Gyermekvállalás – csak saját felelősségre?

Gyermekvállalás - csak saját felelősségre?

Az utóbbi hetekben bejelentett megszorítások azt sejtetik, hogy a családalapításra, gyermekvállalásra pénzügyi szempontból is készülnünk kell, mert az államra nem sokban számíthatunk. Csapó Idát, női önismereti trénert, nők és pénz specialistát kértem meg, hogy adjon néhány jó tanácsot személyes pénzügyeink menedzselésével és pénzügyi jövőnk tervezésével kapcsolatban.

– Ida, mi a véleményed az elmúlt hetekben bejelentett változásokról? Lehet, hogy teljesen át kell alakítanunk a gondolkodásunkat, és elsősorban a saját magunk erejére, forrásaira támaszkodni?

Igen, biztos, hogy át kell alakítani. Illetve már korábban át kellett volna… Úgy látom, hogy sokan akkor ébrednek, amikor szinte már majdnem késő :-(. A tevékenységem legnehezebb percei azok, amikor nagyon megszorult, vagy kimondottan rossz helyzetben lévő emberek kérnek tanácsot, és nem nagyon tudok érdemit mondani nekik. Mert nem mondhatom azt, hogy “korábban kellett volna gondolkodni, kérem szépen”… Ilyenkor jobbára meg tudom őket hallgatni, és igyekszem elkerülni, hogy kioktassam őket, amikor minimum megértésre van legalább szükségük. Persze van, akinek ez nem elég, és alkalmasint besorol imigyen magának: én is csak egy vagyok a sok közül – ő rajta senki nem segít.

Hát igen: fontos a saját felelősségvállallás a pénzügyek terén is messzemenően. Nagyon nehéz belátni sokaknak, hogy mi vagyunk a saját sorsunk kovácsai, és nekünk kell megenni azt a levest, amit magunknak főzünk. Ha fejlesztjük ideje korán a pénzügyi intelligenciánkat, ha minimálisan vezetjük legalább a bevétel-kiadásainkat, és így elkezdjük megszerezni a kontrollt a saját pénzügyeink felett, ezek már az első, de nagyon fontos lépések.

– Hogyan lehet előre készülni a gyermekvállalásra? Mit tegyen az, aki 1-2 éven belül szeretne gyermeket, tudsz-e mondani nekik valami bíztatót?

A pénzügyi terv rövid, közép- és hosszútávra egyaránt készülhet. De ezt nem akkor kell elkezdeni, amikor a pocaklakótól domborodik egy mama-has. Sajnos ez a tervezés nincs benne a kultúránkban – a válság is arra figyelmeztet, hogy benne kell, hogy legyen. Ha eddig nem tervezett valaki pénzügyileg, akkor, ha máskor nem, de MOST tényleg kezdje el.

Hosszú távon végig lehet gondolni a fontos életfordulókat, amik pénzkiadással járnak. Például: érettségi, első lakás, esküvő, első gyerek megszületése, kiesés a gyerek miatt a munkából, további gyerekek, de akár a komolyabb nyaralások, utazások költségét, vagy a nagyobb értékű beszerzéseket is. És ezeket vissza kell bontani egy időterv vonalon, hogy mikor esedékes, és ELŐTTE mennyi idővel, mennyi pénzt kell rá összegyűjteni. Ezért is kell vezetni a bevétel-kiadásokat, mert ennek alapján lehet tudni, hogy mikor mennyi pénzt célszerű ezekre a kiadásokra tartalékolni. Így elkerülhetőek a sokszorosába kerülő hitelek is.

– Mit tanácsolsz azoknak, aki most nehéz helyzetbe kerültek, például a megemelkedett hiteltörlesztések miatt

Mindenképpen kommunikálja a problémáját. Először is keresse meg a bankját, hogy milyen lehetőségei vannak. Ne várja meg, amíg annyira súlyos helyzetbe kerül, hogy nem tud fizetni. És keressen meg szakembert, jelen esetben hiteltanácsadót. Én ehhez a témához nem értek – én a személyes pénzügyeket önismereti oldalról közelítem meg -, bár igyekszem tájékozott lenni. Az biztos, hogy az nem megoldás, hogy nem fizetik a megemelkedett részletet – annyit mindenképpen fizessenek, amit korábban, és egyeztessenek a bankkal, hiteltanácsadóval, ahogy már említettem.

– Te pénzügyi önismeretet tanítasz. Hogyan segíthet ez a gyakorlatban, például az említett megemelkedett törlesztőrészletek kifizetésében?

Ha tudjuk, hogy melyik pénzügyi személyiségtípusba tartozunk, akkor jobban megérthetjük magunkat. Ha valaki költekező például, akkor kiderítheti ennek az okát, és hogyan vegye a költekezési rohamainak elejét. Ha valaki menekülő típus, és emiatt hárítja el a pénzzel való foglalkozást, megtanulhatja, hogy hogyan és miért vegye mégis rá magát, hogy a pénzkezeléssel igenis foglalkozni kell. Ha valaki tudja tudatosítani, hogy ő inkább sodródó, mint tervező ez is fontos felismeréseket hozhat.

