Varga Margit cukrász hozzáadott cukor nélkül készült tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.
A Pöttyös Panni győzelmét az Országházban jelentették be a Magyarország Tortájával. A Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya készített.
Idén hatodik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.
A verseny győztese a Pöttyös Panni lett, melyet a budapesti Zazzi Cukrászda alkotott meg.
A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet.
Az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilva réteg édessége. Ugyanakkor a szilva jól harmonizál a mákos piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé.
Vidámságot, könnyedséget sugároz, melyet a tetején található pöttyök is kiemelnek. A cukrászt a névadáskor ezek a díszek ihlették meg.
A Pöttyös Panni alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz.
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.
A Magyarország Tortája 2017-ben a Balatoni Habos Mogyoró, melyet a budapesti Horváth Cukrászda Kft. alatt futó SUGAR! Design Cukrászda cukrásza, Vaslóczki Orsolya készített, aki korábban a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megnyerte.
A két győztes tortát augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja a nagyközönség a Várkert Bazárnál.
Idén az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíjasa a Homok aranya a Horváth Cukrászdától és az Édességlabor tortája, a Kócos kajszi lett.
A négy díjazott torta nem csak a cukorbetegek választása lehet, mindenkinek ajánljuk, aki ügyel rá, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyaszt.