Karácsonyi képeslapok nagyszülőknek

Ahogy közeledik az év vége, a karácsony időszaka, egyre bővülnek a teendőink. Ezzel egyidejűleg egyre erősebb bennem a vágy, hogy lelassuljak és az ünnep várását a maga szépségéért szeressem, és ne pokoli kipipálandó feladatlistának lássam.

Évek óta törekszem arra, hogy a gyerekeim ne érzékeljék az ünnepek felnőtt oldalát. Azokat a – sokszor teljesen felesleges – elvárásokat, amiket mi támasztunk saját magunknak, majd nem tudunk maradéktalanul megfelelni nekik. Hogy a varázslatot és a melegséget lássák, minden érzékszervük beihassa az ünnep fényeit, illatait. Egyúttal megragadva a tél szépségét, elmerülne az évszak adta kincsekben és, mint minden évszakban, a természet és az életünk összhangjában.

Képeslapok világa

Nagyon tetszik a képeslapírás régimódi bája. Én gyerekkoromban átéltem a képeslap küldésének és várásának az élményét, és azzal a gondolattal spékelem meg akkori élményeimet, hogy a mai gyerekeknek kifejezetten szükségük van az ilyen lassú élményekre.

Megtanulni a várakozást, átérezni az idő jelentőségét,
kézzel írni, szeretettel gondolni valakire.

Ezeket testesíti meg számomra a képeslapok világa, és mindezért gondolom, hogy nagy öröm készíteni, és nagy öröm egy ilyen kézzel írt, vagy készített képeslapot kapni. 

A kisgyerekekkel azért hálás téma, mert rengeteg technikát lehet ötvözni, kipróbálni a készítése közben és éppen ezért korosztálytól függetlenül jó móka kicsikkel-nagyokkal. Ebbe a tevékenységbe a nagy testvérek is szívesen beszállnak, így együtt alkothat a család.

Hogy kezdjünk hozzá a képeslap készítéshez?

  • A gyerekekkel való kreatív munka alapja nekem, hogy készítsük ki előre az eszközöket, tegyük könnyen elérhetővé és vonzóvá az alkotáshoz szükséges tárgyakat.
  • Mondjuk el, mit fogunk készíteni, mik a lehetőségek, de hagyjuk meg nekik, hogy saját istenadta szabad fantáziájuk, és kreativitásuk vigye őket. Minden gyereknek vannak ötletei, és nagyon fontos, hogy hagyjuk őket, ne irányítsunk, ne akarjuk, hogy másoljanak, ezek nem szolgálják a saját önkifejezésre való törekvésüket.
  • Legyen egy jó alapunk a képeslaphoz, ami lehet papírboltban vásárolt színes karton is, de a környezet-tudatosabbak körbenéznek otthon és a müzlisdoboz kartonjára fehér, vagy színes papírt ragasztva máris kész a képeslap alap – a ragasztóból érdemes stiftes ragasztót választani, hogy ne itassa át a papírt -.

Lehetséges technikák

  1. Ujjlenyomatos képeslapok

A legkisebbekkel nagyon egyszerű az ujjlenyomatos képek készítése, ráadásul a gyerekek zöme élvezi. Megrajzolhatjuk mi a kép alapját, pl. egy fenyőfát, amire ők teszik fel némi ujjfestékkel és a saját ujjukkal a díszeket.

2. Karácsonyi képeslap papírfecnikből, szalagokból

Azok a gyerekek, akik nem szeretik összepiszkolni a kezüket, ragaszthatnak pl. papírfecni karácsonyfát, ami szintén nagyon egyszerű, és mutatós végeredményt hoz. Papírfecni helyett használhatunk dekortapaszokat, amivel nagyon könnyű bánni és nagyon mutatós lesz a végeredmény, de akár szalagokkal is egyszerű és szép képeslapok születhetnek.

Karácsonyi képeslapkarácsonyi képeslap

Saját készítésű karácsonyi képeslapok határtalan fantáziával

A kicsit nagyobbakkal már határtalanok a lehetőségek, rajzolhatnak, festhetnek, hímezhetnek színes fonallal a kartonra, nyomdázhatnak, ragaszthatnak, vagy kombinálhatják az összes lehetőséget.
Ötletadónak mutatunk néhány mintát nektek.

saját készítésű karácsonyi képeslapok

saját készítésű karácsonyi képeslapok

saját készítésű karácsonyi képeslapok

saját készítésű karácsonyi képeslapok

saját készítésű karácsonyi képeslapok

A képeslapot ne felejtsétek el postára adni, így igazán nagy lesz az öröm nagyiéknak. De aki nem szereti a sorbanállást a postán, odaadhatja személyesen is, vagy csak dobja be simán a postaládába, ha meglepetést szeretne.

fotók: pinterest

A pineket megtalálod Pinterest oldalunk Kreatív tábláján is!

Pinterest

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A kreatív időtöltéssel kapcsolatos, művészetet mint segítséget alkalmazó lehetőségek terén, fotózással, akár dekorációval kapcsolatos kérdéseitekben, vagy a gyerkekneveléssel kapcsolatos tapasztalataimmal szívesen segítek.
Előző cikkVedd észre, ha a párod hormonzavarban szenved!
Következő cikkKívül-belül segíthet a kén

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..