Koraszülöttek Világnapja! – beszámoló

koraszülött baba fejét simogatja az apukája

Magyarországon a terhesség 37. hete előtt világra jött koraszülöttek aránya jelentősen meghaladja az uniós átlagot, éves viszonylatban közel tízezer családot érint a probléma. A NaturAqua ezt felismerve döntött úgy, hogy idén három kórház  – a Péterfy Sándor utcai Kórház, a Pándy Kálmán Megyei Kórház és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház –  koraszülött osztályának megújulását támogatja a KORE hálózatán keresztül négy és félmillió ft értékű tárgyi adománnyal, illetve további négymillió forinttal járul hozzá a KORE működéséhez.

A KORE november 17-én átadott két speciális, fototerápiás készüléket a Péterfy Sándor utcai Kórház koraszülött intenzív osztályának, illetve bemutatta az egykori koraszülöttek képeiből készült fotókiállítást.

„Az idei Koraszülöttek Világnapja azért is különleges, mert a NaturAqua programjának köszönhetően országszerte nemcsak felhívjuk a figyelmet a koraszülés problémakörére, hanem azonnal segítő kezet is tudunk nyújtani. Idén 5 éves a KORE, így már az 5. világnapi rendezvényt rendezhetjük sorstársaink számára” – mondta Földvári Nagy Zsuzsanna, a KORE elnöke.

fototerápiás készülék koraszülöttek számára

„Kiemelten fontos, hogy az édesanyák sokat legyenek együtt a koraszülött gyermekükkel ebben a nehéz időszakban. Ennek érdekében az osztályon mama- és baba–mama-szobákat alakítottunk ki. Ezek nemcsak azt teszik lehetővé, hogy az édesanya együtt legyen újszülöttjével, hanem gyakori és igény szerinti szoptatást is. Ezeket a célokat szolgálják a most ajándékba kapott készülékek is. Az újszülöttek jelentős százaléka besárgul ugyanis az élete első napjaiban – ezt a leghatékonyabban kékfény-terápiával lehet orvosolni. A kezelés idejére eddig el kellett hoznunk a babákat az édesanyjuk mellől, ám a most ajándékba kapott ágyakkal, népszerű nevükön a „bilibedekkel” a kezelés helyben is elvégezhető” – hangsúlyozta Dr. Boross Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház csecsemőosztályának osztályvezető főorvosa.

A koraszülött világnapon – nemzetközi kezdeményezésre – hagyományosan több nagyvárosban tartanak rendezvényeket, illetve figyelemfelhívó céllal lila kivilágítást kapnak ikonikus épületek; idén többek között a fővárosi Művészetek Palotája, a soproni Tűztorony, a debreceni nagyerdei víztorony, és a miskolci tévétorony.

A Koraszülött Világnapra készülve a NaturAqua Facebook-oldalán egykori koraszülött gyerekek képeinek beküldését kérte az érintett szülőktől, hogy így mondjon köszönetet a koraszülött intenzív osztályok orvosainak, ápolóinak és személyzetének. A pályázaton összegyűlt 76 képből és üzenetből készült válogatás 2016. november 25-ig megtekinthető a Péterfy Sándor utcai Kórház koraszülött intenzív osztályán.

Koraszülött Világnapjára hirdetett Natur-Aqua pályázat képei

A pályázatra érkezett képek megtekinthetőek ITT.

Forrás: koraszulott.com

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..