Egy időmilliomos anyuka titkai 1.: Rutinok és csoportosítás

Rutinok és csoportosítás

Soha ennyi kényelme és ideje az embernek a történelem során nem volt, mint nekünk itt és most, a civilizált világban és a XXI. században. Túlzás nélkül több életnyi időnk van az előző generációkhoz képest az élvezetekre, az önmagunkkal és családunkkal való foglalkozásra, mint korábban eddig bármikor lett volna. Hol rontjuk el akkor?

Miért van – főként háziasszonyként, családanyaként – mégis ezernyi teendőnk, aminek sokszor nem látjuk a végét? Miért olyan nehéz összeegyeztetni még ma is a munkát a családdal, miért érezzük úgy, hogy ezt vagy azt, legyen szó akár néhány perces (!) dolgokról is,egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak?

időgazdálkodás anyaPedig saját magadnak és a gyermekeidnek tartozol annyival, hogy tudatosan teszel azért, hogy maximálisan kihasználd a Neked kiszabott időt és megtanítod nekik azt, hogy ők hogyan gazdálkodjanak a sajátjukkal.

Ehhez gondoltam át és szedtem pontokba segítségül a saját „titkaimat”, melyekből az első ötöt osztom meg veletek a következő öt hét folyamán. Különbözőek vagyunk, így eltérőek az igényeink és az életritmusunk – úgyhogy ezzel az anyaggal inkább elsősorban ötleteket, tippeket próbálok Neked adni, hátha egy-kettőt hasonló vagy saját magadra szabott formában hasznosítani tudsz.

1. A legfontosabb: Rutinok és csoportosítás

A szerintem legfontosabb faktort vettem rögtön legelőre. Számomra a napi rutin azt jelenti, hogy vannak olyan mindennapi tevékenységek az életemben, amelyeket muszáj ugyan megcsinálni, de amelyeket olyan gépiesen végzek, hogy szinte már észre sem veszem. És persze utólag sem ezekre emlékszem a napomból. És ráadásul minél begyakorlottabb egy rutin, úgy tapasztalom, annál rövidebb a ráfordított idő.

Mi az, amit minden nap meg kell csinálni? Ott van példaként a reggeli menetrend: az ébredés, a gyerekek (háziállatok) ellátása, tisztába tétele, reggeliztetés, öltöztetés, fogmosás, oviba-suliba indítás – és aztán ha jut rá időnk, mi is megreggelizünk és tisztálkodunk, felöltözünk…

Ez így máris rosszul hangzik, mintha sosem lenne vége és akkor ez még csak a reggelünk… DE: ha rutinból megy és minden nap hasonló forgatókönyv szerint, akkor még némi házimunka is belefér közben szinte észrevétlenül!

Mire gondolok pontosan?

Nálam többek közt a reggeli menetrend része az is, hogy bedobok egy adag mosást a gépbe. A mosógép a fürdőszobában van, a szennyestartó az előszobában. A kettő helyiség között a reggeli rutin közben az összeköttetés annyi, hogy az ovisomnak mindig kiteszem az aznapi cipőjét, kabátját az előszobaszekrényből, esetleg a szennyesbe dobom a pizsamáját – és azzal a lendülettel egy adag ruhát is kiölelek a szennyeskosárból és amikor megyek vissza a fürdőszobába, viszem azt magammal. 1-2 perc alatt beteszem a gépbe a cuccot, mosószert, betáplálom, elindítom – és miközben a gyerek fogát mosom, egy házimunkán máris túl is vagyok!:-)

időgazdálkodás kávészünetAmíg a gyerkőc öltözik vagy reggelizik, addig pedig mosogatok. Nem ülök mellette és nézem, hogyan eszik, hanem a mosogatónál állva beszélgetek vele. Jár a kezem, de a szemem, agyam és figyelmem nála van – azaz vele foglalkozom, de közben szépen „elmosogatódik” az edény. Íme, a „házimunka kettő” is kész, pedig még csak reggel 7 óra van.

