Bébiételek és gyerekitalok mellett kampányol a Magyar Gyermekorvosok Társasága

247886jux8nbq3w-200x300.jpg

Finom átmenet helyett sokkoljuk az 1-3 éves gyermekek szervezetét a felnőtteknek készült sós, cukros és kalóriadús fogásokkal. Már azzal is egészségesebben etetnék a kisdedeket, ha a korosztály számára forgalmazott bébiételek, tápszerek és tejalapú gyerekitalok bekerülnének a menübe. – áll a Magyar Gyermekorvosok Társaságának sajtóközleményében.

Magabiztosak, ám tudatlanok az anyák?

Az 1-3 éves korú gyermekek táplálkozásával kapcsolatban több felmérést is végzett az elmúlt 1-1,5 évben a Magyar Gyermekorvosok Társasága. Közleményük szerint „az édesanyák szarvashibákat követnek el” gyermekeik táplálása során, és bár ötből négyen úgy gondolják, hogy egészségesen etetik gyermeküket, „a pozitív önértékelés azonban hiányos tudással párosul”.

A legfőbb táplálási problémák a Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint:

 • az anyukák a kisgyermekek egészséges táplálását letudják a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztással,
 • nem főznek külön a kisgyermeknek, noha „szervezete még nincs felkészülve a számára cukros, zsíros, sós, felnőtt ételekre”,
 • a kicsik kétharmada gyakorlatilag mindennap kap valamilyen édességet (puding, keksz, csokoládé, túró rúd),
 • az 1-3 évesek az ajánlotthoz képest négyszeres mennyiségű sót fogyasztanak, 30 százalékuk majdnem minden nap eszik virslit vagy felvágottat, egynegyedük pedig legalább hetente egyszer kap chipset, amit egyáltalán nem ehetne még,
 • a gyermekek 62 százaléka minden nap, vagy akár naponta többször is kap tehéntejet, mellyel a szakmai ajánlás szerint „óvatosan kell bánni, mert fél liter tehéntej már fedezi az egész napi ajánlott fehérjeigényt.”

A meglepő megoldás: bébiételek és gyerekitalok

A vázolt problémákra meglepő megoldást ajánl a MGyOT közleményében:  „Már azzal is egészségesebben etetnék a kisdedeket, ha a korosztály számára forgalmazott bébiételek, tápszerek és tejalapú gyerekitalok bekerülnének a menübe.”

A tejfogyasztással kapcsolatban hasonló állásponton van: „Fél tévhit, hogy minden reggel és este egy pohár tej kell a gyereknek. Kell a tej, de nem mindegy hogy milyen. Szoptassunk, vagy válasszunk az anyatejhez legközelebb álló tejalapú gyerekitalokat, tápszereket. Ezek jobbak, mintha tehéntejet adnánk.” – tanácsolja az édesanyáknak Dr. Szabó László, a Társaság elnöke.

További útmutatóval az egészséges táplálkozással kapcsolatban nem szolgál a közlemény, ám ígéretük szerint hamarosan nyilvánosságra hozzák azt a hiánypótló szakmai ajánlást, melyet a  Magyar Gyermekorvosok Társasága Gasztroenterológiai szekciójának vezető orvosai idén tavasszal összeállítottak.

Meglepő, hogy a közlemény csak két lehetséges alternatívát vázol fel a tipegők egészséges táplálására: vagy főzzünk nekik külön (amire a felmérés szerint az édesanyák 75%-nak nincs ideje vagy ereje), vagy ha nem tudunk/akarunk, akkor kerüljenek be a menübe „a korosztály számára forgalmazott bébiételek, tápszerek és tejalapú gyerekitalok”. Az a népegészségügyi szempontból is legkívánatosabb és legkézenfekvőbb alternatíva, hogy térjen át az egész család egy egészségesebb, csökkentett só, cukor és zsírtartalmú étkezésre, fel sem merül. Ráadásul az 1-3 éves kor még bőven az az időszak, amire vonatkozóan a WHO ajánlás így hangzik: “…. megfelelő kiegészítő táplálás mellett folytatódjon a szoptatás kétéves korig vagy azon túl.”