Egy biztos, ha valaki nem tanul a hibáiból, nem hajlandó vésztartalékok képzésére, akkor amikor ott a kihívás, például egy megemelkedett deviza hitel törlesztő részletének a formájában, akkor ez figyelmeztetés lehet arra, hogy a pénzügyi intelligencia és a pénzügyi önismeret, a hosszú távú pénzügyi tervezés mennyire fontos. Megértem a tehetetlenséget, a kirobbanó érzelmeket, a dühöt, de ezeket jó lenne mindenkinek átalakítania valamilyen pozitív tetté – hosszú távon. Például innentől kezdve komolyabban foglalkozni a személyes pénzmenedzsmenttel. Az interneten is rengeteg ingyenes lehetőség van már erre, akár az én blogomon is a Gazdagnők.hu oldalon.

– Mik azok az alapvető pénzkezelési szokások, amelyekre mindenkinek figyelnie kellene, ha kevés pénze van, ha sok?

Elengedhetetlen a bevételek és a kiadások rendszeres, napi szintű vezetése, ezt már említettem is. Így tisztán látjuk a helyzetünket, és ez olyan értelemben biztonságot ad, hogy kontroll alatt tudjuk tartani a pénzügyeinket, mert egyszerűen látjuk, hogy mi a helyzet.

Nagyon fontos, és erre napjainkban sokan kénytelenek rájönni, hogy mindenkinek legyen ún. vésztartaléka, azaz olyan megtakarított pénze, ami az anyagi védettségét biztosítja. Ez azt a célt szolgálja, ha munka nélkül maradna – vagy mert megszűnik az állása, vagy nincs elég megrendelője, ha vállalkozó, vagy mert egyszerűen úgy dönt, hogy hosszabb ideig pihenni akar -, nos ehhez kell a tartalék pénz. Az alapszabály itt az, hogy az adózás utáni jövedelem 10%-át kell félre tenni, és a nagysága minimálisan 3 hónapnyi kiadásunkat, költségeinket kell, hogy fedezze. Már csak ezért is kell tudnunk a havi kiadásainkat pontosan, hogy tudjunk miből kiindulni. Azonban jobb, ha ez a tartalék legalább fél évnyi időre elég. Könnyen mozdítható banki lekötésekben célszerű tartani.

Fontos, hogy ha elkezdjük látni a nehézségeket, akkor nézzünk velük szembe, mert a problémáknak az a sajátossága, hogy addig üldöznek bennünket, amíg meg nem tanuljuk őket megoldani. Ez igaz a személyes pénzügyi menedzsmentre is.

Ida a Gazdagnők.hu honlapot tavaly május végén indította. Rendszeres blogbejegyzéseiből, ingyenes hírleveléből és e-könyvéből sokat tanulhat az, aki nyitott a személyes pénzügyei kezelésére. Rendszeresen szervez tréningeket, az idén indult az online kurzusa nőknek a pénzügyi önismeretük és pénzügyi intelligenciájuk fejlesztésére.
Az interjút készítette: Kocsisné Péterfy Hajnal 

Szólj hozzá Te is!

4 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Nem sok munkalehetőség kínálkozik jelenleg, egyszerűen nem tudsz gazdálkodni, talán a munkanélküliből?
    Azt elég könnyű elosztani:-)
    Tervezzünk, persze…a gyerek némely esetben jön és elég nagy baj, hogy ebben az országban nem érezheted magad biztonságban. És ráadásul még szülés után sem lehetsz nyugodt, mert azt a 3 évet is elvették, ami fontos a gyerek érzelmi, értelmi fejlődése szempontjából. Ennyit a fellelősségről, gondolkodhatsz felelősségteljesen, ha nincs biztosítva hozzá semmi..

  2. Na persze, én már jó ideje kommunikálok a bankommal és xarnak rám. Nem akarnak engedni a törlesztésből. Legutóbb felajánlották, hogy meghosszabbítják 16 hónappal a szerződést, de ennek fejébe csak 4000 Ft-ot hajlandóak engedni a törlesztésből. 16 hónapot nevetséges 4000 Ft-ért? Amikor azt mondtam az ügyintézőnek, hogy ez a 4000 Ft olyan, mint halottnak a csók és nem hiszem el, hogy nem lehet még többet engedni a törlesztőrészletből, akkor megvonta a vállát és mosta kezeit. Megkérdeztem tőle, hogy ugye ilyenkor marhára lesajnálják, ha egy család két pici gyerekkel utcára kerül, a lényeg az, hogy a bank behappolja a nagyösszegű pénzeket? Az volt a válasza, hogy ő ezzel nem tud mit csinálni. Én meg magamban azt gondoltam, hogy elmehet a jó….melegebb éghajlatra. Tehát ennyit ér bármilyen bank felé a kommunikáció.

  3. És miből rakjunk félre,mikor még a napi megélhetésre is alig elég az ami befolyik???A bankok pedig nem olyan “rendesek”,hogy megengedjék nekünk,hogy kevesebbet fizessünk.Nem fog belemenni abba,hogy ha eddig fizettem pl:35e Ft-ot havonta törlesztést és a válság miatt felemelte 50ezerre,hogy én továbbra is csak 35ezret fizessek!Mutasson már nekem egy ilyen bankot!!

    • A bankokkal kapcsolatban a lényeg az, hogy mindenképpen kommunikálni kell feléjük, ha gond van, nem csak várni és reménykedni, hogy majd csak lesz valami. A lakáshitelesek például kedvező feltételek mellett hosszabbíthatják meg a futamidőt, ha nem bírják a törlesztőrészletet fizetni: elengedik nekik a szerződésmódosítási díjat és a közjegyzői díj is csak ötezer forint.

Comments are closed.