Baj, ha túl nagy a baba?

nagysúlyú magzat

Igen ritkán találkozhatunk a makroszómia kifejezéssel, pedig sajnos egyre gyakoribb jelenséget takar. A makroszómia a 4 kg feletti magzatokra használt kifejezés, vagyis a nagy súlyú babákat illetik ezzel a névvel. De miért kellett ennek külön nevet adni? Veszélyes lehet a nagyobb baba? A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Makroszómia?

A makroszómia pontos meghatározása:

Bármely terhességi héten megszülető magzat súlya 4000g vagy több, illetve az adott terhességi kor 90 súlypercentilise (fejlődési görbékkel meghatározott fejlődési ütem) fölötti születési súly.

Azt már tudjuk, hogy a kifejezés a nagy súlyú magzatokat takarja, de az még nem világos, miért is alkottak erre egy külön orvosi kifejezést. Az ok egyszerűen az, hogy a nagy magzatok bizony sok komplikációt okozhatnak a kismamáknak, illetve maguk is veszélyeztetettek lehetnek.
A születésnél „normál” súlyúnak a 2500 és 4000 gramm közötti babákat tekintik. A makroszómia kialakulásának okai között előfordulnak genetikai tényezők is (Beckwith-Wiedemann szindróma), de a leggyakoribb ok a cukorbetegség, a terhességi cukorbetegség illetve az IR.

A cukoranyagcsere zavarokkal már a várandósság kialakulása sem megy könnyen, sőt, nagyon sok esetben vezetnek meddőséghez. Ha azonban ezeket kezelik, akkor az akadály elhárul. A terhesség során kialakuló cukorbetegséget szerencsére igen jól szűrik, így kezelése is jól megoldott.

A terhességi cukorbetegség nem játék!

Mi okozza a nagy súlyú babákat?

A cukoranyagcsere zavarok során a glükóz sejtekbe jutását lehetővé tevő anyag egyensúlya is felborul. Ennek a hormonnak inzulin a neve, és a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik. Feladatai között azonban nem csak a cukoranyagcsere normál működésének fenntartása szerepel. Az inzulin hatással van a zsírraktárakra (elősegíti a zsírok raktározását, illetve gátolja a raktárak kiürülését), valamint a növekedésre is. Ez utóbbi okozza a gondot a magzatok esetében.

Az édesanya kezeletlen cukorbetegsége vagy más kór, mely az inzulinszint elcsúszását okozza (pl.: inzulinrezisztencia), hatással van a magzat inzulinszintjére is. A bármely okból kialakuló magas anyai vércukorszint a magzatban magas inzulintermelést vált ki, mely igényt nem biztos, hogy ki tud elégíteni a kicsi hasnyálmirigye. A magzatnak tehát már van saját inzulintermelése, ami együtt jár egy veszéllyel is. Születéskor ugyanis a meglévő magas inzulinszint az anyai magas vércukorszintet nélkülözve van jelen, így a kicsinél a vércukorszint drámai csökkenését eredményezi, magával hozva a hipoglikémia minden velejáróját.

Cukorbetegség és terhesség

Az anya magas vércukorszintje tehát magas hormonszintet eredményez a babánál is, melyre fokozott növekedéssel reagál. Alapvetően ezzel nem lenne akkora gond, hiszen a nagy babákat császármetszéssel is világra lehet segíteni. Sajnos azonban a többletsúly megterheli az anya szervezetét, szívét, komplikációkat okozhat a szülés során. Nem utolsó sorban pedig a fokozott növekedés nem csak a baba testét és súlyát, hanem a belső szerveit is érintheti, így nagyobb szívvel és májjal születik, a szívproblémák kialakulásának esélye így megnő. Mindez a hipoglikémia veszélyeivel kiegészülve komoly rizikóforrásként jelentkezik!

Mit lehet tenni?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu olvasóinak figyelmét felhívja arra, hogy a rendszeres szűrővizsgálatok mellett hatalmas szerepe van az egészséges életmódnak, a megfelelő táplálkozásnak és a mozgásnak a cukoranyagcsere betegségek elkerülésében!
Mivel a makroszómia kialakulásában nagy szerepe van az anyai túlsúlynak is, mindenképpen törekedni kell a megfelelő táplálkozásra és a diéta betartására, ha szükség van rá.

Forrás: ratkotunde.hu

Erről a témáról még a Betegség terhesen rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTartósan beteg gyermek nevelése
Következő cikkHogyan védekezz a külső hallójárat-gyulladás ellen?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..