Így használd biztonságosan a hősugárzót és az olajradiátort!

A fűtési szezonban számos otthonban és munkahelyen olajradiátorok és hősugárzók segítségével igyekeznek fűteni, kiegészítésként az alulméretezett fűtőrendszerek mellé, illetve távfűtéses lakásokban a fűtési szezon előtt és után, amikor az időjárás indokolttá teszi.

Fontos odafigyelnünk ezekre az eszközökre, olykor a rendeltetési célnak megfelelően használva is okozhatnak balesetet, és akár tüzet is.

  • Fontos az elhelyezés helyes megválasztása – a használati útmutatóban megtaláljuk az erre vonatkozó előírásokat. A fűtőkészülékeket a nagy hőkibocsájtás miatt semmiképpen ne tegyük közel gyúlékony anyagokhoz, különös tekintettel a függönyökre.
  • Vannak ventillátorral nem rendelkező készülékek is, mint pl. a kvarccsöves hősugárzó, és az olajradiátor. Ezek a fűtőberendezések jellemzően földelt kialakításúak. A földelt készülékek esetén a csatlakozódugónak védőérintkezőkkel kell rendelkeznie, valamint azt is fontos tudni, hogy a kettős szigetelésű készülékeknél várhatóan nem lesz megfelelő a jól ismert lapos dugó, mert az csak 575 W-ig terhelhető, a hőkészülékek pedig jellemzően ennek a többszörösén üzemelnek.

thermostat-250556_640

  • A hálózati vezetéknek rendelkeznie kell tehermentesítővel, ami megakadályozza a vezeték ki-be mozgását a belépési ponton, így a villamos csatlakozás nem terhelődik, és a vezeték nem tud kiszakadni a készülékből ezzel áramütés kockázatát okozva, valamint benyomódni sem, amely szintén veszély forrása lehet.
  • Szintén áramütés-veszélyes, ha a kezelőszerv rögzítése nem megfelelő, az könnyen eltávolítható, és az alatta lévő kezelőelem szigetelése nem megfelelő – gondoljunk a mindenhez hozzányúló kisgyerekekre.
  • Ha a burkolat egyes részei vagy a kezelőszervek a megengedett értéknél magasabb hőmérsékletre melegednek, akkor égési sérülést okozhatnak.

nfh.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMire jó a supinált gyerekcipő?
Következő cikkVarázsszer igenis létezik!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..