Karácsonyi spórolás – Kézzelfogható tanácsok!

karácsonyi ajándék becsomagolva

A spórolás az a dolog, amiről a többségünknek sok minden eszébe jut, de az, hogy ez kellemes dolog lenne, az biztosan nem. Ha pedig a karácsony egy mondatban szerepel a spórolás szóval, akkor tuti, hogy valahol nem a takarékos megoldásokra, hanem a szerény, sőt kifejezetten a szegény ünneplésre gondolunk. Pedig semmi sem áll ettől távolabb. Himer Csilla pénzügyi coach bebizonyítja.

Mi a spórolás valójában?

Hát, nem az a fűnyíró-elv szerint működő gatyaszíj-összehúzós, fogcsikorgatós önsanyargatás, ami a legtöbb embernek a spórolás szó hallatán eszébe jut. Ügyfeleim első gondolata rendszerint az, hogy ha neki spórolnia kell, akkor le kell mondania sok megszokott dologról, túl sok mindent kellene megváltoztatnia.

Ez részben igaz is. A spórolás ugyanis életmód. És ki látott már olyan életmódváltást, ami nem jár együtt – esetenként gyökeres – változásokkal? A spórolás azonban nem a változásokról szól. A változások ugyanis csak az eszközök. A spórolás igazából egy szemléletről szól. Arról, hogy az elérhető erőforrásokból, lehetőségekből hozzuk ki a maximumot. És ez már karácsonykor sem hangzik rosszul.

Milyen egy spórolós karácsony?

Mindenek előtt élvezetes. A spórolós karácsonyt ugyanis nemcsak karácsonykor, az eredmény láttán élvezheti az ember fia/lánya, hanem már akkor is, amikor a spórolós szemlélettel készül a karácsonyra.

Mit jelent ez? – a következőket:

 1. kereteket – ez pedig tervezést.
  Magyarul szabunk egy jól átgondolt anyagi keretet az egész banzájnak. És ezen belül maradunk. Az átgondoltság pedig azt is jelenti, hogy jó előre kiszámoljuk, mi az, ami rendelkezésünkre áll(hat), és ennek megfelelően hozzuk ki a lehetséges maximumot a karácsonyból. Meg azt is, hogy mindennek keretet szabunk: az ajándékokra költhető pénznek, az ünnepi vacsorára költhető pénznek, de pl. a ház díszítésére költhető pénznek is.
 2. kreativitást – pontosabban kreatív gondolkodást.
  A kereteken belül maradás ugyanis megkívánja, hogy felettébb kreatív módon emeljük az ünnep fényét – ha már nem költhetjük el az Isten pénzét, de legalábbis a bankét. (Alapszabály: hitelből nem karácsonyozunk!!!) Sok ötletre lesz szükséged, de hidd el, megéri az agyalást! El sem hiszed, milyen kevés is elég ahhoz, hogy a kicsit naggyá tehesd.
 3. pénzt ajándékba – ettől ne tessék idegenkedni, nagyon is lehet úgy pénzt ajándékba adni, hogy az személyes legyen.
  (Erről még írok a jövő hónapban.) Spórolási szempontból az a nagy előnye mindenképpen megvan ennek a módszernek, hogy így garantáltan az előre meghatározott pénzügyi kereteink között maradunk. Ezt a három alapelvet betartva simán lehet spórolós karácsonyi költségvetést készíteni.

Spórolós karácsonyi költségvetés? Az meg mi?

Kicsit olyan, mint a családi költségvetés, pontosabban a cash-flow, amelyben minden bejövő és kimenő pénzügyi tétel szerepel. Ha az egyenleg nulla, akkor belül maradtál a kereteken. Ha pozitív, akkor még marad is az előre meghatározott keretből. Ha negatív, akkor kezdj el újra számolni, mert túlfutottál a kereten!

Bevételi oldal: ez lesz a keret, amit összesen el akarsz/el tudsz költeni a karácsonyra.

Kiadási oldal: na, itt már kicsit bonyolódik a helyzet, hiszen jóval több kiadási tételed lesz, mint az egy szem bevételi. Ezért is hasznos, ha csoportosításba fogsz.

