Az idegrendszer éretlenségének jelei

Az idegrendszer éretlenségének jelei

Azt szokták mondani, hogy nem érdemes a gyerekünket másokkal összehasonlítani. Ám, bizonyos esetekben, látványos eltérések mutatkozhatnak akár a figyelem, akár a mozgás terén. Ez pedig intő jelként szolgálhat a szülők számára, melyet nem szabad félvállról venni.

A lányom még csak 2,5 éves volt, de kortársaihoz képest igen nagy eltérést láttam. Ő volt az, aki nem szeretett homokozni, a játszótéren fel-alá rohant egyik játékról a másikra, semmi sem kötötte le a figyelmét 3-4 percnél tovább. Nem tudott végig ülni egy 10 perces rajzfilmet, nem érdekelte a rajzolás és lényegében semmi olyan, ami koncentrációt igényelt volna.

Ekkor elvittük a kerületünkben lévő pedagógiai szakszolgálathoz – mely teljesen ingyenes -, ott pedig megállapították, hogy hiperaktív és figyelemzavaros. Szerencsére csak „enyhe” státuszt kapott, de így is egy másfél éves terápia elé néztünk. Persze a mi esetünk – épp úgy, ahogy az összes – egyedi. Nem lehet ugyanazokat ajánlani, se ugyanazt elvárni.”

Fontos, hogy minél előbb észrevegyük, mi szülők, hogy gyermekünk fejlődése valamilyen téren elmarad kortársaiétól. Sok esetben azonba – akár milyen szemfülesek is vagyunk – csak az óvodában derül ki, hogy a gyermeknek fejlesztésre lenne szüksége. Ezt fogadjuk el, vigyük el a megfelelő vizsgálatra, hisz az ő érdeke, hogy az iskolában helyt tudjon állni, valamint a kortársaival jó kapcsolatot tudjon ápolni.

Nem minden esetben kell terápiára járni!

Infinety hirdetés

Az idegrendszer érése genetikailag van belénk kódolva. Így 5 éves korig, a kisebb eltérések teljesen természetesek. Lehet, hogy az egyik gyerek már arcot rajzol, míg a miénk csak firkálgat vagy épp a mi lurkónk már szuperül mászik fára, a másik gyereknek pedig a mászókák is gondot okoznak.

Az idegrendszer éretlenségének jelei lehetnek:

  • korának szintjétől elmarad a rajzkészsége
  • rossz a mozgáskoordinációja (nagymozgás, finommotorika)
  • gondok vannak a beszédével
  • problémája van a térérzékeléssel
  • nem tud lekövetni egyszerű ritmusokat sem
  • tanulási és magatartási zavara van
  • gondot okoz számára a koncentráció
  • átlagon felüli a mozgásigénye

Amennyiben az agyban, a fent említettekhez tartozó idegpályák nem elég érettek, úgy, az idegrendszer érését serkentő tornával és különböző „játékokkal” lehet segíteni a gyermeknek – ilyen például a TSMT, Ayres torna, Sindelar program, Alapozó terápia. Az, hogy gyermekünk számára melyik a legideálisabb, kell-e otthon kiegészítő feladatokat végeznünk vele, csak egy szakember tudja megmondani.

fotó: pexels.com

Erről a témáról a Kisgyermek fejlődése rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

HISZEK abban, hogy kétgyerekes Anyának, Nőnek, Társnak, Barátnak, igenis lehet egyszerre lenni, akár napi 5 óra alvással is. TUDOM, hogy mi Nők, miért aggódunk, mitől félünk, vagy épp olvadunk el, mi az, ami kimozdít a hétköznapokból, és mivel nézünk farkasszemet nap, mint nap. CÉLOM, hogy a szavaimból összeálló cikkek informáljanak, szórakoztassanak, okozzanak meglepetést, MEGMOZGASSANAK!
Előző cikkA Nők 5 legfontosabb hormonja!
Következő cikkAnyák napi NYEREMÉNYJÁTÉK a Rendinél!