Jön még kánikula!

kánikula hatásai, klíma, sötétítés, árnyékolás

Hogyan védheted meg otthonodat és családodat a kánikula hatásaitól? Melyik a legjobb módszer: a klíma, az árnyékolás vagy a szigetelés? Mai cikkünkben kiderül, hogy melyik alternatívából, hogyan tudod kihozni a maximumot!

A meleg ellen otthonunkat sok féle módon védhetjük, a legegyszerűbb hétköznapi praktikáktól az egészen kifinomul 21. századi megoldásokig. Természetesen mindenki egyénileg határozza meg, hogy melyik megoldást engedheti meg magának – mi igyekeztünk a lehető legtöbb praktikát összeszedni ebben a cikkben!

Honnan is jön a meleg a lakásba?

A lakás melegének 29%-át a napsütötte falakból kiáramló hő adja, a háztartási gépek 23%, míg az ablakok 21%-át teszik ki szoba hőmérsékletének. A födémet érő nap hője 17%, a bent tartózkodó embereké 6%, illetve az árnyékos fal hője 4%-ot ad hozzá. Gyakorlatilag, ha ennek megfelelően csökkentünk a hőn, akkor sokkal jobban érezhetjük magunkat otthonunkban.

A klíma ezektől nem véd!

A klíma használata során egyszerűen belülről hűtjük a lakást, így valójában a melegítő tényezőket nem szüntetjük meg. Sőt, az energiaköltésünknek akár a 40-50%-a is lehet az, amit hűtésre fordítunk – ez gyakorlatilag több energia, mint amit télen a fűtésre szánunk.

Filléres, általános házi praktikák

A leggyakoribb megoldás a vizes lepedő kiakasztása a lakásban, illetve a gyakori felmosás. Ennek legnagyobb hátránya, hogy 42°C-ban gyakorlatilag mire végigérsz a lakáson a felmosással, már kezdheted is elölről, illetve a lepedők is csak pár percig hűsítenek, utána csak a páratartalmat növelik – amitől ráadásul melegebbnek is fogod érezni hőmérsékletet. Éppen ezért ez kevésbé jó megoldás, mint az, hogy ha mást nem teszel, akkor az összes lehetséges háztartási gépet kikapcsolod, vagy igyekszel úgy elhelyezni a lakáson belül, hogy ezek hőjét ne érezd közvetlenül.

Segíthet a kereszthuzat is, ami javít a hőérzeten, de arra érdemes figyelnünk, hogy nem mindenki bírja, sokan érzékenyek a huzatra.

A napsütötte ablak ellen:

Függöny

A függöny, mint árnyékolási technika jó megoldás lehet – itt a legfontosabb, hogy úgynevezett blackout függönyt válasszunk – ezek tökéletesen verik vissza a fényt és hőszigetelő tulajdonságuk is van, ami még télen is jól jöhet majd.

Ha van kertünk és türelmünk

Hosszútávú befektetés, ha lombhullató fákat ültetünk az ablakok elé. Ezek nyáron árnyékot adnak, de télen áteresztik a napfényt – persze sok idő, míg a megfelelő magasságot elérik. Érdemes ebben az esetben végiggondolni, hogy milyen idő és energia befektetéssel jár a karbantartásuk és ezzel számolni.

Hasonlóan jó megoldás lehet, ha a ház napos falát repkénnyel futtatjuk be – ez a vadszőlővel és a borostyánnal ellentétben nem teszi tönkre a vakolatot, ugyanakkor egyfajta természetes szigetelést jelent.

Redőny és külső árnyékolás

A tökéletes redőny fehér színű, és ha lehetséges, akkor kifelé dönthető, hogy levegőt engedjen be, de afényt ne. Szakértők szerint a külső árnyékolók hatékonyabbak, mint a belül elhelyezettek, tehát érdemes zsalugáterben vagy külső napárnyékolóban gondolkodni. Ezzel gyakorlatilag az ablakon át beérkező hősugárzás nagy része megszüntethető.

De mi van a falakkal, födémmel?

Ahogy a cikk elején írtuk, a napsütötte falak és a födém sugározzák a hő 46%-át. Tehát, ha árnyékolással és odafigyeléssel tudjuk is csökkenteni a hőmérsékletet, akkor is a legnagyobb hőforrások megmaradnak. Természetesen ezek ellen is létezik védelem: a szigetelés!

A szigetelésről rengeteg információt találhatunk a neten, a legátfogóbb információt a www.kontaktbau.hu weboldal szolgáltatja számunkra, ahol amellett, hogy a szigetelés fajtáiról, a fújható szigetelésről, illetve a szigetelőanyagokról tájékozódhatunk széleskörűen, , illetve szaktanácsadóikkal előzetesen egyeztethetünk, érdeklődhetünk, majd igény szerint helyszíni felmérés keretében személyre, tetőre szabott megoldásokkal szolgálnak.

Képek forrása: Kontaktbau

Ebben a témában az Otthon rovatban olvashatsz bővebben!

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu szerkesztője, akinek célja, hogy azokat a témákat, érdekességeket megtalálja, amelyek igazán érdeklik az anyukákat, továbbá, hogy fókuszba kerüljenek a legkülönfélébb élethelyzetek, témák és tanácsok. Cikkeinek nagy része közvélemény kutatáson alapul.Az aktuális közvélemény-kutatáson TE is részt vehetsz, ehhez kövesd a Babafalva Facebook oldalát: https://facebook.com/babafalva
Előző cikk„A táskámban rúzs helyett ma már pelenka van”
Következő cikkPöttyös Panni lett az idei cukormentes torta