, melyek nagyban segíthetik ezt a feladatot.
  • Aludj, amennyit csak tudsz: Mivel a szülést követően, különösképp, ha nehéz alvó lesz a pici, nem fogsz túl sokat aludni, így még most aludd ki magad, amennyiben képes vagy jól aludni a nagy pocakoddal együtt is. Tedd félre a teendőket és pihenj amennyit csak lehetséges. Menj megfelelő masszázsra, nézz filmeket, olvass és kapcsolódj ki, a még “babamentes napokban”.

Nos, nincs más hátra, mint tűkön ülve várakozni… még próbáld meg kiélvezni a hónapot, amikor “egy testen osztoztok” drága kincseddel. Hamarosan megérkezik! Jó egészéget kívánok Nektek és nagyon sok boldog évet közösen!

Írni számomra olyan, mint egy könnyed lélegzetvétel. Szükségem van rá a mindennapi létezésem kiteljesedéséhez, hiszen a szavak mindenkor körülvesznek minket, legyenek kimondott vagy kimondatlan formában. S egy kimondatlan szó: számomra elfecsérelt gondolat. Ezért szükséges mindenkor mindent lejegyezni. Talán így nem vész el a mondanivaló, talán így idővel mindenki szeme kinyílik az olvasás és az alkotás pótolhatatlan örömei felé. Az írás éltet - a lehetőség pedig, hogy megoszthatom gondolataimat csodálatos emberekkel - az egekig emel. A felhőkön való élet pedig, a végeláthatatlan lélek legzseniálisabb atmoszféráját adja meg.
Előző cikkVajon milyen érzés lehet a kisbabáknak a születés?
Következő cikk5 apróság, amit igenis megérdemelsz anyaként – nőként!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!