„Házimunka három” is van, közvetlenül ezután: amint a kisfiam és a férjem kitették a lábukat és elköszöntünk az előszobában és jobb kézzel becsukom a bejárati ajtót, bal kézzel nyitom is a háztartási szekrényt és azonmód kisöprök, sőt, van, hogy fel is mosok az előszobában és a nappaliban, fürdőszobában. Az egész művelet nem tart tovább 10 percnél (lemértem), de így tisztán és illatosan indul a lakás napja (és nem mellesleg a kicsinek is rögtön biztonságosabb a mászóterep).

Bónusz: A kisebbikünknek kellemes szokása, hogy bár szintén ébred a nagyobbik gyermek ovijárata előtt, némi reggelizés és dajkálás után visszaalszik legalább egy órácskára. És mivel ekkorra máris megvagyok egy mosással, mosogatással és felmosással (azaz 7:30 körül), van időm beülni egy kád vízbe a reggeli teámmal és egy könyvvel a zúgó mosógép mellé…Aztán ha megunom az ejtőzést, reggelizés közben rögtön megválaszolok néhány e-mailt. És még mindig csak reggel 8 óra van.

Mire érdemes figyelni tehát a rutinok kialakításánál?

Az első természetesen a prioritások figyelembevétele és a logisztika, azaz például a reggeli menetrendnél ki mikor melyik helyiségben van és ki után következik, ki miután mit csinál ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a készülődés – ha egy család nem az önmaga ellensége, akkor ezt igyekszik megfigyelni és betartani.

A másik fontos időspóroló tényező a „ha már erre járok”-elve, lásd az én esetemet a szennyes ruhával. Figyeld meg, merre jársz-kelsz a lakásban és ez milyen plusz rutinok kialakítására ad alkalmat?

Érdemes például rögtön reggeli után betenni a szennyes edényeket a mosogatógépbe, hiszen ugyanúgy egy mozdulat, mintha a pultra tennéd ezeket – és az már egy második mozdulatsor és új nekifutást igényel, hogy ezeket onnan betedd a gépbe, vagyis ezzel rögtön felezted a művelet időtartamát!

Vagy amikor felöltözöl a hálószobában, egy lendülettel és energiával rögtön „felöltöztetheted az ágyat is”, azaz beágyazhatsz és így nem kell újra egy kerülővel nekirugaszkodni a hálószobának – ott mára rögtön minden készen van!

A napi rutinok kialakításával igazából „tevékenységcsoportokat” hozhatsz létre, ami a tudatodban és valóban mennyiségre is felezi-harmadolja és időben is rövidíti a muszáj-tennivalókat. Valahogy úgy kell ezt elképzelni,  mint amikor például csomagküldőn keresztül egy helyről több terméket rendelsz egyszerre és így egyszer kell a postára menni érte és a postaköltség is kevesebb. Nos, a „postaköltség” itt a tevékenység(csoport)ra fordított nekirugaszkodási energiát jelenti.

Mutatok példákat a jobb érthetőség kedvéért:

időgazdálkodás gyerekekReggeli teendők, példa 1:

 • gyerekek ébresztése
 • reggeliztetés
 • edények elpakolása
 • öltöztetés
 • fogmosás (gyerekek)
 • mosakodás, fésülködés
 • felöltözés
 • reggelizés
 • fogmosás
 • beágyazás
 • mosás
 • mosogatás

Reggeli teendők, példa 2:

 • gyerekek ébresztése
 • reggeliztetés, közben mosogatás
 • öltöztetés, utána pizsama szennyesbe és egy adag ruha a szennyesből a fürdőbe, ahol
 • fogmosás, mosógép elindítása
 • öltözés és beágyazás
 • reggelizés, majd fogmosás

Látható, hogy a második példában kevesebb a tennivaló, ami az összevonásoknak köszönhetően valóban kevesebb időt és energiát vesz így igénybe, de kevesebb gondolati energiát is, mert úgy érezzük – szerintem ez egy nagyon fontos pont! -, hogy kevesebb tennivalónk van. És akkor kevesebb is lesz.

