Füles kérdés

Csecsemővel a strandon, csecsemő, strand, fülfájás

A fülfájás talán az egyik leggyakoribb gyermekkori panasz, amely télen a megfázás miatt, nyáron pedig jórészt a strandon összeszedett fertőzések következtében alakulhat ki. Dr. Dékány György gyermekorvos elmondja, mit tehetünk, hogy elkerüljük.

A két mumus

A két leggyakoribb, fülfájással járó betegség a külsőhallójárat-gyulladás és a középfülgyulladás. Az előbbi a külső hallójárat bőrének gyulladása és gyakran úszás-strandolás után fordul elő, míg az utóbbi fertőzéses eredetű, a dobüreget érinti.

A középfülgyulladás lázzal, fülváladékozással, hasogató fülfájással, fülzúgással jár és a hallás átmeneti romlását okozhatja. Sokszor kikezeletlen megfázás következménye.
A hallójárat-gyulladás szintén okozhat erős fájdalmat, de jellemzően inkább viszketéssel jár és ritkán alakul ki láz.

Csecsemővel a strandon, csecsemő, strand, fülfájás

Kép forrása: https://scubaland.hu

A fülkagyló nyomása-húzása fájdalmat okoz ilyenkor, esetleg pattanásszerű duzzanat is látható rajta, és sűrű váladék jelenik meg a hallójárat bemenetében. Hallójárat gyulladására hajlamosít, ha a fül nedvesen marad fürdetés után, mert a meleg nedves környezetben a baktériumok könnyebben szaporodnak.

Mi okozhatja?

Csecsemővel a strandon, csecsemő, strand,Strandolás közben a gyerekek észre sem veszik, hogy a fülükbe víz megy. Később, otthon piszkálgatni kezdik, mert a bent maradt víz zavarja őket, ezzel hámsérülést okoznak a hallójáratban, utat engedve a fertőzésnek. Ha csemeténk fájlalja a fülét, égő viszketésre panaszkodik, valószínű, hogy hallójárat-gyulladással állunk szemben. Az arra érzékeny kicsiknél, a fülbe jutott sampon, tusfürdő is megbonthatja a bőr védekező rétegét, allergiás jellegű gyulladás, ekcéma alakulhat ki. Ez még nem okoz komoly panaszt, csak akkor, ha klóros vagy koszos víz jut a fülbe, és felülfertőzi a gyulladt bőrt.

Hogyan kezeljük?

Az egészséges fül öntisztuló, ezért a fültisztító pálca használata szükségtelen, sőt, veszélyes, mert felsérthetjük a hallójárat érzékeny bőrét. Vegyük rá csemeténket, hogy búvárkodjon úszószemüvegben, adjunk rá úszósapkát!

Miután kijött a vízből, töröljük meg a füle környékét, és kérjük meg, hogy forgassa jobbra és balra a fejét,
hogy a fülébe jutott víz eltávozhasson.

Ne engedjük, hogy a kisgyerekek felügyelet nélkül tisztítsák a fülüket és ügyeljünk arra, hogy semmilyen idegentest ne kerüljön a hallójáratba.
Már enyhe nátha esetén is szívjuk le a váladékot orrszívóval, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a baktériumok a kicsi fülére vagy az arcüregére húzódjanak. Ha mégis megbetegszik, gondoskodjunk a fájdalomcsillapításról és vigyük szakemberhez csemeténket.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Újságíró, marketing menedszer vagyok. Több szerkesztőségben dolgoztam már, elsősorban a nyomtatott médiában. Nagyon szeretek írni, kiemelkedően fontos számomra a kisgyermekes témák megismertetése az olvasókkal.
Előző cikk„Apróságokon nem vitatkozunk…”
Következő cikkÍgy strandoljatok a babával