Kiadási csoportok:

 • ajándékok
 • ünnepi étkezés
 • díszek
 • egyéb

Ezen belül kell elhelyezned mindent, valahogy így:

 1. Ajándékokajándékok
 • apunak
 • anyunak
 • Katának
 • ….
 1. karácsonyi süteményekÜnnepi étkezés
 • vacsora
 • süti
 • másnapi ebéd
 • vagy bármi más, ami Nálatok szokásos, hagyományos
 1. karácsonyi díszekDíszek
 • karácsonyfa
 • karácsonyfadíszek
 • égők
 • lakásdíszek
 • kültéri díszek
 1. Egyéb – minden, amit fontosnak tartasz, vagy a családi hagyományok megkövetelik, és nem fér bele az előző három csoportba.

Ehhez nem kell sok minden. Egy kockás füzet ceruzával és számológéppel kombinálva, vagy ha haladni akarsz a korral, akkor egy Excel-tábla, vagy egy Google Drive táblázat bőven megteszi. Hogy egy kicsit segítsek, egyet készítettem is Neked, itt el is érheted.

Karácsonyi költségvetési táblázatSpórolós tippek karácsonyra

A keretek fegyelmeznek – és mint tudjuk, minden keret ösztönzőleg hat a kreativitásra. (Némely írók szerint a kézirat-leadási határidő van ilyen hatással az ihletre, de ez csak részletkérdés.) Használd ki ezt a kreatív lendületet, és így tervezd a spórolós karácsonyi költségvetésedet is!

 • Értesz valamihez, amiből ajándékot, díszeket lehet csinálni? Akkor készítsd el saját kezűleg!
  Ha a személyesség az ajándékokkal szemben követelmény, akkor az saját kezűleg készített ajándék tuti jó erre. Varrhatsz, barkácsolhatsz, de akár valami különlegesebb ételt, italt is adhatsz, ha Te készítetted.
  hímzett, varrt ajándékok
 • Gyűjts ötleteket!
  Ha már tudod, hogy kinek mit akarsz ajándékozni, akkor sokkal gyorsabb és könnyebb a keresés – ez elsősorban időt spórol, de sok esetben pénzt is. Miért? Olvasd el a következő pontot!
 • Keress a neten!
  Már az ötletgyűjtéshez is jól jön a netes bolyongás, de az árak összehasonlításához is. Így simán ki tudod szűrni, hol kaphatod meg ugyanazt olcsóbban.
 • Vásárolj a neten!
  Karácsony előtt sok helyen ingyenes lesz a házhoz szállítás, kedvezményeket is adnak, vagy éppen törzsvásárlóként kapsz engedményt. Bármelyik is legyen, máris pénzben mérhető fáradozásod értéke.
 • Oszd ki a feladatokat!
  Ha nagy családi vacsi lesz, akkor nyugodtan oszd ki a család többi tagjának (nagyiknak, nagynéniknek, stb.), hogy batyus a buli, mindenki hozzon magával valamit. Ez nemcsak pénzt takarít meg, de sok időt is. Ha meg olyan kaját, sütit kérsz a családtagoktól, amikben ők legendásan jók, még szívesen is fogják csinálni, mert ki ne szeretné, ha legyezgetik a hiúságát.
  karácsonyi sütemények tányéron
 • Vadászd a karácsonyi akciókat és kuponokat!
  Persze azt sem árt megnézni, hogy arra, amire az van írva, hogy akciós, meg kedvezményes, az tényleg alacsonyabb árú-e, mint a karácsonyi időszakon kívül. És csak az, hogy valami akciós, még nem jelenti azt, hogy feltétlenül meg kell venni. Az is fontos, hogy tényleg tudja majd valami értelmesre használni a megajándékozott azt, amit kap majd Tőled.
 • Ne az utolsó pillanatban kezdj el karácsonyi ajándékok után koslatni!
  Akkor ugyanis már az idő szorítása miatt hajlandó vagy bármit megvenni – kerüljön az bármennyibe is. Én személy szerint képes vagyok akár májusban is karácsonyi ajándékot venni – ha akkor látom meg azt a valamit, amiről tudom, hogy valamelyik szerettem örülne neki karácsonykor. Enni nem kér, el van az a szekrényben. Ha pedig akkor éppen valamiért le is van árazva a cucc, már kész főnyeremény!

 

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..