Gorillakölyök karácsonyra

gorillakölyök született

A budapesti Állatkert gorilláinak jóvoltából különleges karácsonyi ajándékkal kedveskedhetnek nekünk az Állatkert dolgozói. December 23-án reggelre ugyanis egy gorillakölyök született. A kicsit december 25-től láthatja a közönség N’yaoundával, az anyaállattal és a csapat másik négy tagjával együtt.

A november elején született kiselefánt mellett újabb fontos születésnek örülhetünk. December 23-án a hajnali órákban ugyanis egy gorillakölyök is született. Anyja, a 17 esztendős N’yaounda már tapasztaltnak mondható, hiszen egy másik kölyköt már sikeresen felnevelt. Mostani kölykét is féltő szeretettel és gondoskodással veszi körül. A kicsiről persze azt még nem tudni, hogy milyen nemű, és a súlyát is csak megbecsülni tudjuk (nagyjából másfél kilogramm lehet). Viszont mivel semmi jele problémának vagy komplikációnak, a jövevényt már karácsony első napján be tudjuk mutatni a közönségnek, és természetesen a két ünnep között is látható lesz.

Mától látható az újszülött kiselefánt az Állatkertben

Kis gorilla született az Állatkertben

Fotó: György László

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkozunk gorillákkal, s az idők során – a mostani kicsit is beleszámítva – összesen öt gorillakölyök született Budapesten. Az 1992-ben született Dango, az 1996-os születésű Gorka és a 2000-ben világra jött Ebobo már „kirepültek a szülői házból”, felnőttek, s azóta Madrid, Shanghaj, illetve Barcelona állatkertjeinek gorilla csapatában töltenek be fontos szerepet. Az 2010 januárjában született Bongo viszont ma is Budapesten látható.

Állatkertünk gorillacsapata a kicsivel együtt már hat főt számlál: Golo, a csapat vezérhímje, aki egyben a kölyök apja is, valamint Liesel, az idősebb nőstény, akinek 40. születésnapját az idén ünnepeltük, 1989 óta laknak nálunk. Van továbbá két fiatalabb nőstény állat, Iringa és N’yaounda (utóbbi a mostani kölyök anyukája), és természetesen a két fiatal állat, a januárban nyolcadik születésnapját ünneplő Bongo és a most született jövevény.

A gorillák szaporodása nemcsak azért örvendetes, mert a nagyközönség körében népszerű állatokról van szó, hanem azért is, mert a gorillákat a kipusztulás veszélye fenyegeti, így minden kölyök megszületése újabb lépés a faj megmentése érdekében tett erőfeszítések sorában.

forrás: zoobudapest.com
fotó: Matus Attila

További klassz programokat az Élményajánló rovatunkban találsz!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNő a GYED összege!
Következő cikkInszemináció és beültetés sokkal nagyobb esélyekkel

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..