Étkezzen egészségesen az egész család

– „Az ilyen korú gyermekek táplálkozásának lényege az, hogy fokozatosan a család étrendjére vezessék át őket, és hogy együtt üljék körül az asztalt. A külön főzés csak akkor indokolt, ha a felnőttek nagyon egészségtelenül esznek – nyilatkozta a Babafalva portálnak dr. Ádám Borbála gyermekorvos. – Az ideális megoldás az, ha a család étrendje igazodik a kisgyermek igényeihez, vagy kis változtatással ugyanazt eszik. Erre nagyon jó példák vannak! Kirekesztő, ha a családi asztalnál a gyermeknek, vagy öregnek nem szabad ennie valamiből, mert ő külön ételt kap. A közös étkezéssel az ízlést is befolyásolni lehet, így tudjuk megalapozni a későbbi egészséges táplálkozási szokásokat.

– “Az egy 1-3 éves korban lévő gyermek már ihat tejet is, nem szükséges tápszert vagy gyerekitalt kapnia. – magyarázza a doktornő. – A WHO álláspontja szerint ezek a tápszerek feleslegesek. A bébiételek és a tejalapú, úgynevezett junior tápszerek igen drágák, nem minden család engedheti meg magának a vásárlást. Ma szomorúan látjuk, hogy hazánkban éhező gyermekek vannak, számukra már az is nagy dolog lenne, ha csak egy pohár tehéntej jutna naponta.”

Az 1-3 éves korosztály étrendjének összeállításához tanácsokat, mintaétrendeket és egészséges recepteket Gyerekkonyha rovatunkban találhatsz, szakmai alapelveket, ajánlásokat pedig a Szoptatásért Magyar Egyesület „Meddig elég az anyatej – kereskedelmi érdekektől független, tudományosan megalapozott ajánlások a csecsemőtáplálásról” című pdf formában letölthető füzetében.

Kocsisné dr. Péterfy Hajnal

Szólj hozzá Te is!

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. A fent említettekkel részben értek egyet! Én úgy gondolom minden képen jó, hogy az egészséges étkezésre sarkallják a szülőket, de nem gondolom,hogy a “korosztálynak szánt bébiételek” megfelelő út volna. Nagyon bébiétel “műkaja” ellenes vagyok! Abban már bőven nem lehet bízni, hogy a bébikaja gyártó cégek megfelelően sorolják be korosztályonként ezeket az üveges ételeket. Ha egészségesnek tartják egyálatlán a bébéiételeket, akkor megtíltanám, hogy 6 hónapos kor alatt adható legyen, illetve az is furcsa, hogy már 4-6 hós korúnak megfelelő üveges bébiételben található tejszármazék.A bébitalok zöme cukrot tartalmaz!!!
  Csak egyet látok a bébéiételek forgalmazásában: Üzlet!!! lényegtelen kit és milyen formában károsítanak.
  Egyáltalán miért is van szükség bébiételre, miért is kell pépet adni a babának, amikor 6 hónapos korú baba már önállóan képes kézzel számára megfelelő (gőz fölött) párolt zöldséget elfogyasztani és natúr állapotában gyümölcsöket!!! 🙂
  Szép napot!

 2. mi atalakiottuk az etrendünket a gyerekeknek megfelelö iranyba. csak lehelletnyi so (ha egyatalan), amugy csak zöldfüszerek, azok is modjaval (petrezselyem, bazsalikom, oregano, kakukkfü, stb.)… cukor semmi, hiszen a tipegök meg nagyon is erzik az etelek termeszetes edes izet…a borsot es egyeb pikansabb füszereket teljesen szamüztük. ha nagyon kell, akkor a felnöttek ezeket utolag is hozzaadhatjak az etelhez. (bar erröl is leszoktunk, mert a gyerekek utanoztak a bors es soszoras ritualejat :-O ) fött etel tekinteteben a tipegö kor ota nalunk elöterbe kerültek a levesek, fött zöldsegek, fözelekek (gyakran feltet nelkül), füszermentes egytaletelek…a gyerekek is imadjak, es idöközben a papajuk is! a mi tippünk tehat: ne a bebieteleket vegyük föl a gyerekek etrendjebe, hanem legyen a csalad etrendje tipegökhöz igazodo. a mi szervezetünk is halas lesz ezert, es kicsik, nagyok jobban erzik magukat. hiszen ami a kicsik szamara egeszeseges, az nekünk is csak jot tesz…

Comments are closed.