Lényeges megjegyezni, hogy ez a kevesebb figyelmet igénylő, tényleg rutinszerű házimunkák esetében működik jól. Vannak olyan tevékenységek, amelyek figyelmet és egész embert kívánnak, így szerintem például a főzés egy ilyen, ott érdemes szívvel-lélekkel ott lenni – bár ha jobban belegondolok, még annak is vannak olyan részei és fajtái, amelyek nem kívánnak állandó jelenlétet. A hozzávalók kiválasztása, mosása, felaprítása, a fűszerezés koncentrációt igénylő, rituális esemény lehet, érdemes kiélveznünk ezeket a műveleteket és „beletennünk magunkat” – ugyanakkor a húsleves azért megfő szépen magától és nem kell közben ott állnunk mellette…

A cikksorozat többi része itt olvasható>

 

Szólj hozzá Te is!

15 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Na is mond, en most olvastam vissza h miket is irtam es felall a szor a hatamon…(marint a hibak miatt:P)
  Sikerult relative kialudnom magam es most ugy ahogy az alap dolgokat meg tudtam csinalni es varom h aludjon hogy a tobbit is elvegezzem!
  Igazsag szerint szerencses vagyok mert reggel parom etet igy nyerek meg fel ora plusz alvast ami amugy nem sok de nalam az eletbenmaradast jelenti!:D Es vegre van egy olyan hetvegenk amikor nem megyunk sehova ugyhogy ha az idojaras is olyan vegre ablakot pucolhatok es kis szerencsevel tuzhelyt is!:D
  Nagyon gyerekfuggo minden! Par napja voltam a szomszedom masfel eves kislanyaval setalni es eg es fold a ket gyerek… Az enyem mar olyan teren nagyfiu (2eves) h szepen jon mellettem es semmi gond, ellehet mellete jatszoter mellet menni (mondjuk regen is) anelkul h hisztizne, de a kislany hisztirohamot kap hacsak a kozelebe mennek es ha valami csak egy kicsit sem ugy alakul mindig uvolt… Tomi is ilyen az igaz de talan nem ilyen drasztikusan.
  En mar azon is gondolkodtam h jatszotarsakat kene keresni neki akivel jatszhat es kolcsonosen le tudjak magunkat farasztani,de barati tarsasagban mi vagyunk az elso gyerekesek, rokonoknal meg vagy tul nagy ahoz h jol ellegyenek vagy nagyon messze vannak!

 2. Vannak ilyen anyukák bőven, én ismerek nem egyet, az egyik éppen tegnap mesélte,hogy a két nagyobbik gyerköccel semmi gondja nem volt, simán ment minden melletük esétre vacsora apának stb., de a harmadik mellet semilyen bevállt módszer, napirend stb. nem működik. Ilyenkor látom azt, hogy tényleg nagyon gyerek függő, hogy ki, hogyan tudja beosztani az idejét. Nekünk a nagyobbik gyerköc egy-két hónap múlva 3 éves lesz és már most könnyebb,a kisebb gyerköc meg mint már említettem teljesen más, így már tényleg van időm elmenni pisilni, sőt házi munkát végezni, de ehhez a Felfedezőnknek el kellett érnie ezt a bizonyos 3 éves kort. 🙂 Persze most is sok energiámat emészt fel, de imádom Őket és ez mindig új erőt ad.
  Lényeg a lényeg, nagyon megértelek még egy kis kitartás és könnyebb lesz remélhetőleg!! 🙂 És igazad van inkább legyen rajta mindkét szemed!
  A türelem nagyon nehéz dolog, ha fáradt és segítség nélkül vagy! De menni fog! 🙂

Comments are closed.