Közösségi kertek kisgyerekkel

Békásmegyeren adták át a következő közösségi kertet Budapesten a Zápor utcában, azok számára, akik lakásban élnek, de szeretnének kertészkedni. Nagy sikernek örvend ez a forma a fővárosban, amit a gyerekeknek is érdemes megmutatni.

A közösségi kertek ötletét hazánkban 2010 óta karolták fel lelkes építészek és kertészek. A világban már évtizedes múltra visszatekintő community gardening, valamint az egyre népszerűbb urban gardening Magyarországon is töretlen érdeklődére tett szert. Ennek az egyik oka, hogy a városi ember is vágyik a zöldbe és a lakása icipici teraszán is szívesen ültet paradicsom palántát, vagy termeszt fűszernövényt, akár csak egy csokorra valót is.

Ennek a mozgalomnak az elsődleges célja az, hogy a beton és aszfalt rengeteget, zöld területekkel törjék meg, kihasználva így azokat a bérházak közötti foghíjakat is, amik parlagon hevernek. A másik célja a haszonnövények termesztésén keresztül az adott lakhely, a környező utcák lakóinak közösségé formálása.

Az első kis kertek megjelenését lelkesen fogadták a magyarok, de az elmúlt öt és fél évben már nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is szaporodnak a kisebb-nagyobb fűszerekkel, paradicsommal, spenóttal zöldellő kertek. Itt nem csupán ültetnek, gyomlálnak és termést szednek a tulajdonosok, hanem beszélgetnek, ötletelnek, segítik egymást, van ahol már eseményeket is szerveztek a közösen kialakított zöldben.

Ezek a kezdeményezések azért is fontosak, mert hozzájárulnak a környezettudatosság kialakításához, fejlesztéséhez. Szükséges megtanítani az embereket arra, hogy a klímaváltozást hogyan kezeljék, mi az, amit ők tudnak tenni egyénenként a felmelegedés ellen, és hogyan befolyásolhatja a környezetünket a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, vagy a vízzel való gazdálkodás.

A közösségi kertek művelésébe már kisgyerekkel is be lehet kapcsolódni, hiszen közösségi kertek gyerekkelegy totyogóssal is ki lehet sétálni a kertbe, közösen lehet ültetni, a kicsi játék kannából meg lehet locsolni az elvetett magokat, és együtt meg lehet figyelni azok növekedését. Fontos ez a következő generáció szemléletformálásában, hogy ne csak mesekönyvekből és a filmekből ismerjék meg a zöldségeket vagy a növényeket, hanem a kis kezükkel tapintsák meg a palántákat, fogják meg a gilisztát vagy kapjanak be nyersen egy zöldborsót a „mi kis kertünkből”. Majd otthon vegyük elő az Egy kupac kufli című mesekönyvet, amely bumfordi figuráival még szerethetőbbé teszi a földalatti állatokat, vagy a Terka a piacon című mesét, ahol a rosszevő kislány nagyon hamar összebarátkozik a zöldségekkel.

Közösségi kertet Budapesten kívül Egerben, Fóton, Kadarkúton, Kecskeméten, Kozmadombján, Héten, Pécsett, Székesfehérváron, Szegeden és Tolnán is lehet látni. Csatlakozni itt és itt lehet.

fotó: pixabay.com

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..