Kistestvér a láthatáron

testvérek2.jpg

Egy kisbaba érkezése mindig örömteli pillanat – de nem biztos, hogy ezt a család minden tagja így éli meg. A testvérek között fellépő féltékenység, rossz viszony gyakori jelenségnek számít, pedig az idősebbik gyermek tudatos felkészítésével sok későbbi bonyodalom megelőzhető volna.

Egy kisgyermek életében az első komolyabb változást egy új testvér megérkezése okozza, aki nagyban átrendezi a korábban kialakult „tökéletes” helyzetet. A család egyetlen szeme-fényeként eddig boldogan teltek a napok, s most itt ez az új „betolakodó”, aki körül hirtelen sürög-forog mindenki. Első gyermekünknek nehezére eshet megszoknia, hogy most már nem ő áll folyamatosan a figyelem középpontjában, a szülők szeretetén újabban osztoznia kell valakivel. Már nemcsak az ő kívánságait lesi az egész família, nemcsak ő kap meglepetést, már nem körülötte forog a világ – mindezt pedig nem könnyű feldolgozni.

Kisangyalok, kisördögök

Attól függően, hogy gyermekünk hány éves, vagy épp milyen temperamentummal rendelkezik, különböző módon reagálhat az újonnan kialakult helyzetre. Egyesek éppen a legjobb formájukat hozzák, nehogy kevesebb figyelmet és dicséretet kapjanak. Mások minden lehetséges módon produkálják magukat, hogy a figyelmet magukra irányítsák. Csekély korkülönbség esetén gyakran megfigyelhető, hogy az idősebb testvér elkezdi utánozni a kicsit, ezzel is jelezve, hogy ő is ugyanannyi törődést igényel, mint amennyit a kisbaba kap. Rosszabb esetben gyermekünk magába fojthatja minden féltékenységét, amely akár testi tüneteket is előidézhet nála, vagy egyszerűen teret enged haragjának és agresszív megnyilvánulásokat produkál.

Beszélgessünk!

Az új „riválissal” való megbarátkozás tehát nem egyszerű folyamat. Szülőként azonban sokat tehetünk azért, hogy gyermekünk ne így tekintsen új testvérére és a megváltozott helyzetre. A legjobb megoldás egyben a legegyszerűbb is: beszélgessünk vele! Mi, felnőttek is úgy tudunk a legkönnyebben reagálni az új helyzetekre, ha előtte megpróbálunk ismereteket szerezni a számunkra ismeretlenről. Segítsük ebben csemeténket, így az új gyerkőc megjelenése már benne sem fog annyi bizonytalanságot, félelmet szülni. A feladat pedig nem is olyan nehéz, ha a nővérke vagy bátyus 2-3 évvel idősebb leendő testvérénél, hiszen akkor már sok mindent meg fog érteni.

Magyarázzuk el neki, hogy hamarosan kistestvére érkezik, meséljük neki arról, hogy a kisbaba hogyan növekszik a pocakunkban, és arról is, mi történik majd azután, ha megszületett. Nyilván csemeténk a születés mikéntjére is rákérdez majd, próbáljuk vele a lehető legegyszerűbben megértetni a dolgokat, természetesen az életkorának megfelelően. Érdemes előre felkészíteni őt arra is, hogy a kisbaba megszületésekor néhány napot kórházban fogunk tölteni, mert ott fog megszületni a testvérke. De ő addig sem marad egyedül, mert apu és a nagyiék vele lesznek, együtt eljöhetnek majd a kórházba is megnézni a kisbabát.

Mondjuk el neki azt is, hogy a csöppséggel eleinte sokat kell majd törődni, éppen ezért jó, hogy ő már ilyen nagy és okos, mert sokat tud majd ebben segíteni. Könnyíthet a helyzeten az is, ha elmeséljük neki, milyen volt az, amikor még ő volt pici baba, őt is ugyanilyen sokszor kellett megetetni, ringatni, pelenkázni, miatta is gyakran kellett felkelni éjszaka.

Várjuk együtt!

Próbáljuk meg bevonni lurkónkat a babavárás előkészületeibe. Válogassunk közösen új babaruhákat, vagy ha már elég idős hozzá, kérdezzük meg őt is, mi a véleménye a lehetséges nevekről. Bíztassuk őt arra, hogy tegye fel a kérdéseit, így képet kaphatunk arról, hogy esetleg milyen kételyek merülnek fel benne leendő testvérével kapcsolatban.

Éreztessük vele, hogy nekünk ő továbbra is nagyon fontos marad és mennyire számítanak az ő érzései, gondolatai. Mindezek sokat segítenek abban, hogy az új baba megérkezése neki is annyi boldogságot hozzon, mint amennyit az egész családnak okoz.

Ivánkovics Szonja

Szólj hozzá Te is!