Az éjszakai fények veszélyei

Az éjszakai fények és a különböző hangulatvilágításért felelős berendezések számos hasznos funkcióval egészíthetik ki otthonunkat, azonban – mint minden hálózati feszültségről működő villamos készülék – sok esetben okozhatnak baleseteket. Az alábbiakban ismertetjük, mire érdemes fokozottan ügyelnünk családunk biztonsága érdekében.

Mivel ezeket a lámpákat legtöbbször hozzáférhető helyen helyezzük el – pl. egy fali aljzatban –, ezért fontos, hogy a készülék kialakítása ne olyan legyen, hogy azt a gyerekek játékszernek nézzék. Sok ilyen lámpatest formáz kisállatot, mesefigurát, vagy csak nyomatként szerepel rajta, amitől a gyermek számára vonzóvá válik.

ID-10067933A másik fontos követelmény, hogy az izzót ne lehessen kicserélni a már hálózatra csatlakoztatott lámpatesten. Ezt a követelményt legegyszerűbben úgy oldják meg, hogy a burát, ami lehetővé teszi az izzóhoz való hozzáférést, csak a hálózatról leválasztott állapotban lehet leszerelni illetve eltávolítani. Ennek ellenére ez a kifogásolt termékeknél a jellemző hibák között van.

A szinte kizárólag szigetelő anyag burkolatú lámpatesteken alapkövetelmény, hogy a foglalat és annak környezetében ne lehessen megérinteni a feszültség alatt lévő fém részeket. Vonatkozik ez a burkolat illesztéseire is, amelyeknél szinte láthatatlanul veszélyesen közel kerülhet a feszültség alatti rész a megérinthető felülethez. A tapasztalatok szerint a vizsgálatok során előfordul megérinthető feszültség alatt levő kiálló foglalatrész, lámpafej is, ami áramütést okozhat.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a burkolat megfelelő szilárdságát, valamint a lámpatest tömegét, amely káros nyomatékot fejthet ki a csatlakozó aljzatra.

Ezeknél a termékeknél a lámpatestből alakítják ki a csatlakozódugót, így a készülék közvetlenül a hálózati csatlakozó aljzatba dugaszolható. Az ilyen csatlakozó dugónak lényeges méreteit és jellemzőit tekintve éppen úgy meg kell felelni az előírásoknak, mint a vezetékre szerelt dugónak.

Nem egy készülék izzója E12 menetű és ezért nem csereszabatos (szabványos: E14). Az elmúlt időszakban vizsgált 9 fajta irányfény egyike sem felelt meg a szabvány követelményeinek.

Mindezek alapján a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan vizsgálja a kérdéses termékkört. A nem biztonságos éjszakai lámpák esetében a Hatóság elrendeli azok forgalomból történő kivonását és visszahívását.

A veszélyes termékek magas aránya miatt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években a termékkör rendszeres, átfogó ellenőrzését, termékbiztonsági vizsgálatokat, a veszélyes termékek forgalomból való kiszűrését.

A már letiltott irányfényeket ezen a linken találhatja. A nem biztonságos készülékeket és az NFH által letiltott egyéb veszélyes termékek itt érhetőek el. Amennyiben úgy véli, hogy az Ön által vásárolt termék nem biztonságos, kérjük, jelentse a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál!

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..