3 éves modellprogram indult a gyermekkori elhízás ellen

Dunaharasztiban, majd Szerencsen is útjára indult a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetésével a gyermekkori elhízás megelőzését célzó program, melynek az EMMI is együttműködő partnere. A cél a gyermekek egészségtudatos életmódjának kialakítása, az egészséges táplálkozás és testmozgás, aktív életmód ösztönzése. A három évig tartó modellprogram a választott települések valamennyi érintett helyi szereplőjének összefogásában valósul meg, több ezer gyermek részvételével.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének szakmai vezetésével 2014-ben Magyarországon elsőként Dunaharasztiban indult el a GYERE – Gyermekek Egészsége Program. A program egy 2004-ben indult francia kezdeményezéshez (EPODE) csatlakozott, mely jelenleg a világ legnagyobb, az elhízás megelőzését szolgáló hálózata, és melynek elsődleges célkitűzése, hogy hozzájáruljon a jelentős globális problémát jelentő gyermekkori elhízás visszaszorításához, és egyéb, az életmóddal összefüggésben jelentkező krónikus betegségek megelőzéséhez.

A módszer hatékonysága abban rejlik, hogy a program során a gyermekeket közvetlenül és a lakóhely, az iskola és a családi normák pozitív befolyásolása révén is segíti a helyes táplálkozás, aktív életmód elsajátításában. A gyermekeknek szóló, az egészséges táplálkozást, testmozgást népszerűsítő, negyedéves üzenet-csomagok kidolgozása mellett az ezekhez kapcsolódó gyakorlati feladatok megoldásában, játékok végzésében a pedagógusok, óvónők is aktívan részt vesznek. A szülők bevonása minden egyes tematika kapcsán megtörténik tájékoztató, összefoglaló anyagok eljuttatásával, és a program teljes ideje alatt ingyenes online dietetikai tanácsadás biztosításával.

christmas-cookies-553457_640

Dunaharasztiban jelenleg több mint 3500 gyermek vesz részt a programban. Dunaharaszti mellett 2015 októberében tudatosan egy más szociális és egészségügyi problémákkal küzdő helyszínt választva egy újabb településen, Szerencsen is elindult a program a város teljes 0-18 év közötti lakossága, összesen 2 259 gyermek részvételével.

A rendelkezésre álló nemzetközi eredmények biztatóak, mivel a kiválasztott francia városokban az EPODE program 10 %-kal csökkentette a túlsúly illetve elhízás arányát a 12 évesek körében. Hazai eredményként a vizsgált célcsoportokban az elhízás legalább 3-5 %-os csökkenése már jó eredménynek számítana, hiszen Magyarországon közel minden negyedik gyermeket érint ez a probléma.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMennyit hízhat a kismama várandósság alatt?
Következő cikkElhízáshoz vezetnek gyerekkorban az állati termékekből származó antibiotikumok

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..