Így előzhető meg a szén-monoxid-mérgezés!

A téli időszak sajnálatos velejárója, hogy mindennapossá válnak a szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos hírek. A szén-monoxid jelenlétét nem érzékeljük, mivel színtelen, szagtalan, a szervezetre gyakorolt hatásai könnyen összetéveszthetőek egyéb betegségek tüneteivel. Összegyűjtöttük, hogyan előzhető meg a baj, és milyen szempontok alapján vásárolhatunk megbízható szén-monoxid-riasztót.

A fűtési szezon beindulásával sajnos minden télen megszaporodnak a szén-monoxid által okozott életveszélyes, vagy akár halálos kimenetelű esetek. A mérgező gáz a szénvegyületek tökéletlen égése során keletkezik, így elsősorban a tüzelő és fűtőberendezésekből, valamint a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó garázsból származhat.

ID-100111158Maga a gáz színtelen és szagtalan, ezért nagyon veszélyes, hiszen riasztókészülék nélkül legfeljebb csak az általa okozott rosszullétről ismerhető fel. Azonosítását ráadásul az is nehezíti, hogy kezdeti stádiumában könnyen összetéveszthető más betegségek tüneteivel.

A belélegzett szén-monoxid oxigénhiányos állapot kialakulását okozhatja, mivel gyengíti a vér oxigénszállító képességét. A mérgezés kezdeti tünetei a fejfájás, hányás, majd súlyos esetekben eszméletvesztés és halál.

Hogyan védjük ki a szén-monoxid kialakulását?

 • Lehetővé kell tenni a kéményseprők számára az ellenőrzést, valamint szükség van a fűtőberendezések rendszeres karbantartására és a lakások levegő utánpótlásának biztosítására.
 • Szakemberrel nézessük át a fűtő és tüzelőberendezéseket, és azokat rendszeresen tartsuk is karban. Fontos a szellőzésük megfelelő biztosítása is!
 • Sose járassuk a gépkocsi motorját zárt térben, különösen, ha a lakásunkhoz közvetlenül kapcsolódó garázsban van.
 • A nagyobb biztonság érdekében célszerű egy szén-monoxid-riasztó beszerzése minden olyan helyiségbe, ahol nyíltlángú berendezés van. Olyan készüléket válasszunk, mely tanúsítottan megfelel az EN 50291:2001 szabvány előírásainak.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ajánlásai a szén-monoxid-riasztó vásárlásához

 • Mindenképpen tanácsos tüzeléstechnikai szaküzletben vásárolni ilyen jellegű terméket. Egyrészt itt a közvetlenül megtekinthetjük a mintadarabokat, kézbe vehetjük, megvizsgálhatjuk, illetve azoknak a működését az eladóval is megbeszélhetjük, továbbá tanácsot is kérhetünk, sőt az úgynevezett próbagombot is aktivizálhatjuk.
 • Ellenőrizzük az interneten az adott márkájú készüléket és csak olyan terméket vigyünk haza, amihez részletes leírást, magyar nyelvű használati utasítást nyújt a gyártó-forgalmazó.
 • Tanácsos a riasztó felszerelését szakember segítségével elvégezni – még annak ellenére is, hogy általában részletes útmutatás szolgál erre.
 • ID-100107633Mivel a szén-monoxid fajsúlya közel azonos a levegőével – így azzal kiválóan keveredik –, kitüntetett mozgási iránya nincs, a légáramlatok határozzák meg terjedését. Célszerű 1–1,5 méter távolságra elhelyezni a fűtőberendezéstől úgy, hogy lehetőség szerint az alvás vagy állandó tartózkodásra szolgáló helyiség felé nézzen 1,5–2 méter magasságban, a falak sarkától pedig minimum 30 cm távolságban.
 • Tudni kell ezekről a készülékekről, hogy mindegyiken szerepelnie kell egy teszt- vagy próbagombnak, amely segítségével megbizonyosodhatunk, hogy a készülék valóban működik-e.
 • Minden esetben győződjünk meg arról, hogy a terméken feltüntetésre került-e a CE megfelelőségi jelölés, és a készülékhez mellékeltek-e olyan írásos használati és kezelési útmutatót, amely – többek között – részletesen leírja a telepítés, az elhelyezés módját, megadja az egyes figyelmeztető- és hibajelzéseket és azok jelentését, tájékoztatást ad az egyes vészjelzésekkor szükséges teendőkről.
 • Nagyon fontos: ezek a termékek csak – a gyártó által – meghatározott ideig használhatóak, ezért különösen fontos a készüléket legkésőbb a határidő lejártakor kicserélni. Semmi szín alatt ne bízzunk meg abban az érzékelőben, amelyik ezt az élettartamot meghaladta!
 • Vegyük komolyan a jelzést: a szén-monoxid-riasztó jelzése esetén azonnal menjünk a szabadba és szellőztessünk alaposan! Csak akkor szabad gondolni az érzékelő hibájára, ha az a szellőztetést követően még 15 perc múlva is jelzést ad!

További információk elérhetők a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkInfluenza: még időben van a védőoltás
Következő cikkA túl sok fehérje sem jó a csecsemőnek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..