Karácsonyi könyvajánló gyerekeknek

Közeleg a karácsony, az ajándékozásban még mindig slágernek számít a könyv, amellyel egyszerre lephetjük meg gyermekeinket szórakozással és értékkel. Ajánlónkban 5 olyan friss kötetet válogattunk össze, amelyből minden korosztály megtalálhatja legújabb kedvencét.

Giovanna Mantegazza-Giulia Orecchia: Mit mond a bagoly? (Libri)

leszel_a_baratom_mit_mond_a_bagolyKedves és félelmetes állatok hangjait ismerhetik meg a legkisebbek a különleges fogású, „lukas könyv” humoros verséből és tarka rajzaiból. „Ahol a zöld mezőn érik a szamóca, Ott harsog a madár, s ott zeng a kabóca. Ti mit is mondotok?, fülemet hegyeztem, CSIP-CSIRIP!, KRI-KRIKRIK!, fújták egyszerre ketten.” 0-3 éves korig. Bővebben.

Vadadi Adrienn: Leszel a barátom? – Ovis mesék (Pozsonyi Pagony)

Leszel a barátom? – kérdezi teljes természetességgel az óvodában egyik gyerek a másiktól. Leszek! – hangzik a vidám válasz, és már mennek is együtt a homokozóba, a mosdóba, a babaszobába. Vadadi Adrienn ovis meséi ezekről az apró élményekről, erről a nagyon fontos három-négy évről mesélnek. Az alvásról és nemalvásról, evésről és válogatásról, barátnőkről és magányról, babázásról és építésről, vicces óvó bácsiról és nagyívű szökési tervről, rosszalkodásról és megbocsátásról. Egyszerűen, kedvesen, humorral és megértéssel. Akár most megy oviba a gyerekünk, akár ott tölti már a mindennapjait, ez a könyv neki és róla szól, és minden percébe bele tudja élni magát! 3-6 éves korig. Bővebben.

Turbuly Lilla: Talált szív (Manó)

Egy késő őszi napon Pepe, a nagycsoportos óvodás hazafelé tart anyukájával, amikor észreveszi, hogy az egyik zörgősre száradt platánlevél alól kipiroslik valami. Egy bársonyos, puha, tenyérbe simuló szívet talál. De vajon ki veszíthette el? Anya szerint egy varrónéni tűpárnája volt, apa úgy tippeli, hogy karácsonyfadísznek szánhatták. Kata, a nagytesó biztos benne, hogy egy kisgyerek ejthette el útközben a kórház felé. Pepe elhatározza, hogy megkeresi a talált kincs gazdáját. A kalandos nyomozás közben sok új barátot szerez, és karácsonyra végül minden szív a helyére kerül. 3-8 éves korig. Bővebben.turbuly_parvela_tomlinson_

Timo Parvela: Miú, Vaú és a hatalmas hógolyó (Libri)

Miú a világ legnagyobb adventi kalendáriumát találja dombtetőre épült égszínkék házikójuk előtt. A gömbölyű naptár olyan, akár egy óriási hógolyó, és mindegyik ablaka csodálatos meglepetést rejt. Barátja, Vau készítette Miúnak. De egy óvatlan mozdulattól a „hógolyó“ elindul… Legurul a dombról, keresztülhömpölyög a falun, majd elsüllyed a tóban. Visszakaphatja Miú az ajándékait? És vajon sikerül helyrehoznia Vaunak, amit a hógolyó lerombolt? Az egyik legnépszerűbb kortárs finn meseíró magával ragadó karácsonyi története barátságról és önzésről, szélhámosságról és segítőkészségről, valamint a csodáról, ami mégis bekövetkezik. 5-8 éves korig. Bővebben.

Jill Tomlinson: A pingvin, aki mindenre kíváncsi volt (Pagony)

Ez itt Ottó. Ottó pingvinfióka. Nagyon kíváncsi. És nagyon fontos feladata van… Az óriási pingvinkolónián Ottó kelt ki először a tojásból. Ül a papája lábán, és mindent, de mindent tudni akar arról, hogy mi történik vele. Mit tegyen, hogy ne legyen éhes? Miért vigyáz rá mindig másik felnőtt? Miért szükséges összebújnia a többiekkel, ha jön a vihar? Mikor nőnek ki a rendes tollai? És mikor szánkózhat végre a hasán? Miközben folyton kérdez, a nála kisebb pingvinekre is vigyáz, akárcsak egy nagyobb testvér, és megtanítja nekik, hogyan él egy igazi pingvin. Mert a változásoktól nem kell félni, elég csak hozzájuk szokni. Ajánljuk nagy ovisoknak, kisiskolásoknak, akár önálló olvasásra is. 5-10 éves korig. Bővebben.

Szólj hozzá Te is!