Babahordozás – de hogyan?

Ha te is érzed, hogy a babádnak, kisgyerekednek rajtad a helye, ne habozz! Kösd magadra! Igen ám, de hogyan… és hogyan ne? Csakis úgy, hogy a hordozás ortopédiai és lelki szempontból is a baba fejlődését támogassa. És akkor már érdemes úgy, hogy Neked a lehető legkönnyebb és legkényelmesebb legyen.

Ez az egészséged miatt is fontos, és azért is, hogy ne a fizikai nehézségek szabjanak gátat a hordozásnak; hogy annyit hordozhass, amennyit csak kedvetek tartja. Hiszen hordozni nem nehéz (sokkal könnyebb, mint ahogy avatatlan szemlélőként tűnik) – ha jól van rajtad a csöppség. Tehát akkor mire is figyelj?

Lábtartás

A baba lábtartása azért nagyon fontos, hogy a csípője egészségesen fejlődjön. Akkor hordozol helyesen, ha a hordozóeszköz nem csak a baba popsiját támasztja alulról, hanem teljes hosszában a combjait is – egészen a térdhajlatokig. Ez elöl-, csípőn- és hátonhordozásra és minden életkorú gyerekre egyaránt érvényes. A jó hordozás a létező leghatékonyabb csípőkorrekciós ortopédiai segédeszköz!

A baba háta

A baba gerince akkor van megfelelően megtámasztva, ha a hordozóeszköz a törzsét szorosan körbeöleli. Nem elég, ha csak a gyerek háta mögött van anyag: a hasa simuljon hozzád, ahol pedig nem te támasztod a törzsét, a hordozóeszköz kell, hogy ölelje. A megfelelő szorosság azt jelenti, hogy a testetek olyan szorosan simul egymáshoz, hogy bármerre is hajolsz, a gyermek szinte nem távolodik el tőled. Sokan meglepődnek, amikor először megérzik ezt a szorosságot. Onnan tudod, hogy túl szoros a kötés, hogy nem kapsz kényelmesen levegőt, esetleg valahol máshol érzel kényelmetlen szorítást. Ez esetben általában elég, ha hajszálnyit lazítasz rajta, és máris tökéletes az eredmény. Ha neked még kényelmes lenne, hogy a baba szorosabban (magasabban) legyen rajtad, akkor szorosabbra is kell húzni, mert túl laza! Ha ezekre a szempontokra odafigyelsz, biztos lehetsz benne, hogy a baba gerincének egészséges, ami történik vele.

A fej megtámasztása

Kicsike babánál, és később is, ha a gyerek elalszik, szükség lehet rá, hogy megtámaszd, azaz szorosan körülöleld a fejét. Ha tehát azon gondolkozol, beszerezz-e egy adott hordozóeszközt, erre a szempontra is érdemes figyelned.

Kifele ne!

Nagyon fontos, hogy a hordozott baba mindig a hordozója felé nézzen! A kifelé fordítás káros ortopédiailag, hiszen így nem tudnád biztosítani a baba számára azt a testhelyzetet, ami az egészséges csípőfejlődést támogatja. Valamint a gerince felől sem lehetnél nyugodt, mert ahelyett, hogy a hordozóeszköz a baba fejlettségi szintjének megfelelő helyzetben rögzítené a hátát, homorításra kényszeríti azt.

A babának, és neked is egészen más élményt ad kifelé vagy befelé fordítva hordozni. Ha szembe vagytok egymással, neked sokkal könnyebb, és finomabb élmény az együttlét, mert közelebb van hozzád a baba, jobban érzed őt. Ugyanez igaz a babára is: ha szembe van veled, igazán érez téged: „kéznél vagy” neki, érzi az illatod, hallja a szívverésed hangját. Ettől, valamint a szoros öleléstől és a ringatástól kapja a baba azt a végtelen biztonságot, ami a hordozás csodálatos áldása. Azért is beszéllek le a kifelé fordításról, mert azzal ennek a csodának egy jó részéről lemondanál, teljesen fölöslegesen.

Elöl, csípőn vagy háton?

Aki kifelé fordítva hordoz, azért teszi, mert a baba már nem szereti, ha hasra van kötve, arccal befelé – és persze, mert nem tudja, hogy mindezzel rosszat tesz a babának. Valószínűleg nem tud könnyedén, kényelmesen csípőn- és háton hordozni sem. Hiszen ha tudna, nem választana nehezebb és kényelmetlenebb megoldást. A babák nagy része négy hónapos kora után túl kíváncsi (5-7kg-os súly felett pedig túl nehéz) az elölhordozáshoz. Ha szeretnél a hordozás csodájából az első, pici babás időszak után is részesülni, váltsál csípőn- és/vagy hátonhordozásra!

A te egészséged érdekében is ajánlom, hogy elöl csak 5-7kg-os súlyig hordozz. Ennél nagyobb súly elölhordozása túlterheli a gerincedet és a gátadat. Érvényes ez nőre és férfire egyaránt. Ennél nagyobb súlyú babát hordozz csípőn vagy háton! Legkönnyebb háton hordozni, de – ha jól van felkötve rád a gyerek – csípőn is nagyon sokkal könnyebb, mint elöl. Minél nehezebb a gyerek, annál inkább igaz, hogy a csípőnhordozás inkább rövidtávon ajánlható, hiszen ez a gerincednek féloldalas megterhelés. Ha mégis hosszabb távon használod, érdemes váltogatni, hogy melyik oldaladon van a gyerek.

Három gyermekes anyukaként sok tanulással és tapasztalattal szakmámmá vált a baba- és kisgyermekhordozás. 2005 ősze óta tartok hordozókendő-tanfolyamokat. Azért vágtam bele, mert ahogy jártamban-keltemben a segítségemet kérték, megtapasztaltam, hogy hatékonyan tudok segíteni a hozzám fordulóknak technikai kérdésekben és a babás, kisgyerekes életmóddal kapcsolatos kérdésekben egyaránt. Örömmel segítek Neked is!
Előző cikkA magzat súlya – videó
Következő cikkOmega-3 és omega-6 az egészséges fejlődésért