Így strandoljatok a babával

babával a strandon, csecsemővel a strandon, csecsemő, strand,

Bár egyéves kor alatt nem igazán ajánlott a strandolás, megfelelő óvintézkedésekkel és egy kis odafigyeléssel megoldható, hogy senki se maradjon ki a pancsolás örömeiből.

Strand vagy vízpart?

Bátran mehettek csemetétekkel vízpartra, még akkor is, ha nem jártatok babaúszásra. A természetes vizekben, főként a tengerben már féléves kortól fürödhet a baba, persze csak akkor, ha nem túl hideg és a vízminőség megfelelő. Fiatalabb babákat is lehet vízpartra vinni, de őket szoktatni kell a vízhez: először csak a lábacskáit lógassátok a vízbe és ha élvezi, a karotokban tartva, együtt is bemehettek, fröcskölhettek kedvetekre. Piciknek kifejezetten ajánlottak a bababarát szállodák, ahol van külön babamedence, amit csak ők használnak és nyaraláskor, oktató segítségével akár a babaúszás is kipróbálható.babával a strandon, csecsemővel a strandon, csecsemő, strand
Az első próbához a 32 fokos medence az ideális, de semmi baja nem lesz az apróságnak, ha kicsit hűvösebb vízben lubickol. Ez ugyanis intenzívebb mozgásra készteti és a hidegebb vízben a bacik sem terjednek olyan gyorsan.

Támadnak a kórokozók

A fürdőzők bőréről és nyálkahártyáiról kórokozók milliárdjai jutnak a vízbe: gombák, baktériumok, vírusok és paraziták. Sokszor napok, hetek telnek el, mire megjelenik a futószemölcs, a gyermeken kitör a középfülgyulladás vagy a sokáig panaszokat sem okozó, belülről támadó gombabetegségek. Paradox módon a legnagyobb veszélyforrás a
gyermekmedence, amelyben a kórokozók szaporodásának kedvező hőmérsékletű víz van, s amelybe a kicsik nem ritkán a „testnedveiket” is beleeresztik, nem is beszélve arról, hogy a felnőttek is gyakran belemennek, de legalábbis lábukat a kismedencében áztatva felügyelnek szemük fényére. A zuhanyozás ezért is nagyon fontos.
A fürdők nedves kövein, az illemhelyiségek és öltözők padlóján ugyancsak hemzsegnek a kórokozók, ezért ilyen helyen viseljetek papucsot, használjatok úszócipőt.

A fertőzés megelőzésének legfontosabb része
a mindennapos alapos lábmosás után
a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása.

Kiszáradás, hőguta és társai

A nagy meleg mindannyiunk szervezetét megviseli, de a gyerekek még inkább veszélyeztetettek, mivel hőháztartásuk még nem stabil, így hajlamosabbak a kóros folyadékvesztésre, a kiszáradásra vagy a hőgutára. A folyadékszükséglet kielégítésekor elsősorban a természetes, édesítőszereket nem tartalmazó italokat részesítsétek előnyben: az izzadással elveszített ionokat, ásványi sókat pótló ásványvizet és friss zöldségleveket, például ásványvízzel hígított frissen préselt sárgarépalevet.
Ha gyermeketek sokat tartózkodik a napon, könnyen kaphat napszúrást vagy akár hőgutát, melyet fejfájás, hányinger, hányás jelez, súlyosabb esetekben a test hőmérséklete megemelkedik. Tilos a gyermeket lehűteni, ugyanis a gyors hőveszteségtől görcsös állapot alakulhat ki, megállhat a szív. Vigyétek a kicsit hűvösebb szobába, kínáljátok langyos folyadékkal és hívjatok hozzá orvost.

A babával strandolás 10 aranyszabálya

  1. Fokozatosan szoktassátok babátokat a vízhez. Mossátok le a lábacskáit, játszatok, így észrevétlenül megszokja a vizes közeget.
  2. Ha azt szeretnétek, hogy valóban tiszta vízben lubickolhasson csemetétek, szerezzetek be egyszer használatos úszópelenkát.
  3. Pancsolás után pótolni kell a folyadékveszteséget, de ne cukros üdítőkkel, hanem anyatejjel vagy babavízzel oltsátok a baba szomját. Nem alkalmasak a gyerekek szomjúságának csillapítására a mesterségesen előállított gyümölcslevek, limonádék magas cukortartalmuk miatt.
  4. Ne legyetek egész nap a strandon, a legforróbb időszakban húzódjatok olyan helyre, ahol biztosítani tudjátok babátok számára a zavartalan pihenést.
  5. Félóra pancsolás bőven elég a piciknek, mert elfáradnak. Vigyétek őt árnyékba, zuhanyozzátok le, törölgessétek meg saját törölközőjével, vegyétek le róla a vizes holmikat. Vízparton a fertőzésveszély nem a vízben nagy, inkább a parton, a pangó vizekben terjedő baciktól kell tartani.
  6. A szabadban való tartózkodásra a legalkalmasabbak a kora délelőtti és a késő délutáni órák, amikor a nap már nem éget. A kicsik bőre még nagyon érzékeny, ezért válasszatok árnyékos helyet, adjatok rá bő, szellős, a sugarak egy részét visszaverő fehér pamut ruhácskát, kis sapkát.
  7. Válasszatok magas faktorszámú naptejet babátoknak, amely lehetőleg természetes összetevőkben gazdag legyen, hogy ne alakuljon ki irritáció. Mielőtt elindultok a strandra, kenjétek be és 2-3 óránként ismételjétek meg a műveletet!
  8. Az esti fürdetés után is érdemes a bőr nedvességtartalmát pótló testápolót használni, hogy a baba bőre regenerálódni tudjon.
  9. A strandon is biztosítsátok babátoknak a testkontaktust és a megszokott dolgokat: a mondókázást, dalolást. Mivel idegen környezetben vagytok, megnyugtató lehet számára szülei hangja és érintése.
  10. Egy pillanatra se hagyjátok magára a kicsit, mivel akár tíz centis vízbe is belefulladhat, ha elcsúszik vagy megijed.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Újságíró, marketing menedszer vagyok. Több szerkesztőségben dolgoztam már, elsősorban a nyomtatott médiában. Nagyon szeretek írni, kiemelkedően fontos számomra a kisgyermekes témák megismertetése az olvasókkal.
Előző cikkFüles kérdés
Következő cikkSpárga vajjal, mustáros joghurt szósszal